Wednesday, January 04, 2012

E pur si muove!




Prvi radni dan u Novoj 2012. godini. Vozim se na posao i slusam Radio 680 AM, srednjetalasnu stanicu koja svakih 10 minuta emituje vijesti o situaciji na putovima. Slusam ovu stanicu vec bar petnaest godina. Za to vrijeme mi je pomogla tri puta kada su javili da je zastoj na putu kojim sam se uputio na posao. Bar stotinu puta sam se zakleo sebi da cu promijeniti stanicu i slusati neku sa boljom muzikom, jer su ovi na 680 AM dosadni i ponavljaju iste vijesti po cijeli dan. Ali nikako da to uradim, jer se bojim da ce bas taj dan kad izaberem neku drugu stanicu, stati saobracaj na mom putu, a ja to necu znati i zaglavicu se u guzvi...
Tako i dalje, vec godinama slusam istu stanicu i vijesti koje ponavljaju po pedeset puta.

Danas je udarna vijest da je danas prvi radni dan u 2012. godini. Vijest zlata vrijedna, ali ima i dodatak:
"Do danasnjeg rucka ce direktori i predsjednici banaka zaraditi prosjecnu godisnju platu prosjecnog radnika u Americi i Kanadi!"
Za pola radnog dana cijelu prosjecnu godisnju platu! Da je zarade bar za cijeli radni dan. Ali ne...!
Nekima se vrijedilo roditi!
Gdje je tu proklamovana demokratska ravnopravnost ljudi?! Naravno, ravnopravnost nije nit smije biti uravnilovka, ali ni ovo o cemu ova vijest govori nije demokratija!
I tako, na mom radiju 680 AM, ta se vijest ponavlja svakih deset minuta; cijeli dan.  

Za mene je vijest bas to sto je ovo udarna vijest.
Doskora, ovakve provokativne i zapaljive vijesti nisu bile ovako napadno ponavljane na demokratskim talasima.
Koliko god da to mnogi, a posebno bankari, ne vjeruju, E pur si muove!!
Postepeno ali sigurno, e pur si muove!

2 comments:

  1. Da, polako nastupaju promjene, ali ne vjerujem da ćemo ikad dočekati da njih oblije rumen nad tolikom nepravdom u kojoj aktivno učestvuju.

    ReplyDelete
  2. Dragi mladenci i sretni roditelji, ovo je zaista najljepsi zavrsetak godine. Puno srece u zivotu i dalekom svijetu. Neopisiva je sreca kojom ste obdarili vase roditelje, da ste za tako lijep i sretan dogadjaj, izabrali sredinu u kojoj oni zive. Krocili ste u nov zivot i novu godinu skupa, i od srca vam zelim pumo najljepsih trenutaka. Mirjana Stancic (Djarmati) iz Slovenije

    ReplyDelete