Tuesday, April 19, 2011

ZLOCIN I KAZNA

"Roman Fjodora Mihajloviča Dostojevskog ''Zločin i kazna'' nastao je davne 1866. godine i vjerna je slika raslojavanja društva. Ovo remek-djelo zasnovano je na fabuli o ubistvu. Glavni junak, Rodion Romanovič Raskoljnikov nije zle duše. On čak i nije htio da pokrade i ubije staricu, zelenašicu.
Njegova motivacija leži u osnovnoj ideji o zatiranju zla uopšte. U romanu je starica ta koja je zla i lepo živi zahvaljujujući tuđoj nesreći. Raskoljnikov se hrani idejom da je izuzetnim ličnostima kroz čitavu istoriju dopušteno da uništavaju zulumćare i nametnike koji čine društvo nepravednim. Primer mu je i idol i sâm Napoleon. U ime visih, navodno humanih ciljeva, zlocin mu se cini opravdanim. Dovoljno samouveren i egoista, glavni junak sebe smatra izuzetnim, počinje da razmišlja o tome, a samim tim i ovaj zločin postaje zločin s predumišljajem. On je, ustvari, počinio zločin zbog ideala. Brojna etička i moralna pitanja navode glavnog junaka da se stalno preispituje, a samim tim i otuđuje od sveta ne bi li razrešio svoje moralne i psihološke dileme."

Ponovo su se na brdovitom Balkanu uzburkale mase. Ponovo su osudjeni "nasi" heroji. Ponovo se narod dize da brani svoje heroje.
Ponovo su "njihovi" zlocinci "nasi" heroji.
Ponovo se jedna od drzava nastala od raspadnute Jugoslavije, mobilise, trese i dijeli po moralnim i etickim pitanjima kojima se Dostojevski davno bavio i ucio nas lekciju o tim vrijednostima.
I zato, postavicu njegovu sliku uz ovaj komentar, jer postaviti sliku Milosevica, Tudjmana, Izetbegovica, Legije, Gotovine, Juke..... jednu pored druge bi moglo biti protumaceno kao izjednacavanje zlocina. Poznato je da se zlocini nikada ni po cemu ne mogu izjednaciti, jer rezultat svakoga zlocina pojedinacno je unisten ljudski zivot, unistene razlicite ljudske sudbine, razliciti ljudi, i zato se, i zbog mnogo toga drugoga, svaki zlocin mora posmatrati pojedinacno i suditi mu kao takvome. A ne a priori opravdavati...
Moze li se "krvna osveta" pravdati? Da li je zlocin iz osvete - zlocin?
Uostalom, Dostojevski je davno postavio mnoga od ovih pitanja koja se na Balkanu ponovo potezu kao nova i nepoznata. I odgovorio je na mnoga od njih.

Ali ko je od tih koji cine zlocin, od onih koji ih vode u zlocin, od onih koji docekuju, slave i stite "svoje" zlocince ikada citao dosadnog Dostojevskog!?

No comments:

Post a Comment