Wednesday, November 27, 2019

BITANGA I PRINCEZA



Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je presudu po devet godina staroj tužbi kojom je Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivare, u vlasnistvu Heinekena, zbog neovlašćenog korišćenja njegovih muzičkih djela. Karlovacka pivara ce Goranu Bregovicu isplatiti oko 80 hiljada eura plus zatezne kamate.


Za moju generaciju, onu urbanu,  u cijeloj ex Jugoslaviji Bijelo digme je bilo kultni bend. Dusa i mozak tog benda bio je Goran Bregovic. Jos tada je bilo poznato da je on odlican ali i vrlo praktican muzicar. "Posudi" malo od jednog svjetskog benda, pa malo od drugog, uklopi to onako kako odgovara nasoj balkanskoj dusi - i eto veselja za sve nas! Pratio ga je i glas da od svih ljubavi koje je ima najvise voli pare. Ili su ga one jednostavno isle.


Tako i sada, kad citam ovu vijest, mislim da tog covjeka jednostavno hoce pare; da zna ubosti tamo gdje pare idu. Tako, na primjer, kada je iscrpio sve rok ideje i kada su kontrole plagijata u svijetu muzike, uz pomoc novih tehnologija, postale efikasne, prebacio se na cigansku muziku, organizovao medjunarodni orkestar kojim je proputovao svijet i - naravno, zaradio... Cak sam prije par godina otisao na koncert njegovog Orkestra za sahrane i svadbe, tako se nekako zove, i od prvog trenutka, prvih taktova koje sam cuo, se osjetio prevarenim, da ja jednostavno ne pripadam tom novom ambijentu Gorana Bregovica. Mislim da sam tada cak nesto i pisao na blogu o tom koncertu.


Goran Bregovic je sigurno veliko ime nase rok muzike. On svakako zasluzuje i nase postovanje. Bar nas koji znamo svaku pjesmu Bijelog dugmeta. Ali, i to se treba priznati, on je vise od svega i odlican trgovac.


Sad je neko pokusao "posuditi" njegovu muziku bez nadoknade.

Kod Gorana Bregovica - to ne prolazi!



No comments:

Post a Comment