Thursday, March 02, 2017

Senad Lupić: Gol Zvezdi nikad se neće zaboraviti



Taj pogodak obilježio je ne samo moju karijeru, već i istoriju Borca, a kad se god spomene Kup, svi se sjete te senzacionalne pobjede tadašnjeg drugoligaša nad crveno-belima - seća se bivši as Banjalučana u razgovoru za Blicsport.

Nekadašnji golgeter Borca Senad Lupić trenutno nema dodira sa fudbalom. Pokušao je da uđe u trenerske, pa menadžerske vode, zatim bio i vlasnik kafića u Belgiji, ali se iz svega povukao i sad je posvećen porodici i živi mirno u gradiću Vervirs. Od veze sa fudbalom je ostalo samo što povremeno odigra meč sa veteranima.
- Probao sam da budem trener i menadžer. Vodio sam trećeligaški klub, ali nakon 11 utakmica sam vidio da to nije za mene. Otišao sam kod predsjednika i zahvalio se. Takođe sam želio da radim i kao menadžer, ali se u tom svijetu previše stvari promijenilo. Pokušao sam da se vratim preko menadžera Vladice i Zorana Lemića i nije išlo. Oni imaju svoje pozicije, a ja, hvala bogu, imam svoj pošteno zarađen novac i dosta mi je - ističe Lupić.
Gol Crvenoj zvezdi u finalu Kupa Maršala Tita odigranog 11. maja 1988. godine u Beogradu, bio je kruna te sjajne sezone napadača banjalučkog tima.

- U šali uvek kažem kako me i dalje boli kičma od skoka i trzaja glavom prilikom gola. Cijela karijera je stala u taj momenat. To je, po meni, najvažniji pogodak u istoriji kluba i drago mi je što sam baš ja bio strijelac. Pošteno mislim da sam ga i zaslužio. Te sezone sam u Kupu dao 19 golova i bio najbolji strijelac Jugoslavije u tom takmičenju. Nažalost, nije to kao danas popraćeno bilo medijski, druga su vremena bila. Sljedeći dan nakon osvojenog kupa, u Banjaluci je vladala euforija. Imao sam osjećaj da su svi došli ispred "Boske" da nas pozdrave. To je nešto što se pamti zauvijek i ostaće neizbrisivo u istoriji kako kluba tako i grada.
Napadač Borca je bio jedan od retkih koji je verovao u uspeh protiv tada veoma moćne Zvezde, i to je javno i rekao. O tome koliko se nije verovalo u Borac, svedoči i da je komentator Milojko Pantić nakon gola Lupića rekao da vodi Zvezda, pa se nakon nekoliko sekundi ispravio.


- Istina je, svi su mi se smijali kad sam rekao da ćemo osvojiti Kup. Trener Husnija Fazlić je pred finale rastavio do tada standardne cimere i ja nisam bio sa Beširovićem u sobi, već sa Šijakovićem. Htio je da spavamo jer je znao da smo Suljo i ja ostajali do kasno i igrali šah, karte... Cijelu noć nisam oka sklopio, stalno sam mislio o utakmici i vjerovao sam da ću dati gol. To sam i rekao novinarima ujutro, a oni su me pogledali i pomislili šta je ovom, je l‘ poludio. Stvarno sam vjerovao u to, i nije bilo srećnijeg od mene nakon finala, kad su moje riječi dobile potvrdu.

Fudbalska karijera ga je odvela u Francusku, pa je usledio povratak prvo u Sarajevo, a zatim u Borac. Međutim, usledio je rat.
- Vratio sam se u Borac i nisam ni slutio da će se sve promijeniti. Odigrao sam sedam utakmica, prvenstvo je zatim prekinuto i krenuo je rat. Plačući sam napustio Banjaluku i žao mi je što me
niko iz kluba tada nije zaštitio. Bilo je to zaista strašno, osjećao sam se da sam izdan, pa sam morao da odem u Francusku. I tada sam morao da u život krenem iz početka. Nisam više bio mlad, ali sam se izvukao, mogao bih roman o tome da napišem.
Danas je Lupić u kontaktu sa većinom saigrača iz generacije koja je osvojila Kup.
- I dalje se čujemo kad možemo. Nažalost, sve je to preko Fejsbuka, nije kao prije. Češće se samo čujem sa Damirom Špicom i Amarom Durgutovićem. Iskreno, nadao sam se da me Borac neće zaboraviti i da su se vremena promijenila, ali ništa od toga. Ipak, ima pravih ljudi, Banjalučana koji me se sjete i koji me nisu zaboravili.
Za Borac postigao 104 gola
Senad Lupić je tokom igračke karijere u seniorskoj konkurenciji odigrao 249 mečeva i postigao 144 gola. Za Borac je odigrao 153 službene utakmice i bio strelac 104 pogotka.
Strelac i protiv Proletera
Napadač Borca je bio strelac nekoliko odlučujućih golova. Onaj Zvezdi u Kupu svakako je bio najpoznatiji, ali se Lupić upisao u strelce i protiv Proletera u čuvenoj utakmici kada je banjalučki tim boljim izvođenjem penala izborio povratak u Prvu saveznu ligu Jugoslavije. Lupić je tada bio izvođač penala i pogodio je, a junak tog duela bio je golman Anto Jakovljević, koji je odbranom odveo Borac u Prvu ligu.


Darko Dragičević
(Blic)

No comments:

Post a Comment