Tuesday, November 22, 2016

Policija, sapka, kasarna i krsna slava


Nedjelja popodne. Dokon, dok cekam tri popodne,  citam izjave policijskog ministra RS Dragana Lukaca.
Izmedju ostalog, ako je vjerovati Nezavisnim Novinama (NN), Lukac kaze i ovo.


"Da će naredne godine kroz obnovu policijske uniforme biti vraćena šapka, koja jeste prvi simbol policajc."

" Da će u narednoj godini biti realizovan i važan projekat izgradnje centra za obuku u kasarni "Zalužani", te očekuje da 1. juna prve organizacione jedinice MUP-a počnu sa radom u ovom centru.

"Da će Narodnoj skupštini RS biti upućen zahtjev za kredit od oko 6,5 miliona KM koji je potrebni da bivšu kasarnu pretvore u centar za obuku.

"To neće biti samo centar za obuku policije Republike Srpske, već će tu biti smješten i veći broj naših organizacionih jedinica, a koje će dobiti dovoljno prostora za efikasno funkcionisanje"

Kao novinu u organizacionom dijelu MUP-a, resorni ministar je najavio i promjenu centara javne bezbjednosti, ali i stanica javne bezbjednosti u policijske uprave.

Rezultate rada MUP-a Srpske za deset mjeseci ove godine, Lukač ocjenjuje zadovoljavajućim u svim segmentima, posebno u smanjenju krivičnih djela, ali i smanjenju broja poginulih u saobraćaju.

"Drago mi je što je MUP Republike Srpske na prvom mjestu kada je riječ o povjerenju građana. MUP Srpske je najveća policijska agencija u BiH. Nadam se da ćemo to opravdati u narednom periodu i dati građanima još više razloga da nam vjeruju",

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da su završene pripreme za obilježavanje krsne slave MUP-a Srpske - Aranđelovdana, te da će biti organizovana promocija svršenih studenata Visoke škole unutrašnjih poslova, dodjela zahvalnica policajcima koji su u protekloj godini pokazali visok nivo profesionalnosti u radu, a određen broj policajaca biće promovisan u veći čin.

***************** 

Mozda ja ne razumijem dobro maternji jezik a posebno novopoliticki mternji. Mozda ja ne razumijem globalnu, ni regionalnu politiku. Mozda...
Mozda se zbog mog nerazumijevanja meni cini da policija "koja je na prvom mjestu kada je rijec o povjerenju gradjana" postaje zapravo vojska i to nacionalno - vjerska vojska sa svojom slavom Arhandjelovdanom. Slavom koja je nekada davno bila slava porodice Canak.


No comments:

Post a Comment