Saturday, August 01, 2015

Sule: 1960-e: Električari-priča No.10

Najveća jugoslovenska rock atrakcija sredine šezdesetih godina došla je iz Kopra - bili su to Kameleoni.

Kameleoni su osnovani 1965. godine.
Prvi zapaženiji nastup sastav je imao na zatvaranju manifestacije „Hokej 66“ u pulskoj areni, da bi odmah zatim sjajnom serijom koncerata, plesnih večeri i do tada neviđenih predstava na gitarijadama, naprečac osvojio jugoslovensku rock publiku.
Izvodili su mahom sopstveni materijal, koji je stalno bio u toku aktuelnih svijetskih trendova, kako muzički, tako i u pogledu praćenja mode.
Svirali su i na rock smotrama u Italiji i Austriji, što im je donijelo reputaciju najcjenjenije domaćeg sastava u inostranstvu.

Zahvaljujući najboljoj opremi koju su imali (Trst im je bio pod nosom!), bili su strah i trepet za sve jugoslovenske sastave na zajedničkim nastupima.

VIS Kameleoni

Naravno, sve to ne bi bilo dovoljno da Kameleoni stvarno nisu bili odličan sastav, koji je imao nekoliko onovremenskih jugoslovenskih hitova, kao što su: „Sen izgubljene ljubezni“, „Nina gubi nadu“ i „U mom gradu“. Na tim pločama našli su se i „coveri“ „See See Rider“, „Too Much On My Mind“, „Sunny Cry“, „Dedicated To The One I Love“ itd.
1982. godine-skupivši se ponovo poslije deceniju i po, Kameleoni su sa istim etuzijazmom i poletom ušli u studio i snimili album, sa svojim (ponovo snimljenim) starim hitovima.
-1965. godine Ljubljana je dobila svoj prvi sastav Svetinki.
Bili su vema popularni u Sloveniji, a dve pjesme u njihovoj izvedbi ostale su zabilježene na Televiziji Ljubljana: „Hava nagila“ i „Povej na Dežaju“.
-Iste te godine i Skoplje dobija svoj prvi beat sastav Bisbez.
Postigli su veliki uspjeh na gitarijadama u Beogradu, te da su nastupali i u inostranstvu. Nisu ostavili muzičke tragove čak ni na Radiju Skoplje.
-Beogradski Crni biseri su nastali krajem 1963. godine. Sastav je dobio ime po istoimenom domaćem fimu koji je obrađivao temu maloljtničke delikvencije.

VIS Crni biseri

 Imali su status velikog sastava u gradskim okvirima i važili kao vema perspektivan sastav u cijeloj Jugoslaviji.
I njihovo polazište je bila „Euridica“, odakle su prošli kroz sve značajne gradske plesnjake tokom decenije i po svog postojanja. Stilski su bili pod snažnim uticajem R&B-a, preko „cover“ verzija tada najpopularnijih svijetskih grupa.
Ipak, na svoj prvi singl izdat 1967. godine, stavili su sopstveni orginal, pjesmu basiste Vlade Jankovaća, Džeta „Ne odlazi“.      
Vlado Janković, Džet je dobio nadimak po basisti grupe Shadows Jetu Harrisu. Džet je inače ostao jedna od najmarkantnijih i najneumornih figura domaćeg rocka do danas. Bio je motorna snaga Crnih bisera i onda kada im je išlo i kada im nije išlo.
Nakon razilaženja sastava aktivno se nastavlja baviti muzikom osniva grupu Tunel, profesionalni je DJ, a iza sebe ima ne samo nekoliko sopstvenih albuma i singlova, već i najbogatiju kolekciju rock ploča na Balkanu koja se procjenjuje na oko 20.000 LP naslova.

Vlado Janković,Džet 

(Little Sule) 

No comments:

Post a Comment