Monday, May 11, 2020

Sinan Gudžević: Plinije Bolji


Ovih dana meni je bolja medicinska lektira Plinije Stariji nego godišnji svesci ‘New England Journal of Medicine’. Vidim kako se stručnjaci i oni koji se takvima žele zvati krste na moje spominjanje Plinija. Oni koji se ne krste, prevrću očima. E pa Plinije je od vas ne samo stariji, nego i bolji

Svi ti medicinski eksperti, epidemiolozi, pandemiolozi, i oni među njima koji se na televiziji pojavljuju pod maskama i s rukavicama, imajući uza se najbolje institute, opremljene najboljim mikroskopima, najbolje stručnjake, mikrobiologe, virusologe, a ovi imajući na raspolaganju najbolje knjige, i časopise najbolje, a u ovima i mjerodavne radove o virusima, bakterijama, zarazama, epidemijama, endemijama, svi ti takvi evo dva mjeseca i kusur ponavljaju da ne znaju kako se ponaša virus corona. Ne znaju, sve im neznano, nepoznato, kako, gdje, kamo, dokle, koliko. Hoće li nas napustiti tokom ljeta, pa ako nas napusti, hoće li nam se vratiti corona i s njom covid 19, ne znaju. Za ovo ‘hoće li se vratiti’ nekako ih mogu razumjeti što ne znaju, jer su takva predviđanja više za futurologe i gatare, ali ti eksperti kažu da ne znaju ni ono što bi morali znati.

Oni to svoje ne znamo duguju virusolozima. Ovi pak ne znaju, jer, vele, sve u svemu, nema novaca da bi se znalo. Pa se čovjeku iz ograde zubne otme pitanje: a šta vi, eksperti dični i vajni, zapravo radite? I još: šta ste vi zapravo radili sve ove godine? Poznajete postojanje virusa već pet godina, sami ponavljate da znate za njega, da ga viđate, da nije DNK da jeste RNK, poznajete ga, upoznali ste se s njime, slikate ga, a ne znate kako se ponaša taj igrač u svim pravcima. Čemu vam služe ti mikroskopi, te sofisticirane laboratorijske stanice, timovi, projekti, kongresi, skupovi, savjetovanja, preporuke? Čemu vam ta globalna umreženost? Sve vam to služi da nam kažete, e ne znamo, nepredvidivo je, nedokučivo nam.

Pa što onda vi otvarate svoja usta, kad to možemo čuti od svakog bogobojaznika kome su oči navrh glave, a usta ispod nosa? Vidimo, a to znači znamo da su države pustile niz mutnu vodu i kulturu i zdravstvo, znamo da su razbojničke korporacije jače od najjačih država, ali da vama treba toliko milijardi ili miliona, e da proučite ponašanje virusa, e to vam se ne može vjerovati! A šta ste radili nakon što vam se pod mikroskop ukazala prinova kojoj ste blagoizvoljeli nadjenuti ime SARS? Malo ste je pratili, pa kad se ona smirila, odustali ste, jelde? Jerbo vam je nepoznat netko sugerirao da se ne bi isplatilo pratiti sarsovca? Ne bi donijelo zarade to praćenje, misli se na zaradu u milijardama, a ne isplati se raditi za milione. Sad kad njena bliska svojta corona hara i čini pomor, sad biste se malo opet latili ponašanja virusove svojte. Pa kad ova pobije, kazano ustima vaših mecena, dovoljan i potreban broj ljudi, e tada da se donese neupitan zaključak kako nema šta bolje od vakcine, a vi da se date u posao pa da onda ispustite pobjedonosno: heureka!

A do tada krizni stožeri i štabovi i svi uz stožere i štabove, oni koji su već dva mjeseca i državna i zakonodavna vlast koja je izvan snage stavila ustave i zakone i amandmane, do tada ima da nas po skraćenom postupku nagnaju i utjeraju u karantene, u slatkorjeke samoizolacije. A razni mamlazi od protokolarnih predsjednika da srcedrapateljno i narcistički poremećeno zavape kako to čine e da nas zaštite. I ako se pobunimo ili izolaciju prekršimo, keknuće nam kazne za neposluh, za ugrožavanje javnog zdravlja. A dični stožeri i štabovi, zašto u svom zakonodavstvu niste propisali najprije testiranje, pa ako bismo se našli pozitivni, e da nas tada pošaljete u izdvojene prostore sa izdvojenim vremenom? A nas ne samo što niste dali testirati, nego ste nas a priori proglasili opasnima i još ste nam kazali da ćete nam poslati nekoga da vidi jesmo li dobri, poslušni u provođenju vaših naredbi. Znam o čemu govorim, bio sam u tome što hipokritski zovete samoizolacijom. I da ćete nas pratiti preko GSM-a, e da ne ugrozimo zdravi ostatak nacije.

Jer ste ne dižući glasa gledali kako zdravstvo pada i propada pa vam je naravski lakše zdravstvenog osiguranika pod prijetnjom teške kazne uputiti na četrnaestodnevno izdržavanje samoizolacije, nego mu zatražiti da se jako nakašlje u vaš pribor za provjeru ili mu iz ograde zubne uzeti pljuvačku i turiti je u rečeni pribor te očitati ishod. Nije valjda da su i zato potrebne milijarde.
Zbog ekspertske globalne napirlitanosti i konformističke letargičnosti, umrlo je mnogo ljudi, umrlo je mnogo i ljekara, jadni svijete, toliki otorinci i toliki infektolozi, mnogo medicinskih sestara i braće, mnogo pomoćnog osoblja, dakle mnogo onih koji nisu izdali ni svoj poziv ni čovjeka, pa su se, obavljajući ga, zarazili, te umrli.
Jer je virus corona opasan, to znamo i bez vaših litanija. On je ubio i pisca Luisa Sepulvedu, strašni primjerak fašističkog iživljavanja: Pinochetove milicije su ga mučile i oslabile, a on preživio, i bio bi još živ, da ste načinili vakcinu. Ne samo što je niste i što ne znate kad ćete, već mutite vodu da bi izgledala dublja. Ne znamo kako će se virus ponašati! Jer virus mutira! Ma nemojte! Pa mutira sve, za to se ne mora biti virusolog, to kaže i Lukretije i Ovidije: Omnia mutantur, nihil interit. Ima i proširenje: omnia mutantur, nos et mutamur in illis. Lukretije i Ovidije kazuju da se mijenjaju tjelesne stvari i tvari, a Pitagora to kaže i o duši. A što se niste posvetili proučavanju mijenjanja i ponašanja virusova? To ste mogli i bez korporacijskih bezumno velikih novaca. Onako, iz lične posvećenosti i nauci i odanosti humanosti. Mogli ste malo i sami udružiti, niste vi tako loše plaćeni da ne biste to mogli postići, uz nešto ljubavi prema nauci i poštivanja ljudskog prava na život. Onako, zalaganjem svih tih vaših Societies for virology, bez fondova i fondacija, bez workshops.

A evo na primjer, Plinije Stariji. Vidim kako se stručnjaci i oni koji se takvima žele zvati krste na moje spominjanje Plinija. Oni koji se ne krste, prevrću očima. E pa Plinije je od vas ne samo stariji, nego i bolji. Plinije Bolji. Ne samo zato što je on svijet gledao, pa ga proučavao i istraživao, već zato što je sve to dovodio do izraza. Onaj koji je hitajući u pomoć ljudima na koje je padao vreli pepeo iz grotla Vezuva umro od gušenja tom vrelinom. Plinije Bolji nije ni znao da postoje bakterije, virusi, vitamini i svi ti onamo svjetovi. Bio je komandant flote, nije mogao imati mikroskop. Svejedno, znao je kako se šire i suzbijaju zaraze. Jeste, tvrdio je da pčele žive neke sedam, neke deset godina. Ali to je preuzeo od Aristotela, koji je znao sve, a nije znao da pčela živi mjesec i po dana. Ali je ovih dana meni bolja medicinska lektira Plinije Stariji nego godišnji svesci ‘New England Journal of Medicine’.
Čitajući Plinija, čovjek posumnja u alibi petljavine kakve su neki vrli eksperti izrekli po pitanju februarskog rasplamsavanja epidemije u Lombardiji. Nemoguće je da je samo utakmica Atalanta – Valencia, igrana u Milanu, bila presudan okidač za širenje zaraze po cijeloj Lombardiji, to jest biološka bomba. Relevantne medicinske strukture, opterećeni doktori po lombardijskim ambulantama, svjedoče da je u još decembru bilo dosta ljudi sa nenavadnom upalom pluća, kod mnogih je takva bila upala uprkos pravovremenoj vakcinaciji protiv gripe. Dakako, uzimamo Lombardiju kao nultu oblast, jer je stvar u Kini bila podobro suzbijena kad je buknula u Italiji. Plinije Stariji piše u sedmoj knjizi svoje Naturalis historia kako se svaka velika zaraza širi na zapad, rijetko kad na istok. Ako gledamo zemlju Italiju i strašan pomor koji je u Plinijevu zavičaju, današnjoj Lombardiji, čini virus po imenu corona, u tvrdnju Plinijevu ne može biti sumnje. A na Španiju se zaraza prenijela više po Pliniju nego po navijačkoj biološkoj bombi, pa pričajte šta vas je volja. U Plinija se nalazi odgovor na pitanje što je zaraza iz Italije prešla čak u Španiju i ondje hara u mnogo gradova, a ni približno tako nije pogubna u Trstu.

To bi morali objasniti virusolozi, a još prije epidemiolozi. Ali oni ne znaju. Previše njitre u mikroskope, možda previše vremena troše na skupove i kongrese. A mogli bi malo prolistati Plinijevo knjige pod naslovom ‘Poznavanje prirode’. Nedavno je u ‘The New Statesman’ John Gray ironično napisao: ‘Ako EU preživi, onda će to biti možda kao kasno Rimsko carstvo: kao duh, koji će još generacijama živjeti, dok će vlast dugo i zadugo biti negdje drugdje.’ Duh Plinijev lebdi nad nama, a vlast imaju krizni štabovi i u njima epidemiolozi koji u rukavicama naučničkog opreza i pod maskama naučničke skepse ponavljaju kako ne znaju šta je virusu, ali znaju šta je narodu.

(portalnovosti)

No comments:

Post a Comment