Thursday, April 05, 2012

Ostavka predsednika Mađarske zbog plagijata

Zamislite sada da ste ovakvu vijest procitali za nekog od politicara bivse nam zemlje sa Balkana!
Mozete li vi to zamisliti?! Vjerujem, tesko. Jer tesko je i zamisliti da bi se tako nesto moglo dogovriti na Balkanu gdje su se diplome fakulteta, magisteriji, doktorati... u zadnjih dvadeset godina fabrikovali po raznim liniijama - kumovskim, rodjackim, prijateljskim, ja tebi - ti meni, ja tebi posao - ti meni diplomu, ja finansiram skolu - ti meni diplomu, ti meni doktorat - ja tebi zaposlim dijete, ja tebi diplomu - ti meni diplomu...
Kombinacije su nepregledne. Masta nepresusna.
Sjecam se da je prije par godina neki ministar  Republike Srpske optuzen da je falsifikovao diplomu fakulteta na osnovu koje je kasnije i doktorirao. Diglo se malo prasine. Neke novine cak objavljivale i dokaze, ali Ministar ostao cvrst kao stijena. Otresao prasinu i  mozda odradio i drugi mandat. To sad vec vise nisam siguran. Ali znacete vi koji tu zivite da li jeste  ili nije. Nije ni vazno. Vazno je da su i Diploma i Doktorat ostali priznati.
Koliko hiljada je takvih!! 
Ali zato Madjarska, koja nema mora, ima casti i hrabrosti  da smijeni Predsjednika zbog plagijata!
Da li ce  ikada  Austro- Ugarska ponovo uticati na Balkan?!

******************************

Predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je ostavku posle afere oko doktorske disertacije za koju je ustanovljeno da predstavlja plagijat. Skupština Mađarske je kasnije tokom dana prihvatila ostavku koju je podneo predsednik Republike Šmit .
"Pošto prema Ustavu, ličnost predsednika treba da predstavlja jedinstvo mađarske nacije i pošto je moja ličnost nažalost postala sinonim za podele ... moj zadatak je da vratim predsednički mandat", rekao je Šmit u parlamentu.
Mađarski univerzitet Zemelvajs odlučio je u četvrtak, 29. marta, da poništi Šmitov doktorat o razvoju modernih Olimpijskih igara iz 1992. godine, pošto je utvrđeno da je veći deo njegove doktorske teze pokraden od drugih autora. Šmit je u petak odbio da podnese ostavku jer, kako je rekao, ne postoji "povezanost" njegove plagirane teze i položaja šefa države.
Predsednik, čija je politička uloga uglavnom ceremonijalna jer glavnu vlast u zemlji imaju vlada i premijer, izjavio je na državnoj televiziji da je doktorirao pre 20 godina, 1992, a da je za predsednika izabran 2011. godine.
"Priznajem da sam ostao bez doktorata, ali sam uradio dobar posao, u skladu sa pravilima kakva su bila pre dvadeset godina", dodao je Šmit i dodao da "ne vidi vezu" plagijata i ostavke. On je i pre odluke Univerziteta rekao da "ni za trenutak" nije pomislio da podnese ostavku zbog skandala oko njegovog doktorata.
Senat Univerziteta Zemelvajs glasao je sa 33 prema četiri da se poništi doktorat, uz obrazloženje da ne zadovoljava profesionalne i etičke kriterijume naučnog rada.

Rektor Univerziteta Tivadar Tulašaj najavio je da će podneti ostavku, pošto je odluka o poništenju doktorata dovela do primetnog gubitka poverenje u njega kod ministarstva za nacionalne resurse koje nadzire obrazovanje.
Šmit je do odluke mađarskog univerziteta imao zvanje doktora za fizičko obrazovanje. On je u mačevanju na Olimpijskim igrama osvojio dva zlata, 1968. i 1972. godine, a od 1983. godine je član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Za predsednika Mađarske izabran je 2010. godine.
Mađarski nedeljnik HVG je početkom januara preneo izvode iz doktorske teze Pala Šmita čijih je 180 od 215 stranica doslovan tekst bugarskog stručnjaka Nikolaja Georgijeva.
Skupština Mađarske je prihvatila ostavku koju je u ponedeljak podneo predsednik Republike Pal Šmit. Za prihvatanje ostavke je glasalo 338 poslanika, pet je bilo protiv, a šest poslanika je bilo uzdržano.
Predsednik Skupštine Mađarske Laslo Kover će obavljati dužnost šefa države dok se ne izabere novi, za šta je rok 30 dana.
Vladajuća stranka Fides premijera Viktora Orbana je objavila da sa ostale četiri stranke zastupljene u Skupštini počinje pregovore o izboru novog predsednika Republike

(e-Novine)

No comments:

Post a Comment