Sunday, August 28, 2022

Amir ALAGIĆ - OGLEDALO ZA KRLETKU

 Šesta knjiga pulskog prozaiste rođenog u Banjaluci.

Poslije svakog čitanja prethodna tri Alagićeva romana pitao sam se kako će izgledati spisateljev susret sa njegovim rodnim gradom. Osjećao sam to jer pisci dobijaju na sigurnosti kada stvarni familijarni život ugrade u svoju fikciju i njihovim preplitanjem sagledavaju formiranje svoga talenta. Morao je pisac i Amir zaroniti u mjesto svog tinejdžerskog doba, uvažiti sjećanja roditelja, priče svojih djeda i bake... I zato sam iščekivao i radovao se romanu smještenom u Banjaluku.

Smještajući roman „Ogledalo za krletku“ u ambijent svog odrastanja, Alagić intimizira svoju priču i možda načinje početak nekog novog autorskog ciklusa. Početak knjige je žestok, u malom predgrađu, u najstarijem dijelu grada jedan neuravnotežen čovjek postaje višestruki ubica. Šokantna vijest je par godina prije rata stvarno eksplodirala gradom i preplavila širi medijski prostor. Ali Alagić roman nastavlja tišom stazom, u sjeni zločina u Gornjem Šeheru sljedećeg dana u Vrbasu je pronađeno beživotno tijelo jedne žene. U javnosti jedva zabilježen događaj je osovina ove knjige. On ga istražuje, prati sudbinu te žene. Ili njenu moguću sudbinu, jer ona i sve oko nje je čista fikcija.

Zanimljivim usmjeravanjima radnje romana, mnogim kontaktima sa građanima nižu se pojedinosti iz života i eventualni povod smrti mlade žene. Amir Alagić je napisao roman uzbudljiv poput dobrog krimića, vrlo lijep za čitanje, sa aromom zrelog narativa.

Roman zagonetnog naziva „Ogledalo za krletku“ vrvi od banjalučkih toponima, Vrbas i tradicionalni čamci, Kastel i partizanska ratna oruđa koja zamjenjuju spomenike... pominje se i Borčevo osvajanje kupa Maršala Tita, ali i anegdota kada je na Grab slikar Lojzo krkače odnio paraliziranog kolegu Dušana, „slikaru su vidici najveći poklon“...

Autor se poigrao riječima i nije slučajno što je rodni grad anagramski utkao u ime žene čije tijelo je jednog prohladnog jutra pronađeno u rijeci. Iz izjave Vrbaslije A.Š.: „Bila je tako lijepa!“ može se zaključiti da Amir nije zaboravio Banjaluku...

Sa zadovoljstvom mogu čitaocima preporučiti knjigu dobrog romanopisca Amira Alagića. Njegov četvrti roman „Ogledalo za krletku“ ove godine je izdao „Durieux“, Zagreb.

Mario M.

No comments:

Post a Comment