Tuesday, May 03, 2011

KONZERVATIVCI UBJEDLJIVO POBIJEDILI U KANADI

Harper, ucvrstio vlast konzervativaca na duge staze
Prekjuce smo ponovo glasali. Treci put u poslednjih pet godina. Vanredni izbori.
U Kanadi se izbori po tradiciji odrzavaju ponedjeljkom, ne nedjeljom, vjerovatno da se ljudima ne dira u njihov dan kada se odmara od teskog rada, kada se okuplja porodica, kada se ide u crkvu…
Znam da vama koji ne zivite u Kanadi nista ne znaci ko je na vlasti u ovoj dalekoj zemlji i ne interesuje vas ko je pobijedio na sinocnjim vanrednim izborima. Ali, ima u ovim izborima i situaciji u Kanadi slicnosti i sa situacijom u nekim zeljama Balkana pa nije na odmet i malo porediti. 

Par rijeci o politickim partijama u Kanadi. Dvije najjace parije su desetljecima, desna Konzervativna i partija centra Liberarna. Ove partije se godinama smjenjuju na vlasti. Pored njih tu su jos Blok za Kvibek (secesionisticka partija u dijelu Kanade nastanjenom kanadskim Francuzima) i Nove demokrate, lijeva partija koja nikada do sada nije uspjela da bude ni zvanicna opoziciona partija u Parlamentu. Ustvari od osnivanja Kanade na vlasti su se smjenjivale samo Konzervativna i Liberalna partija.

Posljednjih pet godina Konzervativci, na celu sa Stivenom Harperom, vladaju jer imaju vecinu sjedista u Parlamentu, ali ne apsolutnu vec manjinsku vecinu. To je i razlog sto se mnoge odluke donose veoma tesko, nakon dugih pregovora sa opozicijom.  Ali to i jeste sustina demokratije.

Layton, od sada vodja zvanicne opozicije, po prvi put
Prosle godine u februaru Liberali dogovore sa Novim demokratama i Blokom za Kvibek da traze raspisivanje vanrednih izbora jer su izracunali da je to prilika da se Kozervativci skinu sa vlasti. U zadnji cas vodje Liberala, Ignatieff se pokoleba, ne trazi izbore, i Konzervativci ostanu na vlasti sve do sada. Nedavno su na zahtjev ostale tri stranke vanredni izbori ipak raspisani.. Mnogi, a posebno Konzervativci, su smatrali da je to uzaludno trosenje para, ali sta se moze. Sve je to demokratija. A ona kosta.

Rezultati tih vanrednih izbora koji su se odrzali prekjuce iznenadili su sve. Oni su istorijski, i bice zapamceni po tome sto je stranka koja je trebala biti srusena sa vlasti osvojila apsolutnu vecinu u parlamentu, sto do tada nisu imali, i sto ni oni sami ni u snu nisu sanjali. Po prvi put Liberalna stranka, uvije prva ili druga u Kanadi je sada pala na trece mjesto, i nije cak ni zvanicna opozicija, sto se ovoj stranci nikada u istoriji nije desilo. Zbog toga je stranka Novih demokrata po prvi put u svojoj istoriji postala zvanicna opozicija ( glasao sam za njih, pazi na Laytonove brkove!). Blok za Kvebek po prvi put nije osvojio vecinu u Kvebeku. I jos nesto, po prvi put u istoriji stranka Zelenih je osvojila jedno mjesto u parlamentu.

Ignatieff, razocaran i jos vise razocarao sviju, podnosi ostavku
U Kanadi se desila istorija, mirnim putem!
Prve analize pokazuju da je vodja Liberala Ignatieff, covjek koji se smarta jednim od najpametnijih na svijetu, ugledan profesor univerziteta, elokventan, sa sjajnim vezama u cijelom svijetu, negdje nesto previdio u svojim kalkulacijama. Licno, on je sigurno nadmocan u odnosu na ostale. Partija koju je poveo, Liberalna, jaka partija sa ogromnom bazom i tradicijom u Kanadi. Sve se uklapa, ali covjek odveo tu partiju u takav poraz da ce im trebati godine da se oprorave. Svi se sada pitaju zasto. Jedini odgovor koji se sada namece je da je ta partija ustvari porazena do nogu upravo zbog njega. Iako ima sve te kvalitete, cak i odlican nastup pred masama, ma reklo bi se sve, ali fali mu nesto...

Sta je to mozda najbolje objasnjava vic koji se vec jutros moze cuti na radio talasima. Kazu da mu je njegova zena, koja je inace amerikanka i ne moze glasati u Kanadi rekla: "Znas duso, ja tebe volim i cijenim, ti si najbolji i najpametniji, ali kad bih mogla glasati, ja bih glasala za Jacka Laytona, vodju Novih demokrata." Naravno da ona to nije rekla i da su to konstrukcije, ali se tako moze objasniti poraz.
Uz sve kvalitete, taj covjek nije pokazao dovoljno postovanja prema protivnicima. Ponasao se upravo onako kako za njega kazu, kao najpametniji, kao covjek koji se i vratio u Kanadu da bi bio njen Predsjednik vlade i vodio je, jer za njega nema dileme da je on taj koji treba da vodi ovu zemlju. To se osjetilo u njegovom nastupu, ma koliko je, posebno pred kraj, nastojao da to izmijeni. To mu se i osvetilo. Glasaci su osjetili aroganciju, pokazali da ne vole takve, i da ce radije imati i manje pametnog vodju, sa ne tako jakim vezama u svijetu, ali vodju koji ce im biti blizi i koji ce to sto radi raditi i za njih.

Duceppe, odlazi
Zbog porazavajucih izbornih rezultata  vodja Liberala Ignatieff i vodja Bloka za Kvibek, Duceppe, su vec podnijeli ostavke i njihove politicke karijere su vjerovatno ovim izborima zavrsene. 

I tako, umjesto da Kanada dobije bar vladu centra, desni Konzervativci su se jos vise ucvrstili na vlasti i nakon ovih izbora bice ih veoma tesko oboriti u godinama koje dolaze.

1 comment:

  1. da malo dodam oko glasanja:
    moze se glasati i petkom i subotom, sedmicu dana prije, a moze i putem poste, tako da svatko moze da planira kako ce glasati.

    Glasacki timovi su relativno dobro placeni, tako da se mnogi 'otimaju' da ucestvuju oko glasanja.

    Glasanje je dobro organizirano tako da se vrlo malo ceka u redu.
    Sve ide prema adresi i broju stola.
    Provjera identiteta je obavezna, plus sto se mora izgovoriti pravilno adresa...da malo okrenem na ssalu, mnogi ne mogu izgovoriti adresu ni na svome maternjem jeziku, a kamoli na Engleskom ili Francuskom.

    Ponekad budu specijalne olovke za glasanje i specijalne masine, ali, ovog puta je bilo sa obicnim olovkama i obicnim glasackim kutijama.
    J.

    ReplyDelete