Monday, January 23, 2012

"Civilizacijski iskorak" Boleta iz Borika


Nikad ne bih ni pretpostavio da ce Bole, onaj iz Borika, izazvati takvu buru na Balkanu! Evo, tri drzave, a ako bog da jos ce se neka u buducnosti pridruziti, skoro da se za vratove uhvate. Sve zbog Boleta, onog iz Borika.


Iz Crne Gore stize zaljenje sto Bole slomi nogu pa ga to sprijeci da napravi „civilizacijski iskorak“.
Ne znam da li je zaljenje vise zbog slomljene noge ili posljedice - neobavljenog „civilizacijskog iskoraka“.

Izrazeno zaljenje bi dovoljno da se u drugoj drzavi, Srbiji, podigne kuka i motika, da se Crnoj Gori, kao susjednoj drzavi ili drugom oku u glavi, zaprijeti, istina diplomatski, onako bratski, kako to braca oduvijek i rade...

Pa onda, a sve zbog Boleta iz Borika, ministar policije razgoropadjen, ni ne spominjuci Boleta, govori o onima u njegovoj (jedan kroz jedan) zemlji koji se, umjesto da napadaju drugo oko u glavi, ohrabruju pa ga  brane od napada. Pa onda taj isti ministar, te iste policije, vodja one iste partije koja je bila na vlasti i onih godina, odjednom, vjerovatno na neciji mig osokoljen, nije vise ni onako isprepadan i jadan  kao uvijek, vec velik u svojim ocima, prijeti, sudi, presudjuje, zatvara, smjenjuje...
Sve to Ministar policije radi po zakonu, koji  za njega ne postoji...

Vec slijedeci dan smjenjuju se drzavni sluzbenici. Prijeti se opoziciji. Ocekuje se uskoro i zabrana, a bogami i paljenje knjiga. Samo da na tome stane.
Jer mase se bude napaljene, kao nekada....

A Predsjednik – mudro cuti.
Sve nesto mislim, o njemu se ustvari i radi. Jer ono Boletovo oruzje je bilo njemu namjenjeno.
Ako je?...
Da je Bole iz Borika znao kakvu reakciju ce izazvati njegovo neprodano oruzje, sigurno bi ga ranije, po nizoj cijeni, ma budzasta prodao,  ili negdje drugdje ga sakrio.

Sto ti je insan; i pored sve te frtutme koja se digla i kojoj se kraj ne vidi, ja opet razmisljam o Boletu!
Poznavao sam covjeka.  Citam, na Tunjicama je. Dobro je, neka je blizu kuce. Mogu mu i carape i cigare donijeti. Nece se bar smrzavati pod stare dane. A mozda poznaje i nekog od cuvara. I oni su igrali mali fudbal u Boriku. Valjda ce mu i noga brzo ozdraviti da bude spreman za svoj "civilizacijski iskorak" - u sud.


Rekao bih da se autor clanka koji izazva ovoliku guzvu, u dijelu gdje zali sto Bole ne napravi "civilizcijski iskorak" zaletio i  pretjerao. Ne zelim da vjerujem da mu je ubijanje bilo na pameti. Kao da ga je ponijela pjesnicka figura. I, iako se njegov komentar odnosio na klasni a ne nacionalni iskorak, ne bih se slozio s njegovim misljenjem.
Ali hajka, pozivanje na odstrel, kako autora tako i onih koji dizu glas da ga brane, izvrtanje njegovih rijeci, potpirivanje  najnizih strasti kod vec napaljenih masa, govore da je drzavi i drustvu koje reaguje na taj nacin istinski civilizacijski iskorak, ne onaj koji je Bole propustio, zaista potreban.
I siguran sam, on ce se morati desiti.
Kada?
Tesko da postoji neko ko je u stanju odgovoriti na ovo pitanje. 

No comments:

Post a Comment