Tuesday, November 27, 2012

Sukob interesa


Gradonacelnik Toronta Rob Ford je odlukom suda u ponedjeljak smijenjen sa duznosti i naredjeno mu je da u roku od dvije nedjelje isprazni kancelariju.

Ne bih vas ni gnjavio ovom vijescu da to nije gradonacelnik za koga smo mi glasali i o kome sam ranije nesto pisao i na blogu. Prije dvije godine u zavrsnoj izbornoj trci on je pobijedio protivkandidata, mislim da se zvao Liberman. Bilo je vise razloga da glasamo za Forda. Prvo, covjek je malo drugaciji, rekao bih ati-tip danasnjih politicara, usminkanih, utegnutih, namirisanih karijerista. Ford je suprotan. Visok metar i zilet a tezak 250 kg. Uvijek raskopcanog sakog, pomalo razdrljene kosulje, poluodvezane kravate. Govori razgovjetno i jasno. Ne uvija. Rekao je da poreze nece povecavati, da ce Totonto, koje godisnje primi bar 100.000 imigranata, voditi selektivnu politiku i pazljivo birati nove gradjane, medju onima koji ce se brzo uklopiti u novu sredinu i poceti raditi. Protivkandidat mu je bio ugladjeni , usminkani politicar, koji je svoju politiku gradio manipulisuci svojom homoseksualnoscu i koristeci je kao politicku prednost. To bejahu neki od razloga zasto glasasmo za Roba Forda.


Nije taj gradonacelnik ni bio los, ali je svakim danom svojom nekonvencionalnoscu koja je polako prelazila u drskost izazivao sve vise politicara protiv sebe. A poznato je da  politicarima nije lako. Gledaju ih iz svakog ugla , snimaju... Tako je i Ford snimljen da razgovara na mobilni vozeci auto, da se svadja sa vozacem tramvaja jer je nesto pogrijesio, da nazove i izriba generalnog direktora saobracajnog preduzeca, nakon sto mu se neko pozalio da jutrnji autobus nije dosao u zakazano vrijeme. Nije isao ni na gay parade, uz obrazlozenje da ne moze propustiti porodicni rostilj i tako jos neke stvarcice.
Sve to se nekako sabiralo, Ford je to prilicno lako i pomalo lezerno odbijao, ali je vecinu vaznih stvari koje je obecao u predizbornoj kampanji provodio. A to se nekima nije svidjelo.

Na kraju, otjeran je odlukom suda jer je jedna od hiljada odluka za koje je glasao bila pomoc amaterskom fudbalskom klubu, ciji je on amaterski trener. Pomoc od, pazite sada,  $3.150! Optuzen, branio se da nije znao za pravilo da ne smije glasati za pomoc klubu u kome radi, pa makar sve to bilo amaterski, jer to je po zakonu sukob interesa. Ponudio je on cak i da to plati iz svog dzepa, ali bilo je vec kasno.
Pao gradonacelnik Toronta zbog $3150 vrijednog sukoba interesa!
I neka je! 
Zasto je ovo uopste interesantno? Kuzite!
A kod nas.... Svi politicari Balkana koji vam sada padaju na pamet su ucinili daleko vece preksaje i kriminale nego Rob Ford.

U cemu je razlika? Naravno da i ovdje na zapadu ljudi prave i greske i kriminale. Politicari - kao i svi drugi.
Ali za to sto rade oni i odgovaraju. Jedan sudija ima pravo da naredi gradonacelniku najveceg kanadskog grada da za petnaest dana isprazni kancelariju. ( Istina, ima i gradonacelnik pravo da se zali u tih petnaest dana.)

I niko ne napada sudiju. On samo provodi zakon i u to mu se niko ne smije mijesati.

Svi kazu da je Ford pogrijesio, cak i ako nije znao za to pravilo, jer morao je znati. To kazu i oni koji su ga do juce podrzavali.
Njegov problem. Idemo dalje...  

No comments:

Post a Comment