Monday, November 14, 2016

Nezavisne novine vas lazu

Citam naslov u danasnjim Nezavisnim novinama:
"Kanada hitno traži 10 profesija, cijeli proces useljenja gotov za šest mjeseci"



Uz bombastican naslov na koji ce svaki mladi nezaposleni, a bogami i zaposleni stanovnik ovog naseg podrucja trznuti, uz nadu da je konacno nasao spas za svoje muke ide i ova slika sa praznim foteljama, kanadskim zastavicama i brosurom. Kao da fotelje samo cekaju da neko dodje, sjedne i u njima nadje svoj spas.
Nabrojana su i zanimanja koja Kanada "hitno trazi". Evo tog spiska deficitarnih zanimanja, u Nezavisnim novinama nabrojanih od rednog broja 10 do rednog broja 1 (ne sjecam se da je ovakav redosljed nabrajanja uobicajen):

10. Stručnjaci za finansije i ulaganja 
9. Revizori i računovođe 
8. Grafički dizajneri i ilustratori 
7. Kvalifikovani radnici u maloprodaji 
6. Profesori i predavači 
5. Programeri i developeri 
4. Softverski inženjeri 
3. Konsultanti i analitičari informacionih sistema 
2. Kuvari 
1. Kvalifikovani radnici u ugostiteljstvu

Kao izvor ove informacije u Nezavisnim novinama potpisan je Poslovni dnevnik. Prezvakavanje iste informacije upravo slusam i na BIG radiju sa porukom: "Put pod noge i kud koji - mili moji!"

Vec drugi put u kratkom vremenskom periodu citam slicnu bombasicnu informaciju u Nezavisnim novinama. Prvi put sam samo zavrtio glavom znajuci da je informacija poluistina, a u sustini lazna i da joj je jedini cilj da izazove paznju i podigne tiraz, a ne da pomogne hiljadama onih koji traze spas iz svoje teske situacije.

Ovog puta ne budem lijen i udjem u web stranice kanadske vlade koje definisu imigracionu politiku kako bih provjerio da li se nesto promijenilo u zadnja tri i po mjeseca. Istina je da postoji i program "Express entry" ali ovaj program postoji od vajkada. Istina je i da Kanada, generalno, treba radnu snagu i da je sansa da se u Kanadi nadje posao, radi i zaradi neuporedivo veca nego kod nas. Ali i to je tako od vajkada. Istina je i da Kanadi trebaju kvalifikovni radnici sa iskustvom. Na stranicama kanadske vlade pobrojano je cak i 150 raznih vrsta zanata. Tacno je i da Kanada svake godine primi od 250 to 300 hiljada imigranata. Ali je vec godinama otprilike toliko.
Naravno, tacno je i da se kandidati boduju.
Sve ostalo je zapravo budjenje lazne nade. Ne kazem da ne postoji mogucnost da se dobije kanadska ulazna viza. Ali tvrdim da su sanse prilicno male, nikako kako bi se iz ove informacije zakljucilo, jer je konkurencija i pritisak stradalnika iz citavog svijeta ogromna.
Istina je i da poznajem i situaciju na trzistu radne snage u Kanadi.
Pouzdano znam da Kanada trenutno nema veliku potrebu za grafickim dizajnerima, profesorima i predavacima, programerima, analiticarima informacionih sistema, jer znam bar nekoliko mladih ljudi iz svih ovih zanimanja koji traze, i ne nalaze lako, zaposlenje u tim oblastima a zavrsili su kanadske fakultete sto je ogromna prednost za zaposlenje u poredjenju sa novim emigrantima. Za strucnjake za finansije i ulaganja kao i revizore i racunovodje mogu jedino reci da, ako ne zavrse kanadske skole nemaju ni 0% sansi sa nasim skolama jer su finansijski sistemi ovdje i u Kanadi potpuno razliciti i ono sto vrijedi ovdje ne vrijedi u Kanadi i obrnuto. Kandske firme ne zaposljavaju pravnike i racunovodje koji nisu prosli kanadsku skolu.

Naravno, ne zelim nikoga odvracati od trazenja svoje sanse, ma gdje ona bila, ako u svojoj zemlji takvu sansu ne mogu naci. Ali ne treba, ovakvim bombasticnim clancima buditi laznu nadu da je maltene jedino sto treba uraditi ispuniti formular i spakovati torbe.

Jedini moj savjet za sve one koji traze mogucnost za bolji zivot u Kanadi je da udju u web stranicu kanadske vlade i detaljno prouce sve ponudjene informacije.

No comments:

Post a Comment