Wednesday, April 21, 2021

Svetlana Cenić: Od Valtera do Vučića


Ne znam kako bi se opisao ovaj osećaj nemoći da država čiji pasoš nosiš, od koje očekuješ zaštitu i, ne daj bože, pomoć, nemo posmatra broj mrtvih od korone i ne čini ništa, osim što prosi po svetu. Što je najgore, pred kamerama jedan član Predsedništva BiH izlazi iz helikoptera, druga dvojica iz skupih automobila, sa sve pratnjom, da bi dočekali svetsku milostinju.

Donosilac prve pomoći doputovao je posebnim letom i državnim avionom. No država donosioca prve donacije vakcina, odnosno Srbija otvorila je mogućnost i da se državljani ove skalamerije od BiH vakcinišu tamo.

Svi oni milioni dati Republici Srpskoj u vidu pomoći iz Srbije nisu ništa koji je efekat imao ovaj potez. Naravno da su ljudi nabrzinu sedali u kola i odlazili na vakcinaciju, srećni i zahvalni. Neverovatno, ali istinito, bilo je i komentara da je to izdaja vlastite države, no niko od njih nije postavio pitanje je li izdaja ne omogućiti svojim građanima vakcinaciju, već se kriti hladno iza Covax programa i uparađeno licitirati u javnosti koliko je ko obećao vakcina za večnog prosjaka.

Da poslije rata čovek i razume to prosjačenje i očekivanje pomoći, ali 26 godina nakon rata, dok gledamo sve skuplje automobile, sve skuplje navike izabranih i imenovanih, hvaliti se donacijama je zaista toliko ponižavajuće da nemam reči. A po strani idu kratke obavesti o novim emisijama trezorskih zapisa i obveznica, od kojih privreda i građani gotovo da nemaju ništa, osim onih zaposlenih u javnoj upravi, kolike god da su im plate. Bar su si-gurne i redovne, što bi se ovde reklo.

Onda je stigao i delić tih plaćenih vakcina iz Covax programa i ne mogu zaista još da odgonetnem odakle na dočeku i šef Delegacije EU, s obzirom na to da to niti je donacija EU, niti je bila neka uloga EU u svemu tome. Plaćeno je parama poreskih obveznika.

Osim ako ćemo slušati neke izjave iz Ministarstva inostranih poslova da su pogurali. Ne gurajte više, molim vas kao Boga! Izgibosmo od guranja.

Ministarstvo civilnih poslova, koje bi u nabavci i zaštiti građana trebalo sada da ima najveću ulogu, postoji onoliko koliko znamo da je u sastavu Saveta ministara i da nas je onomad gospođa ministar obavestila da budemo strpljivi, jer je BiH kompleksna država. Dakle, zna se šta ne radi, ali šta radi, potpuna je misterija. Kompleksno i strpljivo.

Gde su te naše veze po svetu? Gde je tu sposobnost zvaničnika da nabave vakcine? Možemo o predsedniku Srbije pričati do besvesti, ali uspeo je da se izbori za status glavne primadone regiona u nabavci vakcina. Dovoljno je pogledati kako o njemu pišu čak i kineski influenseri, recimo, pa da bude jasno da će ih Srbija nabaviti koliko hoće i čak proizvoditi, odnosno za

početak pakovati na svojoj teritoriji. Valtera iz BiH je po popularnosti u Kini zamenio Vučić. Ne možete pevati više: Vratiće se Valter, j...će vam mater..., sad se subjekat u rečenici drugačije zove.

Nasuprot tome, ide vest da EU zaustavlja prodaju AstraZenece dok ne namiri svoje potrebe. (26.3.2021, izjava Von der Layen, predsednice Evropske komisije). Otvara to i pitanje šta BiH, ustvari, hoće i kuda goni dok se kune u EU, a ne trudi se da ispuni bilo kakve preuzete obaveze. Naprotiv! Postavlja i nagazne mine na tom evropskom putu, drumu, stazi - šta god da je.

Ali, bitno je da su odmah po dolasku tog delića iz Covax programa pozvali ambasadore u BiH da se vakcinišu. Jedna ruka prosi, druga galantno daje. A mi ćemo put Srbije dokle bude moglo. Za Hrvatsku mogu samo odabrani, za ostale prvo sapun, pa parfem, kako je to rekao predsednik Hrvatske.

Što se tiče Rusije, iz Republike Srpske se šalju srca, iz Federacije otrovne strele protiv ruskog uticaja, sve dok ne dođe do nabavke ruskih vakcina, gde, gle čuda, odjednom nije jasno ko je tu posrednik, ko ovlašten i koliko sve to, zapravo, košta. Kina donira 50.000 doza vakcina ovom prosjaku od države. Turska 30.000, a u momentu pisanja ovog teksta još ne znamo koje će nam to stići iz Turske, kojoj smo ostavljeni u amanet. Doduše, unilateralno, ali amanet je amanet.

Uostalom, kao da je to bitno u zemlji gde je daj šta daš, osim kod trošenja para poreskih obveznika, gde se pojavljuje tačna specifikacija koja kola moraju da se kupe, sa do detalja razrađenim performansama, obaveznim servisom i garantnim rokom. Eh, da su tako precizni kad nabavljaju respiratore i poljske bolnice, gde bi nam kraj bio!

Nedavno je predsednik Srbije ponovo uručio donaciju Republici Srpskoj u vidu respiratora i maski i opet niko nije pitao zašto u ime Republike Srpske tu donaciju prima član Predsedništva BiH, koliko koštaju ti letovi avionom i helikopterom gazde Republike Srpske, te zašto je opremanje hotela Rajska dolina na Jahorini prioritet nad nabavkom medicinske opreme i vakcina.

A privrede i građana ako se sete - sete. Što neće do izbora iduće godine, odnosno do početka kampanje, a kako to kod nas biva, glasaće i mrtvi - čak i oni pobijeni nemarom i neodgovomošću vlasti da na vreme nabavi te preko potrebne vakcine.

Svetlana Cenić (Dani)

No comments:

Post a Comment