Thursday, November 28, 2019

Vijesti iz Banja Luke koje raduju

Konacno dvije vijesti iz Banja Luke koje su me iskreno obradovale. Odudaraju od okrutne politike, sivila ekonomije, zagadjenosti vazduha, nerijesenih ubistava, od slika politicara sa makazama u rukama dok pustaju u rad parking, kruzni tok, 200 m puta...

Ove dvije vijesti su mnogo znacajnije i bude nadu. One govore o iskrenoj brizi i pruzanju sanse da zive zivot punim plucima i lica sa daun sindromom i invaliditetom.  

Prva vijest je predstava Mali princ u izvodjenju polaznika Prve škole za glumce sa daunovim sindromom,  premijerno izvedena prije prije dva mjeseca u NP RS. 






Druga vijest je modna revija  osoba sa invaliditetom "Bas po mjeri" koja se po cetvrti put odrazava danas  28.11.2019. u 19:00 sati u Domu kulture (Banski dvor).

Na reviji će se u ulozi modela naći 29 žena i 17 muškaraca sa različitim vrstama invaliditeta, koji će nositi kreacije dizajnerke Aleksandre Ivanković (Studio Imaginarium). Svaki učesnik će nositi svoju “po mjeri” skrojenu odjevnu kombinaciju. Učešće na reviji će uzeti bar po jedan predstavnik iz skoro svih Saveza i/ili udruženja OSI na nivou BiH.



Inicijator i organizator Snezana Kutlesic-Stevic, ljekarka i poslanica u banjaluckoj skupstini, o ovoj manifestaciji kaze:„Osobe sa invaliditetom (OSI) su se našle na crvenom tepihu jer sam baš to zeljela da poklonimo Banjaluci, Republici Srpskoj i BiH. Takve revije sam vidjela u svijetu i bila sam sigurna da imamo kapacitete i volju da baš to učinimo za naš grad. A prije svega je ideja da se OSI prikažu na jedan novi način i da razbijemo predrasude da ljepota pripada samo "tipičnim". Projekat je toliko dobro prihvaćen da nas je prosto vukao u sljedeću godinu..." 




Predivno je sto u Banja Luci postoje ljudi koji iskreno brinu o djeci i ljudima sa daunovim sindromom i osobama sa invaliditetom!

Ovakve manifestacije i briga, atmosfera puna emocija, cine Banja Luku gradom koji ponovo mozemo zavoljeti onako kako smo je nekada voljeli. Iskrene cestitke entuzijastima koji ucestvuju u organizaciji ovih manifestacija. Bez ovakvih i slicnih manifestacija Banjaluka ne moze biti grad kulture, jer kultura nije samo u muzici, koncertu, izlozbi, slikarstvu, poeziji... 
Ona je i u svakodnevnom ophodjenju prema nepoznatima, na ulici, u saobracaju, na utakmici... 
Ali prije svega ona je u odnosu prema onima kojima je podrska i pomoc potrebna. 

No comments:

Post a Comment