Thursday, February 02, 2012

e-Novine: Da zločinci više ne budu heroji i žrtve


Predsednici Srbije i Hrvatske, te članovi trojnog Predsedništva BiH sastaće se 3. februara na Jahorini, gde bi, prema saznanjima pojedinih medija, moglo da bude reči o inicijativi hrvatskog predsednika Ive Josipovića o zajedničkom krivičnom gonjenju ratnih zločinaca u sve tri zemlje .

Prema saznanjima zagrebačkog Globusa, Josipović će predložiti predsedniku Srbije i članovima Predsedništva BiH potpisivanje zajedničkog međudržavnog sporazuma o saradnji u istrazi ratnih zločina. Josipović predlaže da se ratnim zločincima sudi u državama u kojima žive. Prema pisanju zagrebačkog needeljnika, Josipovićev predlog je zapravo prva važna politička inicijativa pokrenuta nakon promene vlasti u Hrvatskoj, te nema sumnje da će izazvati reakcije, kako na hrvatskoj političkoj sceni, tako i u celom regionu.

To bi, nezavanično se saznaje, za Zagreb bila istinska alternativa spornom Zakonu o nioštavnosti koji je bivša vlada premijerke Jadranka Kosor donela decembra 2011. godine, praktično na samom kraju svog mandata.

U kabinetu srbijanskog predsednika Tadića kažu da je Beograd otvoren za "sve dobre regionalne inicijative".
"On (Tadić, prim. e-Novine) nije upoznat sa predlogom, ali očekujemo da će predsednik Josipović upoznati predsednika Tadića i članove Predsedništva BiH na Jahorini sa konkretnim detaljima", izjavili su za Blic u Tadićevom kabinetu.
U Sarajevu za sada nisu želeli da komentarišu ove navode, jer se, kako su istakli u Predsedništvu BiH, radi o "nezvaničnim informacijama". Dok u kabinetu Željka Komšića kažu da o inicijativi nisu raspravljali "ni zvanično ni nezvanično", iz kancelarije Nebojše Radmanovića stigla je izjava da se o tome razgovaralo na poslednjem sastanku državnih predstavnika triju zemalja na Brionima prošlog leta.

"Imajući u vidu prethodno iskustvo, ne očekujemo da se donesu konkretni zaključci, jer su, pre svega, različite ingerencije predsednika po tim pitanjima u Hrvatskoj, Srbiji i u BiH", rekli su Blicu u Radmanovićevom kabinetu.
Podsetimo, prethodni sastanak trilaterale održan je u julu 2011. na Brionima, kada se razgovaralo o saradnji u procesu evrointegracija i mogućnosti čvršćeg povezivanja kompatibilnih privreda Srbije, Hrvatske i BiH.

Direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov izjavio je Tanjugu da su ti trilateralni kontakti od ključnog značaja za opstanak BiH kao funkcionalne države, s obzirom da su Srbija i Hrvatska potpisnice i garanti Dejtonskog sporazuma i matične države dva od tri konstitutivna naroda u BiH.
Profesor Vojin Dimitrijević smatra da bi Josipovićeva inicijativa mogla da predstavlja rasterećenje za građane triju država, pod uslovom da to budu koordinisani procesi pravosudnih organa u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

"Što je za mene najvažnije, obični zločinci i sadisti neće više moći da se predstavljaju kao heroji i žrtve, jer će biti procesuirani od strane tužilaca i sudija, koji su njihovi sunarodnici", rekao je Dimitrijević za Blic.

On smatra da je jedan od nedostataka u radu Haškog tribunala to što suđenja ratnim zločincima izgledaju građanima triju zemalja daleka i u rukama potpunih stranaca, te dodaje da odnos prema zločinima jeste nešto što bi moglo još dugo da opterećuje celu situaciju u regionu.

"Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju načeo je ta pitanja baveći se isprva nisko rangiranim optuženicima, da bi se na kraju bavio samo onima na vrhu. Između njih je ostao veliki prostor mogućih zločinaca", zaključuje profesor Vojin Dimitrijević.

e-Novine

*****************

Vijest, ako je tacna, obradovace sve one koji zele dobro narodima koji dijele Balkansko poluostrvo. Na ovu temu sam  prosle i pretprosle godine pisao slijedece:

July 27, 2010 u temi "Strani sudovi i Balkanska rasomonijada" :

"Jer, niti su svi zlocinci samo na jednoj strani, niti su svi heroji samo na drugoj ili trecoj ili cetvrtoj strani. Tek kada svaki narod, umjesto da slavi, pocne suditi „svojim“ zlocincima za ono sto su ucinili ili nisu sprijecili a mogli su, kada ta svijest dodje do naroda pa se to desi iskreno i bez pritisaka iz inostranstva, cvor balkanske krize pocece se razmotavati."

April 19. 2011 u temi "Zlocin i kazna":

"Ponovo su se na brdovitom Balkanu uzburkale mase. Ponovo su osudjeni "nasi" heroji. Ponovo se narod dize da brani svoje heroje.
Ponovo su "njihovi" zlocinci "nasi" heroji.
Ponovo se jedna od drzava nastala od raspadnute Jugoslavije, mobilise, trese i dijeli po moralnim i etickim pitanjima kojima se Dostojevski davno bavio i ucio nas lekciju o tim vrijednostima."

Raduje me da se i na ovu temu pocelo razgovarati i na najvisem politickom nivou. 
Nadam se da je to  pocetak procesa koji ce biti zamjena za ovaj koji je danas na snazi:

1 comment:

  1. Nadam se da će inicijativa uroditi plodom, podržavam svaku, koja ide k poboljšanju međusobnih odnosa naših naroda. Nisu mi očekivanja prevelika, pa tako neće biti ni razočarenja, nažalost takva su mi iskustva.

    ReplyDelete