Wednesday, July 13, 2022

"Nasa prica" : Nema Bosne bez Jugoslavije!


Ratko Stamenic (desno) sa kandidatom za predsjednika RS Zoranom Kalinicem (lijevo)

 Vidim na horizontu jos jednu "novu" stranku. Ime stranke: Nasa prica Republika Srpska! Imaju i kandidata za predsjednika Republike Srpske - Zorana Kalinica, profesora doktora, rektora, osnivaca i vlasnika privatnog Univerziteta. Ime i prezime mi poznato i potvrdjujem da to jeste covjek koga se sjecam iz proslog, predratnog zivota: izvidjac, omladinac, aktivista, komunista, rukovodilac... Malo radio i u Kosmosu, direktor osiguranja Kopaonik, sve do 2010. A onda, u svojoj  48. godini odluci da se "posveti nauci", magistrira na Evropskom centru za mir i razvoj iz Beograda (sta li je to?!), u 52. godini doktorira u Novom Sadu na Univerzitetu Privredna akademija. Lijen sam da kopam i provjeravam, ali sam vec cuo dosta o respektu novosadskih "univerziteta". I onda, nakon svih tih uspjesnih skolovanja, 2010. sa cetvoricom svojih prijatelja, osnuje i svoj privatni Univerzitet i nazove ga Nezavisnim! Nezavisnim od cega: politike, nauke...? Google mi pomaze da nadjem informaciju o kredibilitetu tog univerziteta. U 2022.godini - uvjerite se, poslednji medju poslednjima u svijetu, Evropi i BiH! Ukratko, kandidat za predsjednika RS je stereotip uspjesnog poratnog balkanskog naucnika podobnog da skoluje mlade srpske kadrove!

Google mi, isto tako kaze, da je petljao po nekim strankama penzionera, koje su se udruzivale sa Stevandicem, poznatom "humanitarcu" iz crvenog kombija, cuvenom po sijanju straha u Banja Luci i okolini za vrijeme zadnjeg rata.  

Znaci, summa summarum, profesor doktor sa politickim, privrednim i naucnim pedigreom!

Ratko Stamenic (u sredini) i sa Mirsadom Hadzikadicem (desno). Jos jedna izvidjacka veza. Pitam se da li Hadzikadic, kandidat za clana prdsjednistva BiH, zna za program stranke u kojoj je aktivista njegov nekadasnji drug - izvidjac: "Nema Bosne bez Jugoslavije". Objavljivanjem ovakvih slika Stamenic vjerovatno pokusava zamutiti vodu i sakriti ciljeve za koje zapravo radi. 

Posto se na primjeru Univerziteta, uvjerio da je najbolje imati svoje licno, profesor doktor Kalinic nedavno odluci da osnuje svoju licnu stranku koju je " inventivno" nazvao "Nasa prica Republika Srpska". Zahvaljujuci Ratku Stamenicu, profesorovom bliskom saradniku jos iz vremena izvidjaca, bivsem direktoru Medicinske elektronike doznao sam za osnivanje i za ciljeve ove stranke. O Ratkovim politickim i privrednim uspjesima najbolje svjedoci sudbina ove, nekada veoma perspektivne banjalucke firme, koju je on doveo do bankrota pa je, uz niz sudskih procesa, tri zgrade i zemljiste u centru Banja Luke "prodao" maltene besplatno Dodikovom kumu i tajkunu Radisicu. Uostalom procitajete i sami o tome studiju Transparency International „GRAND TRADE – OSAMNAEST GODINA PLJAČKE“

Njih dvojicu, Zorana i Ratka, je uvijek i krasila prica. Nije slucajno da su bas tako nazvali svoju novu stranku "Nasa prica...."! 

Da ne zaboravim razlog zasto uopste trosim svoje, a i vase vrijeme ovom strankom. 

Citajuci najave akrivnosti stranke primijetim da u tim najavama ne postoji Bosna i Hercegovina - vec samo Republika Srpska, da ne postoje drugi narodi osim Srpskog naroda. Posto smo drugari na fejzbuku, cak smo jedno vrijeme i radili u toj Medicinskoj elektronici, priupitam Ratka u kojoj drzavi je Republika Srpska i ima li nekih drugih naroda u njoj osim srpskog. Odgovori moj bisvi drug, kratko i jasno: " Nema Bosne bez Jugoslavije!" I tako, u samo cetiri rijeci, Ratko mi objasni program i cilj profesorove, a vjerovatno i njegove, stranke ili prevedeno na Seseljev jezik:" Svi Srbi u jednoj drzavi", sjecate li se?! Nakon sto mu u najkracem objasnih sta o tome mislim, Ratko me, brze-bolje, blokira na fejzbuku i izbrise moj komentar. Valjda mu tako lakse nego da cuje (a i da drugi citaju) suprotno misljenje. Ovim je samo jos jednom potvrdio da je kukavica i prevrtaner koji trazi kako i gdje se udomi ali na najlaksi nacin.  Tako je bilo i kad je radio u Medicinskoj elektronici, gdje je iskoristio osnivaca Medicinske elektronike Slobodana Cvijetica koga je na kraju na najodvratniji nacin eliminisao iz firme. Meni su prevrtaneri uvijek izazivali mucninu u stomaku. Zato mi je drago da vise nismo "prijatelji" ni na fejzbuku. 

Umjesto da upregnu svoje intelektualne mogucnosti, ako ih jos imaju jer godine cine svoje, u cuvanju zemlje u kojoj smo odrasli, u cuvanju zivota koje smo zajedno zivjeli, oni se udruzili sa navecim sljamom, slijedeci i provodeci velikosrpske ideje.  "Nema Jugoslavije - nema Bosne" i "Svi Srbi u jednoj drzavi" su ideje koje su policijske i vojne sluzbe iz Srbije provodile u Bosni devedesetih i kojima i danas nastoje ostvariti ono sto im dvedesetih nije uspjelo. Razni Kalinici i Stamenici su njihove produzene ruke koje podrzavaju i vjerovatno placaju ocekujuci od njih da ostvare njihove ciljeve. A nasi junaci - bivsi komunisti, a sada pritajeni nacionalisti, udruzujuci se u stranku koja realno nema nikakvu sansu za pobjedu zapravo ocekuju da ih zapadne poneka preostala mrvica. Kolace vec godinama jedu igraci koji su se obogatili radeci za tudje interese u svojoj drzavi. 

Jasno je iz onoga sto mi je Ratko napisao pa obrisao, da je program stranke Nasa prica Republika Srpska rusenje Bosne i Hercegovine. Naslijedjen je od Milosevica, Tudjmana, Karadjica... sada Dodika, Covica, logisticki podrzan od policijskih i vojnih sluzbi i raznih zvanicnih i nezvanicnih kriminalnih bandi. Na zalost taj projekat je podrzan rigidnom unitaristickom politikom vecine bosnjackih ratnih i poratnih politicara. Rasturanje Bosne, kako ga zagovara ova i ne samo ova stranka, u ovim vremenima i uslovima, ne znaci nista drugo nego rat. Siguran sam da su oni koji u ovu pricu ulaze svjesni toga. Isto tako sam siguran i da ce im u predizbornoj kampanji usta biti puna posvecenosti u ocuvanju mira. 

Zato, dragi moji, razmislite dobro prije nego sto glasate. Ne slusajte ni mene - ali citajte, istrazujete, provjeravajte,  raspitajte se - pa tek na kraju odlucite za koga da glasate.

Na zalost - nemate mnogo izbora. Ali ipak ima i onih koji zasluzuju da im se pruzi sansa. Pronadjite ih sami. U svakom slucaju ne glasajte za one koji, iz svojih licnih razloga, sijeku granu na kojoj vi stojite. 

2 comments:

  1. Vladislav Bodnaruk14 July 2022 at 10:18

    Bravo Batane, sazeo si svu gorcinu koju nosimo u nasim dusama a supci i dalje marsiraju! Trebali smo ih mlatiti vec kod prvog susreta! Nemam pravu rijec da izrazim svoje gadjenje prema takvim "ljudima" Podrska Tebi i ne sekiraj se! Sam znas, govna plutaju do kanalizacije a dalje nema! Govno se ne reciklira!

    ReplyDelete