Friday, November 30, 2012

Novinarstvo i istina

Ovo je sigurno tema o kojoj bi svako od nas mogao napisati roman. Povod mi je ovog puta glasilo kome sam do sada prilicno vjerovao: e-Novine. Vi znate da sam se u nekoliko navrata zalagao za materialnu pomoc e-Novinama. Smatrao sam da to glasilo Petra Lukovica treba pomoci zbog nas samih, da bismo imali sansu cuti istinu ili bar drugu stranu medalje o Srbiji, BiH, Hrvatskoj; istinu koju vecina rezimskih ili tajkunskih novina Balkana krije kao zmija noge. Veoma cesto sam mnogobrojne odlicne clanke iz ovog e-glasila prenosio. I dalje cu to , nadam se imati priliku da radim.
Medjutim primijetio sam, na zalost, da se i ovom glasilu sve cesce desavaju greske, pa i one nedopustive. Nekada sam i sam slao emailove redakciji da upozorim na neke greske i oni su odmah reagovali i ispravljali ih. Kasnije, uocavao sam sve vise amaterizma, sve vise licnoga sto mi se nije svidjalo, sve vise jednostranog, senzacionalistickog ali sam i dalje citao ovo glasilo, trazeci u njemu istinitu i tacnu informaciju. I dalje to tako radim i radicu, mada se osjeti da je takvih clanaka manje a onih drugih sve vise.
Kada su nedavno objavili da se protiv Dodika i njegovog sina u Njemackoj vodi sudski postupak, neki su mi savjetovali da to objavim. Nisam. Osjetio sam da je to vijest - senzacija i da je bolje sacekati. Kasnije je ta vijest demantovana, cak i od Upravnika BiH Incka. Ocekivao bih, od fer novinara i dzentlmenata, kakvim ljude iz e-Novina smatram, demant vijesti ( ne demant misljenja o Dodiku, vec te vijesti), dzentlmensko izvinjenje. Nista od toga.
Izgleda da je besparica ucinila svoje, da se prilozi preuzimaju od drugih medija i objavljuju neselektivno i na brzinu.
Jednostavno, kao da gubimo i ovo rijetko glasilo kome smo mogli vjerovati.

Poslednji primjer,  vijest preuzeta sa neke web stranice i objavljena na e-Novinama juce,  2012-11-29. Pogledajte nadnaslov i naslov. Bomba! Privuce me ta bomba, jer ne mogu da vjerujem da je to sto je istaknuto u naslovu Prapa, ili bilo ko drugi normalan, mogao reci. I zaista, iz teksta se vidi da je on rekao i da se zalaze  upravo za suprotno.  Ali, poznavajuci nas nemarni narod, vecina ce procitati samo naslov i podnaslov i reci:"Pogledaj govneta ( neki ce ovome dodati i malo zacina u obliku-srpskog) sta nam radi!"
Interesuje me da li cemo nakon ovoga procitati izvinjenje...
Ja i dalje citam e-Novine, istina selektivno i pomagacu im onoliko koliko sam u mogucnosti dok  god nalazim clanke i misljenja kojima mogu vjerovati.

****************************

Predsjednik Predsjedništva BiH
Građani BiH ne zaslužuju vize

klix.ba


U posljednje vrijeme sve češće se govori kako će pojedinim zemljama Balkana biti ukinut bezvizni režim zbog velikog broja građana sa ovih prostora koji traže azil u nekoj od evropskih zemalja. Predsjednik Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović se nada kako se to neće desiti, piše portal klix
Radmanović je kazao kako broj azilanata nije toliki kao što neki evropski mediji žele prikazati.
"Radi se o vrlo malom broju ljudi iz BiH. Preduzeli smo sve mjere da se to svede na minimum koji već ne možemo da kontrolišemo. Čini nam se da se u čitavoj regiji radi na tome", kazao je Radmanović.
"Ponovno uvođenje viza, prema mišljenju svih nas koji se bavimo politikom u BiH, bio bi udar na građane regije, a ne na političare. Građani u BiH to nisu zaslužili", kazao je Radmanović.
Predsjednik Predsjedništva BiH izrazio je nadu kako se to neće desiti.
"Svi smo Evropljani i zaslužili smo da koristimo slobodu kretanja u čitavoj Evropi", kazao je Radmanović.

http://www.e-novine.com/region/region-bosna/75170-Graani-BiH-zasluuju-vize.html

No comments:

Post a Comment