Tuesday, April 26, 2011

HOMOSEKSUALAC IZ KAMENOG DOBA


Uvijek sam se divio ili cudio arheolozima, tim divnim, tihim i mirnim ljudima koji citav zivot kopkaju zemlju, vade iz nje razne stvari, pa nakon hiljada izvadjenih bezvrijednih, odjednom nas obraduju vijescu da su iskopali nesto vrijedno, staro, prastaro, nesto sto ce biti osnova za nove pretpostavke, dokaz nove ili stare teorije. Nakon toga oni jos revnosniji, kopaju dublje, stvaraju timove kopaca sa veliki i malim lopatama, lopaticama, kasicicama... I tako iz dana u dan, godine u godinu... Citav zivot. Pitao sam se sta arheolozi rade kad ne rade. Znam, citaju, ali da li i uzivaju u veceri nakon kopanja, kako uzivaju. Vole li vino, rakiju? Vole li ? Sta ako ne iskopaju nista vrijedno citav mjesec? Kopaju li dalje? Kada odluce da prestanu kopanje, da priznaju, corak? Ko to placa? Kako placa?
Koliko je tu u njihovom poslu omjer nauke i kopanja, fizike?

Evo jedne nedavne vijesti koja ponovo vrati sva ova moja pitanja i potpitanja.


 ******************

"Arheolozi su otkrili posmrtne ostatke prvog čovjeka iz pećinskog doba za koga se vjeruje da je bio homoseksualac.
Prema njihovim riječima, zaključak o seksualnom opredjeljenju čovjeka pronađenog 5.000 godina poslije njegove smrti, izveli su na osnovu načina na koji je sahranjen. Kostur čovjeka iz mlađeg kamenog doba pronađen je tokom iskopavanja u Češkoj Republici, a vjeruje se da potiče iz perioda između 2900. i 2500. godine prije naše ere.
U to vrijeme muškarci su tradicionalno sahranjivani okrenuti na lijevi bok, sa glavom koja je gledala ka zapadu. Osim toga, sa njihovim tijelima su obično zakopavani i oružje, čekići i noževi od kremena, kao i nekoliko porcija hrane i pića. Sve to je trebalo da ih prati na putu na onaj svijet.
Žene su sahranjivane sa ogrlicama od zuba, minđušama od bakra, keramičkim krčazima i ćupovima jajastog oblika postavljenim pokraj njihovih nogu.
Homoseksualac iz pećinskog doba sahranjen je sa posudama od gline, ali bez oružja.
“Iz istorije i etnologije znamo da su ljudi u to doba pridavali veliki značaj ritualu sahranjivanja tako da je malo vjerovatno da je u pitanju greška”, kaže rukovodilac iskopavanja Kamila Remisova Vesinova. “Mnogo je vjerovatnije da je čovjek imao drugačiju seksualnu orijentaciju, da je bio ili homoseksualac ili transvestit.”
Pored nogu skeleta pronađena je i posuda jajastog oblika, kakve su se do sada mogle naći samo u ženskim grobnicama."
*****************
A sta ako je taj "homoseksualac" bio neki strasni svaler, pa ga iz osvete, prevareni kameni muzjaci, uhvatili, prebili i njega i njegovo oruzje. Kasnije nisu imali sta sahraniti s njim, sastavili ga kako su mogli, strpali ga u zemlju na nepoznatom mjestu i sakrili od ucveljenih zena da kasnije ne dolaze i u potaji ostavljaju cvijece na njegov grob? Da li ti dokazi koji se koriste u ovom slucaju znace da i sada, ako neko nece i nema oruzje da je potencijalni ili dokazani homoseksualac?
Imam ja jos pitanja ali nemam vise vremana!

***************************
Natasin prijedlog: http://www.piramidasunca.ba/ba/

No comments:

Post a Comment