Monday, July 06, 2015

Danas: Kako komentarišete podizanje spomenika Gavrilu Principu u Finansijskom parku na Vidovdan?




Irina Subotić, istoričarka umjetnosti i predsednica Evrope Nostre Srbija:
Podizanje takvih spomenika je apsolutno neprimereno 21. veku i samo je još jedno novo ruglo Beograda posle onoga što je posejala Darinka Radovanović, što smo dobili na poklon od Azerbejdžana i Rusije. Posebno spomenici Paviću i Nikolaju kao i ono što se sprema izradom spomenika uličnom čitaču. Sve su to skulpture bez ikakve prave koncepcije po načinu mišljenja i izrade. Pre svega zato što su današnji spomenici više spomenici ideja i koncepta a ne glavudža sa šeširima i muškaraca sa štapovima.
Nebojša Bradić, pozorišni reditelj:
Gavrilo Princip svakako zaslužuje spomenik, ali se pitam da li je navedeno mesto najbolje za to.
Luka Mičeta, novinar:
Saglasan sam da treba podići spomenik Gavrilu Principu, ali smatram da postoji mnogo značajnijih istorijskih ličnosti koje zaslužuju spomenik. Recimo, ove godine se navršava 850 godina od rođenja prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog i mislim da bi najpre njemu trebalo podići spomenik.
Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju:
Gavrilo Princip do sada nije imao spomenik u Beogradu, a ni u Srbiji. Sada zahvaljujući daru Republike Srpske nakon sto godina dobija svoj spomenik. Ipak, taj spomenik se ne podiže atentatoru, ili Gavrilu Principu, već se njime brani princip slobode, nezavisnosti i zajedništva na jugoslovenskim prostorima.

(Danas)

No comments:

Post a Comment