Tuesday, January 11, 2011

VJEKO: LA NINA


"Problemi sa vodom. Oko 10% posto vode u jezeru, 5-ti stepen (zadnji) redukcije vec 2, 3 godine. Pred svakom bozjom kucom, tabla sa molbom za kisu. A ja kad krene, rondam kud bas sad, ne sto je moj bog drukciji od ostalih, nego sto to nije kisa. Vodopad. Poslije trena te kise, nisi pokisao, ti si mokar da mokriji ne mozes biti. Ovdasnja kisa huci kad pada, a rijetko pada. Danima se nebo crni, oblaci se svadjaju, tuku, psuju, a onda odu negdje drugdje da placu. A mozda ih i ja otjeram. Sit sam tuge."


Napisah ovo prije dvije godine, a danas i dalje problemi sa vodom. Malo drukciji.


Ovo na fotkama nije prava poplava jer ona nastane kada se poslije obilnih kisa ili otopljenja snjega izlije rijeka/potok. Kod mene se izlije nebo. Ovo se zove flash flood/ bujica jer se nebo otvorilo i zalilo moj gradic sa par vodopada koje slivnici ne mogu da tako brzo progutaju (razumljivo, nije vino) pa stradaju oni u udolinama valovite Toowoombe. Brzo dodje, pa i ode na one ispod. Vec na cetrdesetak kilometara ispod Toowoombe pocinju poplavljena podrucja. Moj gradic je na srecu povisoko inace vam ja ne bih ovo odavde pisao. Na njega je u decembru palo tri, cetri, pa i pet puta vise kise nego na okolna poplavljena podrucja.
A prije cetri godine imali smo referendum o fabrici za preradu otpadnih voda (kanalizacije) koje su nam politicari ponudili kao rijesenje vodoproblema. Da pijemo ono sto smo... Kazu, ali samo u omjeru 25% naprema 75% u korist normalnije vode. Htjeli politicari da naprave opitni centar pa da kroz seminare, univerzitet uzmu svoj dio. Al' referendum za njih propao. E onda su nakon godina natezanja da proture svoje interese jednostavno pruzili cjevovod do bogatijih podrucja sa vodom. Voda nam je stigla prije godinu dana kada su nase rezerve spale na oko 7% posto mulja.

I onda su se umjesali oni 'kao' odozgo sa pocetka ove price. U Toowoombi ima toliko bozjih kuca (bice poseban prilog) da dok svi oni zaliju svoje podanike...Meterolozi kazu da ce to da potraje sve do aprila. Na srecu moj bog nije tamo gore sa ostalima. Inace bi pravo naje.... Predraze vodis li ti racuna kako ja pisem?

Inace agencije prenose da je dvadesetak mjesta zarobljeno vodom koja pokriva podrucje velicine Njemacke i Francuske zajedno. Neka mjesta su potpuno iseljena. Ostala je samo policija. Matrijalne stete su ogromne a zabiljezene su nazalost i prve ljudske zrtve. Pokrenuo se i zivotinjski svijet. Mocvare i uzgajalista se vodom povezali sa okolinom pa su krokodili i zmije u pokretu. U poplavljena podrucja stizu vece kolicine zmijskog protivotrova jer od deset najotrovnijih svjetskih zmija, osam je nasih. A dvoje farmera nasli spas pred vodom na uzvisini imanja na prostoru velicine fudbalskog igralista zajedno sa hiljadu zmija. Tako pise, iako ne vjerujem da su ih brojali. Desetak rudnika je zatvoreno, stradala je infrastruktura a u prodavnicama police sa vocem, povrcem i mesom su najcesce poluprazne. To me je jako zabrinulo, da ne ofalim na tezini. Ali neprimjetno, dakle bez psihickih posljedica. Nemam vagu u kuci iz iskljucivo religioznih razloga. Ne mogu ja ozbiljan dogurat' prilog do kraja, pa to ti je...


Samo sto nije kraj, priloga.
Sinoc dok sam ovo pisao nisam planirao nastaviti. Nisam ja ali ko mene pita. Danas se otvorilo nebo nad Toowoombom. U jednom momentu moje dvoriste je bilo 20 centimetara pod vodom. Iako se nalazi na dobrom mjesto tu kolicinu vode nije moglo tako brzo da proslijedi dalje. Po prestanku kise za par minuta se ispraznilo a onda niz ulice ka nizim terenima se voda sabirala i pretvarala u bujice koje su nazalost sem ostacenih cesta, poplavljenih kuca i poslovnih prostora uzele i cetri zivota. Trenutana informacija (dok ovo pisem) jer je broj nestalih i nepristupacnih je daleko veci.

Sta da vam pisem. Pogledajte fotografije na slijedecem link-u

http://www.thechronicle.com.au/photos/galleries/toowoomba-flooding-101/#next

Jer moje fotke, nastale pola sata poslije kise su nacinjene u manje postradalom podrucju grada.


Da vam na kraju pojasnim kakva je to kisa. U Toowoombi ima par kanalica najcesce bez vode i pokoje jezerce kao ukras parku. Sve ovo sto na slikama vidite je kisa. Vodeni talas koji se formirao zapljusnuo je u trenu uzi centar grada. Kako dosao tako i otisao. U roku sata-dva sva voda je konfiguracijom terena napustila Toowoombu i srucila na one u podnozju tako da je u Gatton-u jednom mjestascetu nivo rijeke u roku par sati porastao za 9 metara. A kisa i dalje pada.

9 comments:

  1. Cuvajte se.
    P........a

    ReplyDelete
  2. Ovo sto se događa u Australiji je tragedija.
    Duboko suosjećam s patnjama stradalih.
    Nažalost, vremenske neprilike ili katastrofe, pogađaju cijelu zemaljsku kuglu, a zadnjih godina su sve učestalije.
    Nemojmo se zavaravati da će nas preskočiti i da se to događa drugima.
    Priroda uzvraća udarac!
    Svo zlo koje joj ova civilizacija čini, Priroda vraća.
    Nažalost, stradavaju nevini.
    A sve to zbog profita moćnih.
    Možemo li to zaustaviti?
    Moliti, nije rješenje.
    Djelovati, svakako.
    Svatko u svom okruženju, pa neka je i korištenjem trajne platnene vrećice kad se ide na tržnicu, štednjom struje, plina, vode,...., općenito smanjenjem potrošnje, i prije svega izborom bolje opcije na izborima.
    Moramo se potruditi biti bolje informirani.
    Udružiti se u akciji!

    ReplyDelete
  3. Vjeko moj!
    Poslao si nam lijep izvještaj sa prve linije fronta. Baš je tragedija, ali ja ne bih sada o tome.
    Nataša je samo ovlaš dotakla uzrok ovih katastrofa. Odvratno se ponašamo prema prirodi i eto, tako nam se vraća.
    Nego, sjećate li se vi onih dječijih pištaljki u obliku pijevaca, što su kukurikale kad im se u dupe dune. E ta pištaljka je kao današnje upozorenje da su cigarete, veliki zagađivač i digla se tolika prašina oko njih, a evo, na ovim fotografijama koje je Vjeko poslao i na svim drugim koje ovih dana stižu, gdje god je kakva katastrofa, vidi se da priroda jasno pokazuje ko je najveći krivac za ovo i ovoliko zagađenje. Na svakoj fotografiji, automobili, ti odvtatni metalni đavoli koji će nas uništiti. Prevrnuti automobili, izrovane saobraćajnice, sve ukazuije na to da priroda vrišti nas njih! A mi? Slijepi od ljubavi za tim alama sa stotinama konja, ništa ne vidimo. Cigarete su kao one naše pištaljke sa pjetlovima. Teški metali , otrovi svih vrsta, potrošnja goriva, ne kretanje, krvni sudovi su nam začepljeni, poslednji dinar dadosmo za gorivo, servis, popravke i šta već ne, ali zalud. Djeca nemaju igrališta, invalidi ne mogu voziti kolica po gradu, provlačimo se između auta, samo što im se još ne izvinjavamo, ali zalud. Pa zamislite da su auta neprijateljski vojnici, pa mi smo svi okupirani do srži i niko se ne buni. Uaaaa, uaaa sudija. Kad nam djeca nisu svetinja, onda treba da nam se dešavaju ovakve stvari. Uh, baš sam se olakšao! Neka sam baš!

    ReplyDelete
  4. Odnos covjeka prema prirodi je posebna tema i sigurno je da se o njoj treba pricati. Hiljade pitanja se moze postaviti. Na mnoga od njih mi ne mozemo dati odgovore ni sebi samima. To da covjek sijece granu drveta na kojoj sjedi je valjda jasno svima. Zagadjene vode koje pijemo, vazduh koji disemo, hrana koju jedemo, dobri su samo za farmaceutsku industriju jer se povecava broj oboljelih i time potrosaca njihovih proizvoda. Priroda ce se sigurno buniti i uzvracati. A priroda ne bira. Njena pobuna je pita za profesiju, naciju, boju koze... Samo pred prirodom smo jednaki i jednako krivi.
    Kako to da su neki ljudi svjesniji od drugih i oni pokrecu akciju, govore, pisu, animiraju... A vecina drugih pasivno posmatraju ili jos gore, ucestvuju svakodnevno u sve vecem zagadjenju. Koliko pojedinac tu moze uraditi? Jesti zdraviju hranu, skupljati plastiku, ne zagajivati rijeke...? Da li je to dovoljno?

    ReplyDelete
  5. Bogami Vjeko, kako stvari stoje to je vec poprimilo katastropfalne razmjere, mada nisam bas previse obracao paznju na tu Australijsku poplavu jer ih ima svuda, pazi se i spavaj otvorenih ociju.
    Moram pod hitno kontaktirati Keca, da vidim jel kod njega isto tako.

    ReplyDelete
  6. Nažalost, profit je postao veliki svjetski gazda. Čovjek mu se ne zna i ne može oduprijeti. Možda može priroda koja se nikome neda podjarmiti. Kao što govori Vjekin prilog, priroda je danas stalna prijetnja, ali u neravnopravnoj borbi s profitom ona čovjeku ipak ostaje jedina nada. Možda bi prirodne katastrofe mogle preusmjeriti djelovanje profita? Možda bi ga mogle detronizirati?
    U poznatoj starogrčkoj anegdoti Diogen se izležava na osunčanom i čempresima prekrivenom Korintu kad se pred njega nadvi vladar apsolutne vlasti, Aleksandar, pitajući ga ima li kakvu želju koju bi mu uslišio sa zadovoljstvom. ''Makni mi se sa sunca...'', bila je iskrena (i podrugljiva) Diogenova želja.
    Danas nas priroda opominje da nismo u opereti nego u drami, a to znači da nema te filozofske riječi koja bi nokautirala cara. Jedina šansa je profitu promijeniti genetski kod ili na njega izvršiti atentat.
    Vjeko, ima li potrebe da ti pošaljemo kakvu pomoć? Mi naučili da izdvajamo dnevnice solidarnosti. I nedavno smo za poplavljene ali samo u ovom entitetu (Australija je daleko, šuti, plivaj dalje).
    Andreju i Vjeki poželimo sretnu sušnu godinu!

    ReplyDelete
  7. Ima li danas sunca u Tuvumbi?
    Nadam se da ce vam se nebo i zemlja vratiti u normalu.
    Vjeki, Andreju i koali veliki pozdrav!
    :)

    ReplyDelete
  8. Vjekooooo! Ima li te?! Javi se da znamo da je sve u redu.

    ReplyDelete
  9. DRAGI,

    Prvo da vam se zahvalim na brizi, pozivima, mailovima,skype i da vam kazem da me uopste niste iznenadili. Zato ja nedam na nas....

    A drugo, dok jedem...

    PS. prosla ponoc, znaci vrijeme za prvi normalan obrok, a mozda i Natalie

    ReplyDelete