Sunday, May 03, 2020

Fikret Tufek: Uprkos negativnim kritikama javnosti, pohvale WHO-a: Švedska strategija može biti model

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da švedska strategija može biti model drugima. Izvršni direktor Michel Ryan naglašava: „Švedska provodi veoma jaku politiku zdravlja i fizičkog distanciranja i zaštite osoba u staračkim domovima, odnosno posebnost je u povjerenju u relacijama među stanovništvom i po tome je drukčija od ostalih“!
Prvomajsko slavlje i u Švedskoj je bilo u znaku pandemije: nije bilo javnih okupljanja naroda. Tradicionalnu poruku švedski premijer Stefan Löfven uputio je digitalno.
- Još dugo treba da kriza završi, nažalost više osoba će se zaraziti, umrijeti i ostati bez posla unatoč našim snažnim mjerama.
Unatoč tome u Švedskoj može od korone umrijeti između 8.000 do 20.000 osoba, kažu prof. matematike Tom Britton i prof. biologije Uno Wenergren. To je posebna naučna metoda, ali sve je u zavisnosti od efikasnosti zaštite starih, ističe Lena Hallengren, socijalna ministrica.
Direktor Narodnog zdravlja Johan Carlsson poručuje: „Korona kriza nije savladana, mi smo samo na kraju početka i pred nama je dug put da bi došlo do smanjivanja infekcije.“
Pandemija može trajati dvije godine
U svijetu je 1. maja bilo 3.343.777 zaraženih i 238.650 umrlih, dok je u Evropi zaraženih bilo 1.370.521 osoba i 137.204 umrle osobe. Evropa ima ca 740 miliona stanovnika, zemlje Nordena ca 27 miliona ili ca 3,7 procenata evropskog stanovništva. Stanje u svijetu je i dalje veoma teško, najnovije procjene stručnjaka Minesota univerziteta kažu da pandemija može trajati dvije godine i da neće biti pod kontrolom sve dok 2/3 (66 %) stanovništva ne bude imuno, jer virus ima moć da se širi i preko osoba koje se smatraju bez simptoma, te ga je teško kontrolisati. Zaraza može doći i u više talasa i nakon 2022. godine. Drugu značajnu informaciju saopćio je DNI institut u SAD.
- Covid-19 nije modificiran niti proizveden u laboratoriju.
Povećava se broj zaraženih u zemljama Sjevera
U zemljama Nordena/Sjevera (Švedska, Danska, Norveška, Finska i Island) povećava se broj zaraženih od virusa, mada je generalno slično stanju u Evropi: zaključno sa 2. majom u zemljama Sjevera bilo je 43.863 zaraženih, odnosno 3.541 umrla osoba, od čega je u Švedskoj 22.082 zaraženih (562 novih od prethodnog dana) i 2.669 umrlih osoba (16 novih).
Glavni državni epidemiolog Anders Tegnell: „Mi smo dostigli određen nivo zaraze, ali ona se još uvijek širi. Pored Stockholma pojačane su tendencije u regijama Härjedalen, Halland i Värnamo, gdje se više testira zdravstveno osoblje“.
Prof. Frederic Parenmark ukazuje i na rizik u premještanju teških bolesnika kolima i helikopterom, zbog toga raste smrtnost osoba na intenzivnom i do 24 %, jer u praksi se premješta ca jedna trećina teško bolesnih, ili 119 osoba je premještano do maja. Istovremeno zabilježeno je da je opao broj zaraženih osoba u staračkim domovima.
Flack (stado) imunitet
Ukazivanje na uspješnost švedskog modela tzv. „narodnog imuniteta“ (flockimunitet) i isticanje pozitivnog primjera Švedske od Svjetske zdravstvene organizacije i Minesota univerziteta sve više daju krila švedskim stručnjacima da itekako znaju šta rade u svom „ležernijem“ pristupu odbrane od zaraze. Rezulat će na kraju biti bolji nego sa karantinom, mada to ne osuđuju, poručuju švedski stručnjaci. Raste popularnost najveće stranke socijaldemokrata sa 25 na 30 procenata sve zbog dobre politike odbrane od pandemije koronavirusa. Ističe se da „flockimunitet“ nije glavna taktika već cilj na duge staze: dakle on označava umjerenu brzinu zaražavanja, on nije zamjena za karantin! Radi se, prije svega, o zaštiti rizičnih grupa, drugog izlaza nema, ili zatvoriti se u podrume do kraja života.
Švedska poduzima različite mjere
Švedski model je i hvaljen i kritikovan, kako u svijetu i Evropi, tako i u zemljama Sjevera i samoj Švedskoj. Švedska vlada se na to ne obazire i ide svojim putem, te provodi niz različitih mjera zaštite i ublažavanja stanja. Tako je vlada produžila interne mjere kontrole putnika na granicama sve do 11. novembra. Ta se mjera provodi od 2015. zbog izbjegličke krize, iako je to suprotno Šengenu.
Vlada izdvaja za poduzeća 39 milijardi kruna (ca 4 milijarde eura) za naredna dva mjeseca, s tim da poduzeća mogu tražiti 22,5 - 75 procenata od stvarnih troškova, a procjena je da će pomoć tražiti ca 180.000 poduzeća. Vlada je izdvojila i 100 miliona kruna najsiromašnijim socijalnim slučajevima. Ukazuje i na teškoće u unutrašnjem saobraćaju pred ljeto i odmore, te kaže da da je borba sa virusom duga, ne radi se o sedmicama već o mjesecima! Zabrana izlaska iz Švedske je do sredine juna, s tim da vlada misli da će se to vjerovatno produžiti. Aviokompanija „Ryanair“ saopćava da 3.000 zaposlenih može ostati bez posla, dio ih je u Švedskoj. I do 200.000 osoba može biti nezaposleno na duži period (više od 12 mjeseci) zbog pandemije (sada je ca 150.000). Od korone je oboljelo i drveće, od 300 do 400 miliona, u opasnosti industrija drveta, kažu stručnjaci. Približava se kraj školske godine i na proslavu neće moći roditelji, već samo do 50 učenika grupno, ali sa propisanim razmakom.
Četiri puta više testiranja na koronavirus od maja
Do maja je u Švedskoj testirano 119.000 osoba, sredinom maja to će se učetverostručiti pa će se testirati 100.000 osoba sedmično, s tim da će prioritet imati bolesni koji trebaju pomoć, stanari staračkih domova i rizične grupe.
U Danderyd bolnici (Stockholm) svaki peti saradnik je imao Covid-19, rezultat je testiranja poslednjih sedmica sa „antikroppstester“ na 527 saradnika s ciljem da se vidi da li su ove osobe razvile antikropp, te ko je imao zarazu. U regiji Stockholm je inače zabilježeno ekstremno stanje, gdje se liječi od 1.100 do 1.200 pacijenata od Covida-19, a otprilike toliki broj se liječi u staračkim domovima i kod kuće. Karolinska bolnica ima i poseban Ecmo-centar sa mašinama za kisik, kad ne pomaže ni intenzivna, međutim taj odjel je pun od 24. aprila, pa se teški pacijenti sada upućuju u druge regione.
U regionu Skåne mnogi se liječe kod kuće umjesto u bolnici, jer bolničko osoblje procjenjuje slučajeve. Zbog nezadovoljstva, jedna osoba turskog porijekla je avionom prebačena čak u Tursku.
Različito se gleda i na nošenje zaštite na ustima o čemu je čak sud raspravljao i donio odluku da tu zaštitu ne mora nosti osoblje u starčkim domovima.
Zbog korone je 93 % osoba smanjilo i druženje, dok je 69 % jako smanjilo druženje, kaže anketa. Daleko se manje prodaje polovnih auta, za 7 procenata u martu u odnosu na mart 2019. godine. Smanjen je i broj izgona azilanata iz Švedske, pa je tako protjerano od 19. marta do 15. aprila 87 osoba, dok su u istom periodu prije godinu protjerano 462 osobe.
Mijenjaju se i navike u provođenju ljetnog odmora: većina Šveđana sada planira taj odmor provesti u Švedskoj, pa domaći turizam time može biti zadovoljan, jer je u prvom kvartalu izgubio preko 36 milijardi kruna zbog nedolaska gostiju zbog pandemije.
Ostale sjeverne zemlje
Finska nakon dva mjeseca ponovo otvara postepeno osnovne škole od 14. maja (zatvorene 16. marta), biće manje učenika u razredu i sali za ručak i izbjegavaće se nepotrebni fizički kontakti.
Norveška smanjuje proizvodnju nafte za 250.000 fat dnevno, a od juna za 134.000 fat, tako da će u decembru 2020. proizvoditi manje 300.000 fat dnevno; to je prvi put nakon 18 godina da Norveška sa zemljama velikim prizvođačima (Rusija, Saudijska Arabija) smanjuje proizvodnju/cijene zbog korone. Norveška je ekonomija inače jako ugrožena. Norveška je do 1. septembra produžila zabranu okupljana za više od 500 osoba.
Danska policija u Kopenhagenu uvela je zabranu okupljanja i boravka u dijelu grada Islands Brygge nakon što se 200 mladih okupilo na fešti, te uvela i kazne od 2.500 danskih kruna, kao i kod Trgovačkog centra Jyland.
Pandemija se brzo razvija
Prvi smrtni slučaj zbog zaraze koronavirusom bio je u Kini 10. januara 2020. godine. Za 91 dan: od 10. januara do 9. aprila zabilježeno je 100.000 smrtnih slučajeva. Za 16 dana: od 9. do 24. aprila brojka se popela na 200.000 umrlih slučajeva. Za 8 dana: od 24. aprila do 2. maja umrlih je 238.650 osoba od Covid-19. Sa koronom nema šale, mjere zeštite se moraju provoditi, silom ili milom. Poštivanje preduzetih mjera poštuje se totalno u zemljama Sjevera, po čemu se one dobro razlikuju od ostalog dijela Evrope i svijeta. Ima tu još faktora kao što su ogromna prostranstva: 1.320.886 kvadratnih kilometara ili ca 12 procenata Evrope (10.180.000 kvadratnih kilometara). Postoje i razlike u nivou socijalnih navika (druženje), ali i poštivanju demokratskih dogovora i provođenju mjera.

No comments:

Post a Comment