Sunday, April 23, 2017

Raša Popov: zagonetkar – odgonetkar

Raša Popov (1933 - 19.4.2017) 

Preminuo je pisac, pjesnik za djecu, novinar, glumac, pronalazač, Radivoj Raša Popov.

Generacije su odrastale uz njegove knjige, tekstove, TV emisije, uz njegov šarm...

Nezaboravan u ulozi Proke Pronalazača: 'Šešir bez dna' i 'Fazoni i fore' (''Igrao sam uvek zapravo samog sebe!'') ''Sunce ima pege, mesec ima bore, a šta deca imaju - fazone i fore. Tata ima probleme, mama ima more, a šta deca imaju - fazone i fore.''

***

“Znaš li ti da iako se popne na vrh planine patuljak i dalje ostaje patuljak?”
“A šta to znači?”
“To znači da se ne raste od penjanja na planinu, nego od čitanja knjiga.“
Piscu Raši su objavili knjige:
"Dva oka" , "Gvozdeni magarac", "Žabac koji ne zna da ćuti", "Trulež zglave" , "Šešir bez dna", "Lažljiva usta istine", "Vozom posred ulice", "Bio sam srećni konj", "Bajke za XXI vek", "Čarobnjakov SMS", "Mali zeleni", "Sofijine ljubavi", "Mokrinski patuljci" i "Usamljena princeza".

***

Pričao je priče o matematici, o hemiji, o šargarepama, o pantalonama, o eksplozivnom svemirskom modulatoru, o loptama, o rajsferšlusima, o sandalama, o čačkalicama... O čemu god, nije uopšte bilo bitno, svi su slušali.

***

"Da biste uspešno razgovarali sa detetom, vi morate da se popnete na njegov nivo. Raši je to uspelo jer je u seriji 'Fazoni i fore' ušao u dečju maštu. Ušao je u dečja srca zauvek", kaže o Raši Popovu njegov brkati prijatelj Ršum.
Pesnik za decu Mošo Odalović kaže da je Raša Popov bio ”dragocen, neponovljiv, zagonetkar, odgonetkar, dosetkar i znalac mnogih tajni“.

***

Djeca su ga doživljavala kao svoga dedu... u najljepšem smislu te riječi.

(internet)

No comments:

Post a Comment