Saturday, March 19, 2011

"NOĆ BOEMA"



Jedna martovska noć u Inđiji, malom , lijepom sremskom mjestu, pripada pjesnicima. Iz cijelog svijeta dođu, da na dan rođenja velikana, pjesnika Miroslava-Mike Antića, njemu u čast i u slavu poezije, govore svoje stihove, druže se i uz neizbježne vojvođanske tamburaše, provede lijepu boemsku noć.


Po deveti put, Književni klub iz Inđije, što nosi Mikino ime bio je domaćin ove manifestacije, koju vole i sa nestrpljenje očekuju poetese i poete iz raznih krajeva. Bilo je tu pjesnika iz Švajcarske, Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Srbije, Slovenije i još od nekud, ali se ja, u ovom času ne mogu sjetiti.
Zbornik
Boemska poezija i boemski život su posebna inspiracija i iz pera mnogih prijatelja potekle su predivne pjesme.

Duhovni vođa i pokretač svih pjesničkih susreta u Inđiji, predsjednik Kluba, gospodin Zlatomir Borovnica- slijepi pjesnik, sa svojim saradnicima, ulaže veliki napor, a opštiski organi ih u tome podržavaju da se "NOĆ BOEMA" I "GARAVI SOKAK"- pjesnička manifestacija koja se održava polovinom septembra, godinama održavaju .Inđija, jedan od rijetkih gradova u okruženju, koji poštuje poeziju, zaslužuje sve pohvale.
"Moj Prijatelju"
Vojvođanska ravnica , tako smirujuće djeluje i opušta da čovjek poželi u tom okruženju ostati bar malo duže. Ovih nekoliko fotografija koje vam šaljem, vjerujem da će dočarati dio toga.

Jutro u garavom sokaku

Indjija - panorama

Bez njih ne moze

1 comment:

  1. DRAGI PRIJATELJI,

    INĐIJU ,GARAVI SOKAK,NOĆ BOEMA I PJESNIKE SA SVIH STRANA ZAISTA TREBA DOŽIVJETI-DVA DANA POZITIVNE ENERGIJE I SRETNIH LICA-STIHOVA KOJI PUNE SRCA-KAVICE I OSMJESI NA SUNCU-I PROLJEĆE JE DOŠLO SA NAMA TE DANE!!!

    ŠETAMO U NOĆI
    PUNOJ ZLATNOG SJAJA
    MIKINA NAS ZVIJEZDA
    TAKO OBASJAVA!!!

    A NAKON SUSRETA OSTAJE ZBORNIK SA STIHOVIMA 70 PJESNIKA

    S LJUBAVLJU SMO SLUŠALI SE
    S OSMJEHOM SE GLEDALI
    SADA ČITAM DIVNE STRANE
    SHVAĆAM DUŠU ŠTO MI DADE...

    PROLJETNI POZDRAV IZ ZAGREBA I SRETAN DAN PJESNICI I SVI DOBRI LJUDI!!

    JOVANKA

    ReplyDelete