Saturday, November 16, 2019

Mario M.: Nova knjiga Amirovih priča


Amir Alagić je prerastao format lokalnog pisca. Ali, da je ostao u svom rodnom gradu, Banjaluka bi bila bogatija za jednu dobru knjigu, ovako se može reći da je opet jedan (bivši) Banjalučanin objavio (tamo negdje) novu knjigu.

Poslije dva objavljena romana (’’Osvetinje’’, ’’Stogodišnje djetinjstvo’’) Amir je ponovo pripremio knjigu priča. Probrao je njih dvanaest, ranije napisanih, a prema naslovu jedne, ’’Linije koje ti nazivaš rijekama’’, knjiga je dobila ime (izdavač: ’’Durieux’’, 2019.). Priče nisu povezane zajedničkim likovima (kao njegov prvenac ’’Pod istim nebom’’), povezane su prepoznatljivim stilskim i lingvističkim izrazom. Izašle su iz iste još uvijek pune artističke kape, mogu biti tužne, zavodljive, zagonetne, uglancane i ne događaju se na jednom mjestu. Tako to bude kada se Amir raspiše... A ima on šta reći, jer njegova mašta ne doživljava zamor. Zato toplo preporučujem i ovu knjigu (najlakša je nabavka putem interneta).

Zima je na pragu, valja preživjeti ’kućni pritvor’ koji nam ona nameće... Zato se uz pripremljenu zimnicu s radošću čekam i razmrsivanje klupka novih zagonetki - sljedeći roman Amira Alagića.

Mario M.

No comments:

Post a Comment