Saturday, April 16, 2011

NATAŠA: MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA


Osvanuo poslije kiše lijep četvrtak, opran, svjež i vjetrovit, najbolje vrijeme za razgledavanje, ni vruće, ni hladno, miješaju se oblaci sa suncem. Krenuli u 10h s roditeljima naše snahe na jednodnevan izlet u Krapinu, najviše zbog novootvorenog Muzeja krapinskih neandertalaca, koji želimo odavno posjetiti, ali nikako to učiniti, što se obično događa kad se radi o mjestima u blizini stalnog boravišta. Put nas je vodio preko Medvednice do Sljemena, pa spuštanje do Zaboka i Stubičkih toplica. Nismo mogli izabrati ljepše doba za obilazak brežuljkastog Zagorja. Voćke u punom cvatu, drveće prolistalo i osvaja svojom svjetlozelenom bojom, a u okućnicama, magnolia, jorgovan, tulipani u svim bojama, narcisi, maćuhice, potočnice ,.. livade prepune žutih cvjetova maslačka i još kojekakvog livadskog cvijeća koje ne prepoznajem. Nekad siromašno Zagorje potpuno je izmijenjeno, kuće obnovljene, okućnice sređene. Na brežuljcima crkve sa vitkim tornjevima upotpunjuju pravu sliku Zagorja. Perad i purani daju još jedan prepoznatljiv zagorski ugođaj i zvukove. Stubičke toplice simpatično mjestašce, čisto, uređeno, prepuno cvijeća i gostiju koji uživaju u bazenima s ljekovitom vodom.
Nakon kraće šetnje produžili do Krapine, a i taj gradić osvaja čistoćom i cvijećem. Prvo krenusmo u Muzej.

Muzej se nalazi neposredno uz glasovito nalazište pračovjeka na Hušnjakovu brijegu i u sklopu zaštićenog pretpovijesnog parka u Krapini. Zdanje Muzeja je nevidljivo s bilo koje točke Krapine. Kad se dođe ispred okomite stijene Hušnjakova brijega, stakleni zid Muzeja odvaja nas od sadašnjosti i smješta u daleku prošlost mjerenu stotinama tisućljeća.
Sam ulaz u Muzej i njegov atrij tvore predšpiljski prostor iz pretpotpnih vremena. Na velikom ekranu uz zvukove iz prirode pratimo život skupine neandrtalskih ljudi. Čovjek bez šake, kojeg vidite na fotografiji je preživio, njegov kostur je pronađen, kao i svih sa fotografije.
Pogledajte o Muzeju na službenim stranicmaa, kao i o hrvatskom znanstveniku Dragutinu Gorjanović Krambergeru, kome možemo zahvaliti na otkriću, prikupljanju i sistematiziranju pronalazaka.
Pomoću znanosti i tehnologije ulazi se zatim u magični svijet nove arhitekture i sinoptički prikaz virtualne stvarnosti od Velikog praska koji se zbio prije 13,7 milijardi godina, kojim je započeo materijalni svijet, kroz kozmičku evoluciju Svemira i postanak Zemlje prije 4,5 milijarde godina. Pratimo tada stvaranje života kroz sve epohe, od najjednostavnijeg kroz rekonstrukciju staništa krapinskog neandertalca do modernog čovjeka i njegovog istraživanja Svemira.

Muzej preporučujem da se svakako posjeti. Na upečatljiv način daje veoma mnogo podataka. U njemu osjećate da pripadate tom veličanstvenom svijetu što ga zovemo Svemir.
Iz Muzeja vodi staza do špilje, nalazišta krapinskog pračovjeka, ali i brojnih životinjskih vrsta.

http://www.krapina.hr/default.aspx?id=40

http://www.mhz.hr/

Jeste li ovo znali o Krapini?

http://www.krapina.hr/default.aspx?id=73

http://www.krapina.hr/default.aspx?id=41

Krapina je zahvaljujući internetu postala svjetski poznat lokalitet. Posjetitelja ima iz raznih dijelova svijeta.
Prelijepo brežuljkasto Zagorje i Krapinu na 50 km udaljenosti od Zagreba, ne preskačite kad navratite u ove naše krajeve.
Bit ćete znatno bogatiji jednim potpuno novim doživljajem.

3 comments:

  1. stara obozavateljica16 April 2011 at 02:05

    Jako lijepo !

    ReplyDelete
  2. Natasa ovo je prava stvar, svaka Ti cast.

    ReplyDelete
  3. Hvala oboma.
    Radujem se kad se susretnem s novim, lijepim, inspirativnim, poučnim, bilo da se radi o prirodi, mjestima, ljudima, razmišljanjima, izložbama, predstavama, knjigama,...
    Doživljaj i saznanje želim podijeliti s drugima. Ako to raduje i one kojima prenosim, radost je još veća.

    ReplyDelete