Saturday, April 17, 2010

MARIO: VOZNI RED ZA BOSANSKU GRADISKU

Ovih dana kada se ubrzano gradi autoput Banjaluka – Gradiška i kada se pred izbore što je uobičajeno o njemu nešto više priča, naišao sam na reprint izdanje Voznog reda za grad Bosansku Gradišku iz 1909. godine. U prevozu fijakerom iz B.Gradiške čak do Banjaluke navedene su i udaljenosti za međustanice (prometna pristaništa) u kilometrima (klm): Okretalo, Windthorst srednji - crkva, Brenzinger - stara karaula, Šibić han, Arnaut han (Josefsburg), Rudolfstahl birtija Marton, Laktaši Ilidže, Klašnice, Dragočaj... Tako se „za tamo“ (48 klm) plaćalo 14 Kruna, a „za tamo i nazad“ 18 Kruna ('Kočijaš obavezan je putnika za povratak pričekati, a da ga je potonji o tome za vrijeme vožnje obavijestio'). Vozni red je napisan paralelno ćirilicom i latinicom.

********

Mario se nece ljutiti ako ovome dodam filmski zapis Banjaluke iz ranih 40-tih godina proslog vijeka, koji sam upravo dobio.

2 comments:

  1. Uh, ako sam dobro skonto 31. latinicom, je 18. cirilicom mjeseca augusta te 1909. Za polutane dusu dalo. Krenes na put 31. a vratis se 18. istoga mjeseca. E, zna li neko kada su prestali (sluzbeno) prevoditi kalendare, tj ciji je bio konj.

    ReplyDelete
  2. Kada su kalendari i pisma u pitanju meni se čini da je trebalo zamijeniti datume u voznom redu. Sada nisam siguran, samo samo skenirao original.
    Pozdrav,
    Mario

    ReplyDelete