Friday, April 30, 2010

SLIKA GOVORI VISE OD HILJADU RIJECI

Ustati u cetiri ujutro. Voziti 200 km. Preci drzavnu granicu. Platiti dozvolu Indijancima, cija je to teritorija. Provesti cijeli dan na nogama, navise u vodi. Uloviti prve tri ribe. Dvije vratiti prirodi. Jednu ponijeti kuci kao dokaz. Umoran voziti 200km nazad. Cekati na granici, zbog guzve, sat vremena.
I nakon svega toga biti prezadovoljan zbog predivne prirode u kojoj je proveden dan, zbog brzaka koje odsjaj sunca pretvara u srebrni tok, zbog kamenih kaskada u rijeci, zbog druzenja  sa dobrim ljudima i iskusnim ribarima Zutim , Lazom, Zokom, Vladom...

Zuti i Lazo u akciji
Mjerenje cija riba je veca: Lazina ili Zokina 

Prvi ulov, 'bas' vracen u rijeku nakon poziranja.

Zuti sa svojim ulovom

5 comments:

  1. Bistro majstori.
    Bogami, dobre komade ste vadili.

    ReplyDelete
  2. Čanak, uočljivo je da uživaš u novim aktivnostima. Pravu sliku o tome ću dobiti tek kada mi odgovoriš na par pitanja:
    Da li su ti Žuti, Lazo, Zoka ili Vlado kazali kako se zove riba koju si upecao?
    Da li je Biljana ribu ispekla ili ti je ipak dozvolila da ju prepariraš?
    Pozdrav i bistro s ove strane Vrbasa,
    Mario

    ReplyDelete
  3. U ruci sve raste, pa i 1000 riječi naraste na 3000 riječi. Vidi ribe, vidi ribara. (pogledajte sliku pod SLIKE) Čanak, Čanak, rano te je uhvatila ta ribarska bolest. Ipak, dobar je Memo, dobar je !

    ReplyDelete
  4. Danas opet sve kasni, jer sam opet cijeli dan bio u ribi, kod Brujinog Hamiltona na Grand River. Zuti i ja nahvatali za dobru veceru sa Marinkom i Biljanom. Koliko smo uhvatili ne mogu reci, jer smo prestali brojati nakon 12. Ostvario mi se plan. Nahvatati ribe, odmah je ocistiti i peci uz dobro pice.
    Mario riba se zove bas i najslicnija je nasem saranu ali bolja jer ne ide po dnu. Pored Biljane ni jedna riba se nikada nece preparirati. Ona bi ribu mogla jesti svaki dan.
    Boco, bilo je i takvih riba ali tada nisam imao vremena za kameru. Nemani!

    ReplyDelete
  5. ljilja nije odolila pa5 May 2010 at 17:13

    Otisli Zuti i Canak na neko jezero u Americi gdje je zabranjeno pecanje.Ribe k'o pijeska, zacas navadili punu kantu ribe i taman je ponio, kad rotacija- pandur...
    Pandur: Gospodine ovdje je zabranjeno pecanje.Morat cete krivicno odgovarati za te ribe.
    Zuti: ovo su nase ribe
    Pandur:pa kako?
    Canak: fino.Ovo su nase ribe. Mi ih svako jutro donesemo ovdje na jezero, pustimo ih da se malo isplivaju,poslije ih zovnemo, one se fino vrate u kantu, nosimo ih kuci i sve tako...hocete li da vam pokazemo.
    Pandur: hajde

    Canak istrese ribe u jezero. Tajac nekoliko sekundi...

    Pandur: Hajde sad
    Zuti: sta?
    Pandur: pa zovi te ih
    Canak: koga?
    Pandur: pa ribe
    Zuti: koje ribe?

    ReplyDelete