Saturday, January 26, 2013

Bruja: Dog and Underdog




Evo jedna svježa sportska vjest što se odigrala prije dva dana u Beogradu.
Ima jedna izreka, bar ovdje u Americi i Kanadi "Dog i Underdog".
Dog je onaj što je glavni "šef" u čoporu; kažu Alfa mužjak, a svi ostali mužjaci su Underdog-ovi, što bi po našem Bosanskoherčegovačkom bilo; ulizice, šupci, papci, luzeri itd., mada i to nije baš ono najbolje objašnjenje al' nekako; tako mu dodje.
E sad pitat će te što ovaj sad nama piše o tome kad je tema sportska.
Raspadom Yuge, raspala se i naša fudbalska liga, pa je svako osnovao svoju, tako da i Olimpija i Vardar i Budućnost mogu da budu prvaci i učestvuju u nekom evropskom takmičenju. Nema veze što odma ispadnu al' uglavnom to su sad "svjetski timovi". Medjutim kako je nekad kvalitetna fudbalska liga rascjepkana tako se i kvalitet rascjepkao, a navijači željni dobrog fuzbala nezadovoljni, uglavnom prave probleme na stadionima.
Uprave klubova čine nekadasnji fudbaleri, uglavnom osrednji i zauzimaju igrom političkih spletki pozicije za koje smo rekli da zauzimaju Dogovi. Oni su postali Alfa+Omega za sve. Sve ih se pita nema "Radničkog savjeta" it'd. Oni prodavaju talente i zaradjuju na njihovoj prodaji veliki profit. Jedan je čak uspio nekoliko takvih talenta da proda i da taj ugovor o profitu legalizuje tako da će mali Eduardo moći objesiti kopačke o klin prije nego li se povoljno riješi njegov slučaj i u njegovu korist. Uglavnom biti na čelu nekog prvoligaša unosan je posao pa ga najčešće sačinjavaju i članovi poredice, kumovi šurjaci i braća.
E sad ono glavno.
Svi znamo ko je Džajić; bar moja generacija i nešto mladji. (I ja sam vazda bio Džaja kad je igrala naša raja.) Bio je ljevo krilo igrao na toj poziciji u timu Evrope, na oproštaju Lav Jašina, igrao u timu svjeta it'd. Jedan vanserijski fudbaler kakvih malo ima i kakvi se radjaju jednom u sto godina; tako kažu. 
Al' Džaja je igrao fudbal u vrijeme kad je naša zemlja bila socijalistička i kad se prave vrijednosti nisu mogle nagradjivati kao negdje u svjetu, pa su krajem šezdesetih morali u F.S.J da mjenjaju pravilnik o potpisivanju novih profesionalnih ugovora za fudbalere, jer bi Džajin ugovor probio sve limite o vrijednovanju društveno korisnog rada, pa je Džajić dobio maksimalnu svotu, a da je potpisao u Španiji ili Engleskoj to bi bilo ravno današnjem ugovoru jednog Ronalda ili Mesija. Kako nije onda je Džajić na zalasku karijere otišao u Baskiju na Korziku za solidnu sumu al' ne onakvu kakvu je mogao dobiti da je otišao krajem šezdesetih.
Vratio se Džaja iz pečalbe i kao Zvezdino djete i prva zvjezdica uz Šekularca, Pižona, Stojkovića i Savičevića, dobio mjesto u upravi C. Zvjezde.
Godine su prolazile a klub svjestan da je Džaji jos uvjek dužan jer mu nije omogućio maksimalnu zaradu za svoj prvi profesionalni ugovor, pokušava da mu pozicijama u klubu oda priznanje i zadovoljstinu; sad kad nije mogao ranije. 
Džaja je bio uvjek tih miran i radan čovjek, fudbaler i nikad nije pravio probleme nigdje u javnom životu. Jednostavno bio je fin i previše za mangupe koji ga okružuju, a baš takvog političari i mućkatori i trebaju.
Postavljaju ga na vrh kluba i daju mu velike ovlasti o kupovini fudbalera i stvaranju tima u C, zvjezde.
Uspjeva Džajić da stvori generaciju koja se okitila svim mogućim svjetskim titulama.
Kad je neko dobar i fin čovjek obično u našem narodu i "budala" tako ga okružuju tipovi, pravnici, politicari koji su mnogo vjesti u mućkama pa stvaraju aferu zbog koje je morao na sud i u zatvor, pa ga na kraju ga proglasiše nevinim.

Vraća se Džaja poslije višegodišnjeg izbivanja u C.Zvjezdu, opet kao spasioc, jer je Zvjezda opljačkana, osiromašena i na rubu propasti. Vraća se sa željom da iskreno pomogne klubu, al' tu nailazi na jednog čovjeka političara koji je bio osrednji košarkaš, nemam pojma u kom klubu, al' čovjek je iz politike obrazovan i kao takav sam sebi odredjuje ulogu Doga. Medjutim; njegova podpredsjednička pozicija u hijerarhiji C. Zvjezde nije dogovska nego underdogovska, a on nije naučio da igra u C.Zvjezdi na poziciji Underdoga; jer ko je Džaja da njemu soli pamet, pa nema ni školsku spremu kol'ku ima on, te polagano počinje da igra igru omalovažavanja Džajića i svega što ovaj odluči, pa čak i prijeti da kako u C.Zvjezdi neće da radi. Sve je to Džaja koji je na poziciji Doga trpio i trpio, a onda ga spucao štosom al' baš u bradu. Dal' je bio aprekat u pitanju il' kroše ne'am pojma, al' dobro uljuljani kažu da je Čović dobio po p…i.
Utakmica je tek počela igra se prvo poluvrijeme, a vidjet će mo ko je sad jači dal' Dog il' Underdog.

by bruja

1 comment:

  1. Đajićeva vrlo uspješna sportska karijera može se vezati za vrijeme kada su klubovi, bar većim dijelom, imali sportski karakter. Danas te sredine predstavljaju biznis centre u kojima sport i sportisti predstavljaju samo robu. Kako na Balkanu biznis ne ide bez korupcije i politike tako ni klubovi nisu pošteđeni sličnih igranki. Žalosno je što je jedan veliki fudbaler dozvolio sebi da ga od sudskog epiloga abolira predsjednik države.
    Mario

    ReplyDelete