Friday, August 22, 2014

Nevrijeme u nasem gradu

Citam vijest o nevremenu u Banjaluci:


"Usljed nevremena srušeno je pet stabala u ulicama Branka Perduva, Kojića put, Ilije Garašanina, Vojvode Prijezde i Vasilija Ostroškog, koja su uklonili vatrogasci, rečeno je Srni u Gradskoj upravi Banjaluka."


Gdje li su te ulice? Ni jedne se ne sjecam.  Jesam li ja zaboravio ili su ovo sve novi nazivi?
Dobro je, ne treba biti sitnicav. Jos uvijek nema Karadziceve ulice ili blaze varijante Dodikove ulice!?
Fali i Putinova ulica. Mislim da sam cuo da negdje vec ima Drazina ulica, ali nisam siguran da je u Banjaluci...
Koji li su umovi izmisljali nazive? Cuo sam da je i moja razrednica iz Ginazije Kantarka bila medju njima.
Cuo sam, mozda i nije tacno. Ustvari, nadam se da nije...

Mozda je i naziv grada trebalo promijeniti, pa kad grad vec ima Srpske toplice, zasto se i sam ne bi zvao Srbigrad ( Srbobran ne moze, jer vec ima u Vojvodini, pokrajini Srbije - drzave) , Srpski Pariz ili jos bolje Srpska Moskva. Ovo zadnje mi se svidja, ili jos bolje Srpsko Podmoskovlje! Ne, ne nije dobro> Ne mozemo mi biti "Pod", pa makar i Moskve. Srpsko Nadmoskovlje bi mozda moglo proci...
Vi koji zivite u tom gradu odvratnog naziva Banja Luka vjerovatno sve ovo mnogo bolje znate od mene i vjerujem da vam se vecini  stomak okrece od ove teme. Ili ste vec navikli. Od okretanja stomaka covjek samo cir moze zaraditi. Od navikavanja na ono sto te okruzuje u najgorem, ekstremnom slucaju moze se samo biljka postati, a to ipak ne boli. Najgore bi bilo reci svoje misljenje javno, reci zasto se stomak okrece. Jer od toga tek moze zaboljeti, ne samo stomak... Demokratija je to, brate rodjeni.

3 comments:

  1. Sto ti je gradsko dijete. Maltu nije presao. cccssss

    Branka Perduva imenovana po mom rodjaku, narodnom heroju. A Kojica put postoji od kad znam za sebe a i prije po familiji da ne kazem obitelji preko cijeg je imanja prelazila.

    A ova 'trojica' , cuj trojica, ma mora da je zbog uroka.

    Ok, znam ja da ti to samo pokusaj da navuces "one" kad vec ne mozes "ove" da nesto napisu.

    ReplyDelete
  2. Vjeko, sve si skuzio. Za tvog rodjaka sam znao, jer si i ti, ako se ne varam, o njemu pisao. Posto je Kojica put samo put, a ne ulica ili bulevar, nisam uspio zapamtiti.

    ReplyDelete
  3. Tačno je, u Banjoj Luci je izvršena radikalna promjena naziva ulica. Nekadašnja ul. Husinskih rudara sada se zove Vojvode Prijezde, a Majstorića put je dobio ime po Vasiliju Ostroškom. Ulica Ilije Garašanina je novi naziv za ulicu Vlade Vitjuka koja ide prema Trapistima. Po nekada cijenjenom Vladi Vitjuku je nazvana i os škola u Trapistima. Njegovo ime, partizana koga su strijeljali četnici 1942., danas se nigdje ne pominje. Inače, nakon sudske odluke da se iz imena gradova u BiH ukloni preidjev 'srpski', u Banjoj Luci se osim Toplica (?!) srpskim zvanično naziva i Milanovac (nekada Šargovac).

    ReplyDelete