Mario kaze:
Predraže, molim te uvrsti:
Mali dodatak uz priloge o dalmatinskim plodovima:
šta li radi komorač u domaćoj lozovači?
Pozdrav Niskani i Natasi,
Mario
**********************
....a onda Natasa, potaknuta Marievim dodatkom, dodala:
Komorač se stavlja u lozovaču arome radi, potiče i olakšava probavne tegobe.
Stavlja se i grančica ružmarina, iz istih razloga i za bolju cirkulaciju.
Dalmatinska travarica osim što je užitak, izuzetno je i zdrava.Kad smo već kod dalmatinskih plodova, saznala sam prvi put ove godine da se konzumiraju i ova dva ploda, čija imena ne znam, iako ih često vidim:
Ovu biljku dodaju u salatu, ima je posvuda, ali samo onu izraslu na otoku bih preporučila. Snimila sam ju u vrtu Smiljanine susjede, koju nam je ubrala za dodatak salati. Bila sam kod Smiljane u tri navrata po cijeli dan, ali bilo bi previše da o svemu pišem za blog. Ostalo je zabilježeno u mom Dnevniku.
Ova biljka raste najčešće u kamenu pored mora. Očito joj je potrebna morska sol i vlaga, mlade mesnate listove beru u proljeće i kisele kao kapare.
Canci moj,
ReplyDeletevidim puno se pise o tim dalmatinskim plodovima. Ja imam jedan, vec 40 godina. Jako ga volim i cuvam u srcu i dusi.
Tvoj Penso
Za one koji ne znaju, u povjerenju: Sopenova Mladenka je Zadranka.
ReplyDeleteIma li ljepse ljubavne izjave, nakon cetrdeset godina - ovako javno.
Ne kazem ja dzaba za mog druga da je on ljudska gromada mekog srca.