Thursday, January 03, 2013

Sule: WONDERFUL TONIGHT



Krajem osamdesetih i početkom devedesetih vrlo često sam putovao u Sarajevo. Bar jednom u petnaest dana.

Kako se uglavnom radilo o nenapornim poslovima u Republičkom zavodu za statistiku i korištenju nekih zakonskih pogodnosti vezanih za transformaciju preduzeća, meni su ta putovanja u potpunosti odgovarala. U to vrijeme veza sa Sarajevom je bila izvanredna i zvala se „Olimpik“ ili „Bosna express“.
Vremenom su ta putovanja postala rutinska, ali jedno nikad neću zaboraviti.
To je bilo negdje 1990. godine, Vanja je tad već bila navršila četiri godine i žarko željela pravu Barbiku. Kako sam taj mjesec dobio neku neplaniranu lovu koju nisam prijavio Reli, odlučih da Vanji ispunim i tu želju. Odmah nakon obavljenog posla u Zavodu uputih se u prvi prodajni centar i kupih tu Barbiku. Htio sam kupiti i Kena, ali za to nisam imao petlju. Ubila bi me Rela.
Kada sam došao u Banju Luku, nisam čekao autobus, već odmah uzeh taksi da Vanju zateknem budnu.
Kada sam došao pred zgradu, zatekoh Vanju kako se dovikuje sa Relom: „Još samo malo, čekam tatu“.
Čim sam izašao iz taksija slijedilo je pitanje: „Šta si mi donio“. Ja joj odgovorih da je to tajna koju ću joj otkriti tek kada dođemo u kuću. Naravno, čim smo ušli u stan ja otpakovah torbu i pokazah joj šta je dobila. Jedino što je uspjela izgovoriti bilo je: „Joj, mama, vidi, prava je“.
Kad je Rela vidjela i to čudo, iz momenta odgovori u svom stilu: „Krasno sine, a otkud tebi pare?“. Sada baš i ne znam šta sam joj pokušao slagati, kažem pokušao, jer Reli cijeli život ništa i nikad nisam uspio slagati, a da ona tako nije htjela.


Moje prve, posljednje i jedine
Vanja i Rela-„Bašta sljezove boje“ 1990. godine
Da situacija bude skroz „gruvi“ pobrinula se televizija, koja je tu noć prenosila koncert za Mendelu iz Londona i baš u tom Vanjinom čarobnom momentu Eric Clapton je u kombinaciji sa „Strejtsima“ svirao onu prelijepu baladu „Wonderful Tonight“.
Tu noć nam je bilo stvarno „wondwerful“, kao da nam je i sam Bog davao znak da je to posljednja normalna godina za sve nas koji živimo u ovoj „Prokletoj avliji“.

Little Sule

No comments:

Post a Comment