Thursday, July 07, 2016

Na Tjentištu se svira



I ove godine muzika je razlog okupljanja u jedinstvenom ambijentu netaknute prirode Nacionalnog parka Sutjeska. Na Festival (OK Fest) već par godina, nekoliko dana uoči nekadašnjeg Dana borca dolaze muzičari i publika donoseći mirise iz svih dijelova nekadašnje države. A posjetiocima/ kamperima se nude i filmske projekcije te neki drugi sadržaji ... a pored kupanja u ovom atraktivnom prostoru mnogi ne mogu odoljeti planinarenju ili raftingu. Festival okuplja bendove i publiku iz svih dijelova nekadašnje države za razliku od 'novih boračkih organizacija' koje odvojeno (dvije manifestacije) na istom mjestu obilježavaju bitku na Sutjesci (kao da su se i u Petoj neprijateljskoj ofanzivi borili po nacionalnom ključu).
Neki dan je Vlatko Stefanovski priredio nezaboravan gitaristički koncert koji je do delirijuma doveo blizu tri hiljade ljudi. Poslije koncerta je izjavio da nikada ranije nije boravio na tom području i da mu nije bilo žao voziti 11 sati do Tjentišta. "Publika je sjajna a ova priroda je za mene iznenađenje"
"Gledao sam film deset puta, znam šta se dešavalo ovdje. Kada vidite ovaj krajolik, nikada ne bih okupirao ove dijelove. Priroda je neodoljiva, a puno mi znači da otkrijem novo mjesto na Balkanu", rekao je. Sebe inače smatra ekspertom za Balkan, budući da kako kaže - zna sve rute i da je živi "Via Michellin" za Balkan.
"Mladim ljudima treba da se izgase televizori, pa mobilni telefoni, pa da im se daju neke knjige da čitaju, pa da slušaju neku finu muziku. Pa da im se oduzmu oni BMW-ovi koje im roditelji kupuju, i da se malo okrenu pravim vrijednostima".





No comments:

Post a Comment