Tuesday, September 11, 2018

„Narod na Kosovu ćutao i trpeo Vučićev teror“

Foto:Fonet/AP
Tako komentariše za Danas Škeljzen Malići, kosovski filozof, publicista i politički analitičar, dvodnevnu posetu predsednika Srbije Kosovu. On dodaje da iz tog razloga preovladava apsolutno nepoverenje prema onome što najavi ili kaže predsednik Srbije.
– I da je obznanio svoj dugo obećani plan o Kosovu, ne znam ko bi mu poverovao, a i zašto bi mu verovao ako će sledećeg jutra demantovati sebe. I sa kosovske strane vlada slična konfuzija i klackanje iz jedne u dugu krajnost, čas se širi krajnji pesimizam čas vidi svetlost na kraju tunela. Takođe, kada je reč o EU i drugim svetskim silama, ne zna se da li oni orkestriraju ili diriguju ovu kakafoniju. I mogu li uopšte stvari privesti ka pragmatičnoj realnosti. Možda nismo zaslužili ništa bolje – zaključuje Škeljzen Malići za naš list.
Danasov drugi sagovornik sa Kosova, Valon Sila, publicista i urednik sajta Prištinski metro, ističe za naš list da Vučićeva poseta nagoveštava diplomatsku poruku međunarodnim medijima, i Briselu, kojima, kako kaže, jasno stavlja do znanja da ka severu i Gazivodi može ići i krenuti kad hoće, jer je pod kontrolom srpskih elemenata kontrolisanih iz Beograda.
– U Drenici i ostalim delovima Kosova, gde se pita predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Srbije ne može i nije mu dozvoljen pristup od strane policije Republike Kosova – ističe naš sagovornik.
On dodaje da se ova simbolička poseta, takođe, odnosi na buduće zahteve srpskog pregovaračkog tima, koji će uskoro biti predstavljani u Briselu.
Sociološkinja Vesna Pešić ističe za Danas da Aleksandar Vučić, tokom posete Kosovu, nije rekao ništa o Kosovu i svojim planovima, osim, kako je istakla, bezveznih fraza. Ipak, ističe naša sagovornica, postoji jedna novina u predsednikom nastupu.
– Tragično je da je osudio predaju Miloševića Hagu. Rekao je šta je veliki Sloba rekao pre 30 godina i poimence kao izdajnike pomenuo sve one koji su za vreme Koštunice isporučeni Hagu zbog počinjenih stravičnih zločina na Kosovu. To je totalni revizionizam velikosrpske zločinačke politike. I to je jedino što smatram da je rekao, da sebe pokrije „velikim Slobom“. A i to je lažni povratak na Slobinu politiku, jer on misli samo na svoju ličnu promociju i vlast i lažne paljevine Albanaca… Sve je to izrežirano do detalja, do bljutavosti. Prebacio je krivicu na „bivše“, a sebe, radikale i Miloševića je oslobodio svake krivice, i mislim da je to najznačajnije što je rekao – ističe Vesna Pešić za Danas.
Ona podseća da o Kosovu i svojim predlozima ništa nije rekao, osim „praznih frazetina na koje su aplaudirali samo oni u prvom redu, dok je narod očajnički ćutao i trpeo njegov teror“.
– E, sad, zašto mu je sad potrebno da se na Kosovu pokrije velikim Slobom, pokušajte da odgovorite – zaključuje sagovornica Danasa.
Tokom drugog dana Vučićeve posete Kosovu proteklog vikenda, veterani OVK blokirali su sve puteve koji vode ka selu Banje u blizini Drenice, kako bi sprečili predsednika Srbije da poseti to multietničko mesto. Kosovska vlada donela je odluku da se poseta selu Banje otkazuje iz bezbednosnih razloga. Vučić je ipak krenuo ka tom selu, ali ga je zaustavila kosovska policija.
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da je povukao dozvolu za posetu srpskog predsednika Drenici „zbog bezbednosti građana“, tako da se predsednik Srbije građanima sela Banje, gde ima 300 srpskih kuća, obratio telefonom. „Žao mi je što nisam mogao da dođem jer to nisu htele prištinske vlasti. Nisam mogao da prođem dalje jer nisam hteo da ugrozim vas i vašu bezbednost. Zato vas molim da se vi Srbi u Banjama držite ratnički, najsnažnije što možete“, poručio je Vučić telefonom. U prvom redu su tokom tog poziva stajali žene i deca, a na RTS je u punom kadru bila jedna žena koja je plakala…
Inače, pre zabrane, oko 200 ljudi blokiralo je put vozilima, kamionima i barikadama od drva. Oni su ispred blokade postavili i transparente, na kojima su pisale poruke poput: „Vučić ne prolazi“, „Izvini se za počinjene zločine“, „Ne mogu proći oni koji su vršili genocid nad civilnim i nevinim stanovništvom“ kao i „126 nestalih lica u Srbici, gde su naši najmiliji“. Na mestu protesta nalazili su se i gradonačelnik opštine Srbica Bekim Jašari, inače rođak Adema Jašarija, kao i poslanik Skupštine Kosova iz redova Demokratske stranke Kosova Bekim Hadžiu. Prisutni su bili i predstavnici udruženja ratnih veterana. RTS je javio da iza tih protesta stoji predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, tako da je tokom celog dana u Srbiji, na prorežimskim medijima, bila istaknuta hajka na tog kosovskog političara.
Vučić se na kraju obratio građanima Kosovske Mitrovice. On je rekao da je notorna laž da je „neko spreman i mora da prizna nezavisnost Kosova do kraja godine“. „To je notorna laž“, poručio je Vučić na mitingu u severnom delu Mitrovice.
„Kada vam pričaju da hoću da menjam granice, ne govore vam istinu, jer gde su nam danas granice, zna li ko? Mi mislimo jedno, Albanci drugo, deo sveta misli jedno, drugi deo sveta drugo“, naglasio je Vučić.
„Hoću da menjam vaša prava i da uradimo sve što možemo i sačuvamo vas na Kosovu i Metohiji. Hoću za vas da osvojimo sva prava koja vam pripadaju i hoću vaša prava na rad, slobodu, sigurnost, kretanje, učenje i ako moramo da za to učinimo kompromis, i mi i Albanci, i uvek ću to da uradim, samo nemojte to zvati pogrešnim imenom“, rekao je Vučić.
„Ponosan sam na to što te mi dali 80 procenata vaših glasova i zato znam kako da branim vaše poverenje i kako da ga štitim“, dodao je Vučić.
On je podsetio da se Srbija borila protiv NATO 1999. godine, da je štitila sebe i da je izgubila jer su mnogo jači bili, ali i kukavice jer su iz aviona izručili tone bombi. Vučić je ocenio da je Slobodan Milošević bio veliki državnik, da je imao najbolje namere, ali da, nažalost, nije sve bilo tako, i ukazao na, po njegovom mišljenju propuste ranije vlasti u Srbiji:
„Jesmo li mi ili neko drugi isporučili našeg predsednika Hagu. Jesmo li mi isporučili naše generale. Najgore je da bi oni što su to sve učinili danas da nam drže lekcije.“ „Oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova koju je priznalo 100 zemalja sveta. Mislite li Srbi da možemo da ne platimo cenu za sramni zahtev koji su uputili Međunarodnom sudu pravde za ocenu proglašenje nezavisnosti Kosova. Imali smo najbahatiju vlast“, rekao je Vučić.
(Danas)

No comments:

Post a Comment