Friday, March 11, 2022

I ovo je 21. stoljece!?

"Meta platforme, Fejzbuk i Instagram su odlucile da dozvole svojim korisnicima pozive na upotrebu sile protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije u Ukrajiini, kao i pozive na smrt ruskog i beloruskog predsjednika Putina i Lukasenka"

Citam, i ne vjerujem svojim ocima. Zar je to moguce u 21. stoljecu, na demokratskom zapadu?!

Mogu shvatiti opredjeljivanje na jednu od strana, pozive na pomoc izbjeglicama protjeranim iz svojih domova, pa i sankcije, mada ce one opet pogoditi one najslabije, samo sa druge strane granice... Ali pozivati javno na bilo kakvu upotrebu sile i ubijanje protiv bilo koga a poznato je da se ti pozivi nece zaustaviti samo na Putinu vec ce se, sataniziranjem cijelog ruskog naroda, prosiriti na sav taj narod, isti onaj koji pati pod autokratskim rezimom. CNN je vec postao propagandna masinerija najcrnje vrste. Ali, ovi novo-tehnoloski mediji, koji imaju sansu da kontrolisu sta ce ljudi pisati i koji lako mogu da ne dozvole pozive na upotrebu sile i  ubijanje. Nije li s to je osnova svake religije, demokratije. I ta nova medija su se, iz nekih njima poznatih razloga, ukljucili u propagandnu kampanju. Lici mi sve ovo na povratak nacizma na politicku scenu svijeta? Vec su zabranjeni nastupi ruskih sportista. Hoce li zaista zabranjivati knjige ruskih klasika, kompozicije Cajkovskog. Sta je slijedeci korak: paliti knjige, hvatati Ruse po ulicama zapadnih gradova, vjesati ih, paliti na lomaci...?

Da neko ne zakljuci ono sto nisam ni rekao: ja osudjujem invaziju ruskih trupa na Ukrainu,  ubijanje nevinog ukrajiskog naroda, bombardovanje i ravnanje gradova... To je strasni necivilizacijski zlocini, ali ja govorim ovdje o sredstvima informisanja koji pripremaju teren za nove zlocine ovog puta sa novim predznakom. 

Necu da vjerujem da su sve vrijednosti koje je svjetska civilizacija gradila stoljecima odjednom prestale da vaze! 

No comments:

Post a Comment