Saturday, September 29, 2018

Razmisljanje o odgovoru gradonacelnikove sluzbe


Zelio bih da se ovaj odgovor ne moze povezati sa cinjenicom da je do izbora ostalo manje od dvije nedjelje, niti gradonacenikovim svecanim pustanjem u rad "preko 800m asfaltiranog puta",  sve sa trotoarima na obje strane puta, niti sa 30 -100 KM koje gradonacelnikov vodja ovih dana dijeli penzionerima sa pozivom da glasaju za njega i njegove....

Sustina pristojnog odgovora je da se kaze kako je gradonacelnik prepoznao problem nivoa buke sa kojim se suocava odredjeni broj gradjana Banjaluke te (pazi sad!) dao nalog za izradu Odluke o uslovima i nacinu odrzavanja javnih manifestacija... Dakle, nista se nece desiti dok se ne usvoji nova Odluka iako je na snaci Pravilnik o  dozvoljenim granicama intenziteta zvuka i suma jos iz socijalisticke Bosne i Hercegovine ("Sluzbeni list SR BiH", broj 46/89).

Iz odgovora koji sam dobio mogao sam zakljuciti samo slijedece: postoji Pravilnik koji je na snazi ali posto je on jos iz one bivse, nazadne, danas nepostojece BiH - ne mora se primjenjivati!
Da nije tako, gradonacelnik bi, umjesto naloga za izradu nove Odluke naredio da se provjerava nivo zvuka i buke i uporedi sa dozvoljenim granicama prema Pravilniku koji je na snazi i naredio da se sankcionisu oni koji krze vazeci Pravilnik.
I to je sve!
Ni novi pravilnik, ni novo odlaganje rjesavanja problema, ni "navikavanje gradjana na gradski zivot"...
Nista, ni vise - ni manje! Ni slozenije - ni jednostavnije!

Citao sam taj Pravilnik i na osnovu uslova koji su definisani, dozvoljenih granica buke u decibelima, danju i nocu, vjerujem da bi  mjerenje pokazalo da je nivo buke znatno iznad dozvoljenih granica. To bi pokazalo da "odredjeni broj gradjana Banjaluke", kako to gradonacelnik "prepoznaje", sa pravom ukazuje da im je zbog te buke u Banjaluci ugrozeno njihovo osnovno i zagarantovano pravo na miran zivot. Pravo koje je iznad svih drugih prava. To znaci da se organizatori manifestacija, izvodjaci gradjevinskih radova, vlasnici restorana, vlasnici motora i auta, privatni gradjani i svi drugi koji proizvode buku moraju uklopiti u granice koje definise Pravilnik koji je na snazi.

Na gradskoj vlasti je da to kontrolise i prekrsaje sankcionise!
Vrlo jednostavno - ako se zeli da bude jednostavno.

Da li gradonacelnik Banjaluke zeli da to tako bude?
Da li on zeli da Banja Luka slijedi svjetske i evropske standarde u ovoj oblasti?

Do sada, i pored naredjenja da se izradi nova Odluka kao i naredjenja da  se na moje otvoreno pismo odgovori, on to nije pokazao!

No comments:

Post a Comment