Tuesday, April 12, 2011

Tuesday, April 12, 2011


JURIJ GAGARIN



Sjecate li se Jurija Gagarina?
Na danasnji dan, prije tacno 50 godina, 12. aprila 1961, sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin obletio je zemaljsku kuglu. U svemirskom brodu Vostok 1, Gagarin je bio prvi covjek koji je plovio kosmosom. Postao je medjunarodna zvijezda, a u SSSR je, pored ostalih, odlikovan je ordenom heroja. Gagarin i njegov svemirski let bili su potvrda da je SSSR ispred USA u ovoj oblasti. Kao jedan od oblika hladnog rata, utka u osvajanju svemira ce se izmedju dvije svjetske supersile nastaviti i u narednim desetljecima. Bilo je to rivalstvo koje je donijelo popularnost svemirskim programima , ogromna ulaganja u njih i kao rezultat osvajanje znanja o svemiru i koristenje svemira u mirne ( a i one druge) svrhe. Zemaljski sateliti, svemirske letilice, su osnova za mnoge tehnologije u svijetu, danas. Televizija se vise ne moze zamisliti bez satelita.  GPS koji vas nepogresivo dovodi na bilo koju adresu u svijetu, meteorologija, navodjenje raketa, spijunaza....
Sve to i jos mnogo toga drugoga su otpoceli krupnim koracima ulaziti u svakodnevni ljudski zivot nakon sto je Jurij Gagarin zaplovio kosmosom.

Iako je to zelio, Gagarinu nije bilo dozvoljeno da ponovo poleti u kosmos. Kao heroj , bio je posebno cuvan od rizika i radio je kao direktor centra za obuku kosmonauta.

Medjutim, 27.marta 1968 poginuo je u nesreci koju je uzrokovao pad mlaznjaka MIG 15, kojim je upravljao. Ova nesreca je izazvala mnoge nedoumice, cak su razvijene mnoge teorije zavjere, ali necemo sada o tome.

Cilj je da se sjetimo covjeka koji je za mnoge tadasnje generacije, u cijelom svijetu, vazio za heroja.

No comments:

Post a Comment