Monday, May 30, 2011

Grcka, Evropska Unija i Angela Merkel

Pitate li se ikada, kako to da su zemlje koje su uzrokovale i na kraju izgubile Drugi svjetski rat, Njemacka i Japan, vec decenijama tehnoloki najrazvijenije zemlje svijeta. Pretrpjeli razaranja krajem tog rata, Hirosimu, Nagasaki, Dresden, Berlin... Prihvatile da se na njihovoj teritoriji nastane, privremeno a evo vec preko pola vijeka, americke baze. Prihvatile taj polu-vazalni odnos u kome su decenijama slusali sta se od njih trazi. Slusali i radili. Koristili pogodnosti raznih planova obnove i izgradnje tih zemalja, kakav je i Marshalov plan. Ovim planovima su zemlje pobjednice, a Amerika posebno cistile svoju savjest pred ocima ostalog covjecanstva koje je bilo svjesno da je pobjeda u Drugom svjetsskom ratu, kao uostalom i svaka pobjeda u bilo kom ratu, izvojevna zlocinom. Pobjednik je onaj koji ucini poslednji zlocin poslije koga se porazeni vise ne moze oporaviti. Nakon toga pobjednik gradi porusene zemlje, ali i pise istoriju, odredjuje zakone...
A porazeni? Sta njemu ostaje?
Da cuti i radi. Gradi poruseno.
I Njemci i Japanci su i prije Drugog svjetskog rata bili poznati kao veoma vrijedni, disciplinovani narodi koji su posebnu paznju posvecivali tehnoloskom i industrijskom razvoju.
Veoma brzo nakon Drugog svjetskog rata ove zemlje su pokazale i dokazale da je kvalitet industrijske robe izradjene u tim zemljama superiorniji od roba izgradjenih u drugim zemljama. Elekronika, auto industrija su samo dvije industrije gdje su Toyota, Mercedes, Sony, Siemens postali sinonimi kvaliteta. Jos uvijek se na kursevima kvaliteta uce Toyotine metode uvedene u njihove fabrike prije pedeset godina. One su jos uvijek osnova sistema kvaltiteta u industriji svijeta. Vrijedni ljudi, oslobodjeni politike, jer su za njihvu politiku prvih desetljeca nakon Drugog svjetskog rata bili zaduzeni drugi, radili su na tehnologiji. Malim, svakodnevnim unapredjenjima, dolazili su do velikih dostignuca. Svemirsku industriju su prepustili velikim silama USA i SSSR. Prepustili im to, jer nije im bilo dozvoljeno da se u to petljaju. Zasto? Zato sto se jos onda znalo da je svemirska tehnologija nosilac buduce komunikacione i ratne industrije. Ko osvoji svemir osvojice komunikacije na svijetu, a time i vlast u svijetu, i posjedovace najmocnija i najsavremenija oruzja na svijetu. I ponovo imace vlast na svijetu. To se i ostvarilo. Rusi su tu malo zaostali, ali su zato Amerikanci ostvarili sve svoje tajne ciljeve. I vise od toga.
A Njemci i Japanci? Gdje su oni? Industrijski jaki, monetarno stabilniji od mnogih. Pod kontrolom Amerikanaca i jedni i drugi.
Njemcima je pogodovalo osnivanje Evropske unije jer im je ona omogucila da se malo oslobode americkog zagrljaja. Jacanje ove zajednice jaca polozaj i samostalnost Njemacke. Istina, Njemacka sve to placa, jer im je industrija najrazvijenija, pa cak i u kriznim periodima fleksibilna i brzo se oporavlja. Cijena sve vece samostalnosti je i sve vece ucesce Njemacke u ocuvanju Eura, zajednicke evropske valute koju Njemacka najvise i podupire, i time pravi konkurenciju americkom dolaru. Cijena koju Njemacka placa je i placanje dugova nekih evropskih zemalja kao sto je Grcka, Portugal, Spanija...
Medjutim, ne placaju Njemci vise bez pogovora. Postavljaju uslove. Ponekad neopravdane ali ponekad i veoma opravdane. Kada po drugi put treba reprogramirati Grcke dugove, jer prvu tranzu pojela maca u neradu i raspravama, pitaju kako najbolje iskoristiti pomoc. Kada kancelarka Njemacke Angela Merkel trazi da se penziona granica u Grckoj pomjeri na 63 godine jer je u Njemckoj vec donesena odluka da se pomjeri sa 65 na 67 godina, kada trazi da se smanji broj dana godisnjih odmora i izjednaci sa onim u N jemackoj, onda na ulice Grckih gradova izidju demonstranti protestujuci protiv vlade, Europe i ko zna cega jos ne. Pored toga pocnu je napadati da ovim izjavama ubire jeftine politicke poene. Ne mislim da je to bas tako. Politicar svakim potezom ubire neke politicke poene, pozitivne ili negativne ali ne mialim da je Merkelovoj to sada prevashodni cilj.
Ovim potezom i trazenjem da se uslovi radnika u Grckoj, Portugaliji i Spaniji, dakle u zemljama koje ce Njemacka pomagati,  izjednace sa uslovima radnika u Njemackoj, Merkelova je dobila pozitivne politicke poene kod mene. Ti poeni joj sigurno nece obezbijediti novu izbornu pobjedu, ali ce bar meni dati povoda da razmisljam i laprdam...

1 comment:

  1. Tema je super, a o nekim dubljim analizama zasto su Njemacka i Japan toliko otskocili u razvoju od ostalih trebalo bi primjetiti i naglasiti, da je to u njihovim "genima' to je tradicija. Tu ne bih trebalo zaboraviti jos jednu zemlju koja je bila, a i danas se vraca polako na taj tehnoloski standard. To je Ceska nekad Cehoslovacka, koja je prije II svjetskog rata u Europi bila indstrijska sila, a pod Njemackom za rata skoro unistena, a pod Ruskim nadzorom stagnirala.

    Sinoc sam se "nasmijao do suza" i bas mi je nekako leglo, gledajuci emisiju "Nedeljom u dva", kad Prkacin odjednom ustaje u pobunu ulaska Hrvatske u EU.
    Ko procito Lisabonske papire pa mu odjednom sinulo u glavu da bi EU mogla naseliti Hrvatsku sa izbjeglicama iz Afrike iz bilo kog djela svjeta.
    Ono sto je bilo u Yugi sad se namece i u EU.
    Jasno da kad ulazis u federaciju ulazis svjesno i na sebe preuzimas obaveze koje vrijede za sve. Ako Njemacka ima preko milijun Turaka, ako Francusku naselajvaju afrikanci, a Englesku pripadnici njihovih kolonija onda ce i drugi morati to prihvatiti.
    To je ono sto danas drugi ne znaju, a htjeli bi nesto.
    To je ono sto ce Afrikanci, da bi rasteretili Francusku doci i u druge zemlje, to je ono sto ce Njemacka izgraditi tvornice po drugim djelovima Evrope pa poslati i radnu snagu da sljaka tamo.
    To je ono kako rece Prkacin sto ce Talijani naseliti Hrvatska ostrva itd. tema za pricu od dva dana, al ne moze stati.

    ReplyDelete