Sunday, February 19, 2012

Na kojem jeziku je Angelina Jolie pozdravila gledatelje u Zetri

Mediji u zemljama regije pišu kako se Angelina Jolie prije premijere filma "U zemlji krvi i meda" zahvalila svima na bosanskom/srpskom/hrvatskom jeziku, zavisno od zemlje iz koje mediji dolaze. Profesorica Hanka Vajzović kaže kako su to gluposti o kojima ne treba raspravljati.

Piše: J. H.



Dolazak Angeline Jolie u Sarajevo na premijeru filma "U zemlji krvi i meda" izazvao je do sada neviđenu medijsku pažnju, kako u našoj zemlji, tako i u medijima iz regije.



Portal Nezavisne.com

Pred prepunom Olimpijskom dvoranom Zetra, Jolie je izašla na binu i sa papira pročitala rečenicu koja je, ispostavilo se, napravila pravu pometnju.

"Hvala vam što ste večeras ovdje", kazala je Angelina Jolie pred početak premijere, na jeziku naroda BiH. Nakon ovoga, mnogi hrvatski mediji napisali su kako se ova holivudska glumica i rediteljica zahvalila na hrvatskom jeziku, dok su mediji iz Srbije prenijeli kako je to bila zahvala na srpskom jeziku.


Portal Rtl.hr

Hanka Vajzović, profesorica b/h/s jezika na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu kaže kako je to sve podsjeća na Nadrealiste i njihovu emisiju o jezicima naroda na tlu bivše Jugoslavije.

"To su gluposti. Ona je rekla onako kako je neko drugi napisao. To su neviđene budalaštine o kojima ne vrijedi raspravljati", kazala je Vajzović za portal Sarajevo-x.com.

1 comment:

  1. Angelina je izuzetno inteligentna, sposobna, talentirana, mlada žena. Plijeni svojom jednostavnošću, toplinom, pametnim odgovorima, izuzetnom energijom, ljepotom i predivnim osmijehom.
    Unosi pozitivan duh, gdje god se pojavi.
    Nije bez razloga postala svjetski slavna i cijenjena.
    Vjerujem da je u radu s našim glumcima stekla dobar utisak, kako o njihovom glumačkom umijeću tako i ljudskim osobinama.
    Učinila je veoma puno za sve nas, ne dozvoljavajući da se zaboravjaju ratne strahote, čije posljedice još traju. Sve to nije morala, ali je učinila i na tome joj trebamo biti zahvalni.

    Pisane i izgovorene riječi mnogih ljudi s estrade i novinara, u bilo kojoj našoj državici, potvrđuju već dobro poznatu činjenicu da se radi o malim, iskompleksiranim, priglupim ljudima koji na zavisti, nacionalizmu i senzacionalizmu grade svoju karijeru.
    Ja se zbog njih stidim, a oni nisu ni svjesni svog mediokritetstva i zloće.

    ReplyDelete