Tuesday, August 26, 2014

Mario M.: POBJEDA, SKENDERIJA I BOŠA


Iz godine u godinu košarka doživljava velike promjene. Mijenjaju se pravila da bi igra bila brža i atraktivnija. Uslovi za trening i igru su neuporedivo bolji i normalno da se sada oko košarke vrti sve više para. Pomisliš da nešto znaš od ranije, ko je bolji recimo, ali ipak ništa ne znaš jer košarka je postao sport koji se igra u svim krajevima svijeta. Prisjećam se, a bilo je to poodavo, predavanja elokventnog Ranka Žeravice u prepunoj Vijećnici Doma kulture. Bilo je to nakon velikog uspjeha 'naših' u Meksiku pa je logično i najviše riječi bilo o njemu, ali je tada 'naš' trener rekao i da će o rezultatima utakmica u budućnosti odlučivati baš svaki detalj, čak, recimo, može biti presudno i 'podbacivanje' na startu. Toga sam se sjetio na početku utakmice, odigrane 24.8.2014. u Skenderiji, kada je Kikanović pomalo nespretno došao do prve lopte... Da, BiH je na kraju izašla kao pobjednik u revanšu protiv Velike Britanije (74:68, +3, +1, -2, +4), ali ne zbog tog 'podbacivanja', nego zbog borbenosti, požrtvovanja i veće želje za pobjedom svakog pojedinca. Utakmica je bila, što se kaže, tvrda, a protivnik žilaviji nego u Londonu, igrao je relaksirano, kao na treningu, i kažnjavao svaku pogrešku naših. (Veliko)Britance su tokom cijele utakmice išle 'trice' (baš kao što nisu našeg prvog košgetera Teletovića).
Vidljivo, dosta se radilo na taktici, igru 'čovjeka' mijenjale su 'zone' i individualne akcije sa promjenjivim uspjesima. Uočljivo je da je ekipa na početku stvaranja, da taktičke zamisli trenera igrači još nisu preuzeli, da im treba još utakmica, još iskustva. Ali bez obzira na rezultat preostale utakmice u Rejkjaviku, BiH se ovom pobjedom već plasirala na EuroBasket2015.
Meni kao posmatraču i navijaču vrlo su interesantni savjeti koje trener daje za vrijeme tajmauta, kada na onom tabletu iscrtava igračima pravce kretanja, smjerove utrčavanja i dodavanja lopte. Ustvari, interesantni su mi oni crteži često i sa višebojnim flomasterima koji  komuniciraju ali i ostavljaju trag uzbuđenja, trag karaktera autora. Volio bih imati jedan takav u kome su one strelice povučene sa žarom i energijom jednog Boše. Inače Boško Tanjević je sjedio u publici i skrivenih emocija posmatrao meč.

(mm)

No comments:

Post a Comment