Monday, May 02, 2011

BIN LADEN UBIJEN– STA POSLIJE?

Sinoc, oko 10 navece, CNN: dramaticna najava obracanja predsjednika USA Obame naciji u 10:30 PM. Holivudski rezirano, kako to samo amerikanci znaju, podizanje znatizelje nacije. Nema najave o cemu bi to predsjednik mogao govoriti. Samo zabrinuta lica, jer to mora biti veoma vazno cim se predsjednik obraca naciji u nedjelju, pa jos ovako kasno. Pokusaji da se dodje do dodatnih informacija ne donose uspijeh. “Niko nista ne zna…” Prva informacija nakon deset minuta je da se zna da obracanje nema veze sa Libijom. Zabrinuta lica, nista ne znaju... U 10:30 PM , nista. Predsjednik ce se obratiti oko 10:45 PM i da predsjednik vrsi konsultacije sa svojim timom. Tada objave i da Bijela kuca hvali CNN, jer ova TV stanica ne spekulise sa mogucim razlozima i ceka. Neke druge su pocele spekulacije... Minutu kasnije i ova stanica pocinje spekulisati i objavljuje da je izgleda Bin Laden ubijen.

Dobro je, nije objava nekog novog rata!

Ali nije dobro, jer je pohvaljena TV stanica, CNN, ipak, u zadnji cas, svom predsjedniku „ukrala show“. A sve je bilo lijepo rezirano tako da kad nastupi kuliminacija gledalacke znatizelje, da se predsjednik pojavi u svojoj istocnoj kancelariji ( ne u zapadnoj jer zapadna je bila nesto nespremljena tog dana) i on sam, prvi, bez tudje pomoci, objavi ovu vrlo vaznu i radosnu vijest.

To jeste zaista radosna vijest za cijeli svijet koji borbu protiv medjunarodnog terorizma smatra svojim prioritetom od najviseg znacaja. Na vijest o ubistvu Bin Ladena naviru sjecanja na masakre iza kojih je bio on i njegova Al Kaida: Nju Jork, London, Madrid, Indonezija, Kenija, Jemen, Irak... Oni koji su izgubili svoje najblize u ovim nerazumnim masovnim ubistvima ce bar djelimicno osjecati satisfakciju jer glavni organizator svih tih terosristickih akcija iza kojih su ostale hiljade mrtvih i osakacenih je napokon dozivio ono sto je zasluzio.

Naravo da ostaju pitanja na koja svijet danas nema odgovora.
Od onih trenutnih, da li je svijet sigurniji nakon ubistva Bin Ladena. Jer, osveta je veoma vjerovatna. Bin Ladenov zamjenik, covjek koji je, kazu, vodio organizaciju zadnjih godina, je jos ziv. Da li ce promjene koje se desavaju u arapskom svijetu Al Kaida iskoristiti i prosiriti svoj uticaj i djelovanje?

Ostaje i najvaznije pitanje od koga svi bjeze: pitanje pristupa rjesavanju problema odnosa hriscanskog i jevrejskog sa islamskim svijetom. Nacin kako se taj problem rjesava vec godina ne donosi rezultate. Ljudske zrtve na svim stranama su ogromne. Silom se to ne moze rijesiti, a silu koriste na svim stranama. Diplomatija se pokazuje jalovom. Umjesto priblizavanja, produbljuju se razlike i rastu zrtve. Da li ce neka nova generacija politicara pronaci put rjesavanja ovog najveceg problema danasnjice? Da li ce taj problem ikada biti rjesen?

1 comment:

  1. Ako pogledamo teoretski, odakle pravo americkim komandosima da u tudjoj zemlji upadnu na privatni posjed I pobiju ljude. Medju njima se nalazio vjerojatno ideology teroristickih akcija ali I clanovi njegove obitelji, a o svemu je ponudjena samo fotomontaza zrtve kojoj je odmah presudjeno. Presudjeno bez bilo cijeg suda. Kako ocijeniti triumf predsjednika Josipovica doktora pravnih znanosti koji ne pominje sud kao instituciju?. Mozda I treba sa teroristima nasilnicki na njihov nacin, ali zasto onda ne legitimirati I vojsci upadanje u kuce i potraga ya teroristom Marticem. Nekrscanski je je likovati poslije bilo cijeg ubistva!!!!!

    ReplyDelete