Friday, July 08, 2022

Mitovi i istorijske zablude

"Mit prvenstveno nastaje na područjima gdje se kulturna tradicija prenosi s koljena na koljeno, putem usmene predaje. Kod nekih plemena, koja i danas žive izolirano, tradicija pričanja priča o nastanku i porijeklu vlastitog naroda i njihove povijesti očuvala se do danas. Često je puta usmena predaja bila jedini način da povijest vlastite grupe ne padne u zaborav, predajući je prilikom obreda inicijacija mlađim naraštajima, koji će je dalje prenositi svojim potomcima.

Mnogi stvarni događaji koji su se prenosili s koljena na koljeno, pretvorili su se u bajke, a stvarni ljudi u heroje kulture, pa je danas nemoguće razlučiti što se stvarno dogodilo, a što nije."

*******************************



Svi narodi svijeta imaju svoje mitove. Pitanje je samo koliko ti narodi vjeruju u istinitost svojih mitova i koliko su mitovi koristeni u manipulisanju naroda.

Evo, ovog puta, samo nekoliko, od hiljada mitova i zabluda, koje se stoljecima stvaraju i i pretvaraju u "istinu":

Marko Kraljevic - srpski heroj koji se istakao hrabroscu u borbi protiv Turaka.

Marko Kraljevic, "mladi kralj" je, kao Sultanov vazal, poginuo u bici protiv Srba koji su upadali na turske teritorije.  Legenda o srpskom junaku je jednostavno izmisljena! 

Draza i njegovi cetnici spasavali su srpski narod.

Draza i njegovi cetnici su cinili zlocine ubijajuci "Turke" i komuniste (i "Turke" i Srbe i Hrvate i...)

Rusija je uvijek pomagala i spasavala srpski narod!

Rusija nije uvijek spasavala i pomagala srpski narod  - vec onda kad je u tome nasla svoj interes. 

 Za one koji ce, vjerujuci da time pravdaju postojanje ovih mitova, i koji ce  odmah odgovoriti mitovima, lazima i legendama kojima se hrane drugi narodi - tacno je, i drugi narodi prekrajaju svoju istoriju i prave mitove, ali ja, ovog puta govorim o mitovima naroda kome i sam pripadam i u cije ime se ovi mitovi stvaraju. O Kosovskom mitu, mitu o nebeskom narodu, mitu o svjetskoj zavjeri protiv Srba, mitu o promaji, mitu o najvecim svjetskim ljubavnicima ... mozda neki drugi put. 


No comments:

Post a Comment