Friday, August 15, 2014

Mario M.: KOLIKO VRIJEDI ENTUZIJAZAM


Uvijek je bilo onih koji znaju sve o košarci a i onome šta se nalazi iza sportske pozornice. Znaju i bez koliko miliona onih zelenih novčanica se ne ide u Evropu. Niko više i ne smatra da je za vrhunski sport dovoljan talenat, zato u ova krizna vremena je taj vrhunski sport u siromašnim zemljama na izdisaju, a trofejni košarkaški klubovi se nalaze pred rasulom... Žalosne su sada sudbine Cibone, Partizana, Splita (Jugoplastika), Bosne, pa i Borca... U teškoj su finansijskoj situaciji i prijeti im gašenje! U BiH je najbogatija Igokea, a svi budžeti klubova u državi nisu  dovoljni za uspjeh u Evroligi. I reprezentacija BiH, ona najjača, (po)stoji na klimavim nogama iako su se ove godine u svojim kategorijama rezultatski potvrdile selekcije U20 i U18.
Košarka je jedan od brendova bivše Jugoslavije i nije čudo što pored već kvalifikovanih reprezentacija Slovenije, Srbije i Hrvatske, za Eurobasket2015 konkurišu i Makedonija, Crna Gora i BiH. Danas nije poznato ni gdje će se Prvenstvo održati jer u Ukrajini imaju neke druge igre. Dakle, kvalifikacije je potrebno odraditi, a u BiH se one očekuju sa strijepnjom. Ima još nešto entuzijazma, ali novaca je sve manje. Ipak vrijedni zaljubljenik Harun Mahmutović još uvijek uspijeva vratiti situaciju na početak. Imenovan je novi selektor, pripreme održane, pripreme s pobjedama i porazima... Jezgro reprezentacije se osipalo. Nihad Đedović, novopečeni NBA-evac Jusuf Nurkić, pa novi Bosanac DJ Cooper, mladi Nikola Gajić... Povrede, nesporazumi?
Nakon Ace Petrovića novi coach je Duško Ivanović. Na prvu utakmicu, 13. augusta za kvalifikacije sa Velikom Britanijom izveo je sljedeću četrnaestoricu: Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Draško Knežević, Marko Šutalo, Nedim Buza, Nemanja Mitrović, Stefan Glogovac, Andrija Stipanović, Adin Vrabac, Miralem Halilović, Mirza Teletović, Milan Milošević, Draško Albijanić i Elmedin Kikanović. Krenuli odlično, maštovito, razigrano, uspješno. Poveli sa čak 22 koša razlike, ali kako to već biva sa balkanskim ekipama kraj je bio lošiji, igrači neprecizni i nepouzdani, dekocentrirani. Ipak, na kraju su pobijedili sa 80: 67. Od naših bolji su bili Mirza Teletović, Nemanja Mitrović (sin Miroljuba nekadašnjeg igrača Bosne), Andrija Stipanović... Obrukali se Britanci i kao organizatori, u Koper boks areni gdje se odvijao i olimpijski turnir bilo mnogo prekida zbog neispravnih tajmera i semafora.
U reprezentaciji je dobra atmosfera, Duško Ivanović nije autokrat što igrači vole. Vidjećemo šta će biti u nedjelju kada bh košarkaši u Tuzli dočekuju Island.

(mm)

No comments:

Post a comment