Sunday, May 22, 2011

EMIR SULJAGIC

Ovaj tekst sam napisao prije par dana, ne znajuci, ali pretpostavljajuci razvoj dogadjaja. Kasnije, potvrdilo se ono sto sam pretpostavio. Ne cini me to sretnim. Bio bih ja sretniji da su se moje pretpostavke pokazale netacnim i da su me dogadjaji razuvjerili... Ali...

*******************************


Vecina vas vjerovatno ne zna ko je Emir Suljagic. Ako kazem da se radi o Ministru prosvete u Kantonu Sarajevo; da se radi o covjeku koji je stisnuo i odlucio da ocjene iz vjeronauke ubuduce ne ulaze u prosjek ocjena u skolama Kantona Sarajevo, neki ce se vjerovatno sjetiti da su o njemu citali i slusali ovih dana.

Ovaj ministar nije ukinuo vjeronauku u skolama - gluvo bilo, samo ukinuo vaznost ocjene iz vjeronauke i uticaj te ocjene na prosjek ocjena ucenika. Ta ocjena iz vjeronauke se vise nece porediti sa ocjenama iz matematike, geografije, istorije, historije, prahistorije... Pa ce onda ucenici svojom voljom birati hoce li ici na vjeronauku ili nece, jer ako ocjena ne ulazi u prosjek, odlazak na nastavu vjeronauke je prepusten samim ucenicima. Ako im je do toga, oni ce ici, ako nije – nece. Dobra volja i zelja. Ko hoce – ici ce. I ti koji hoce nisu problem, ali problem su oni koji nece ici, a poznato je svima da ce broj takvih biti veliki, jer djeci u prosjeku nije do vjeronauke. Njih interesuje Fasebook, izlasci... Svojom odlukom, Ministar Suljagic je izazvao vjerske vodje koji su svjesni da ce za godinu dvije, ako ne uspiju ukinuti tu odluku, sama djeca, svojoj odlukom pokazati da je vjeronauka u skolama zastarjela, da in ne interesuje i da su dani, godine , decenije , vjekovi vjere na ovom svijetu odbrojani... A to je strasno!? To se mora sprijeciti ! Ateisti, bezboznici, nevjernici, razni agnostici... da oni izguraju vjeru iz ljudskih galva i skola... E, Boami, nece!!!

I naravno, podigla se frka u Kantonu Sarajevo ali i u Bosni. Ustali znani i neznani. Ustale vjerske vodje. Ustao efendija Ceric i njegovi vjerski bojovnici. Pridruzili i bozji zastupnici drugih religija. I zamislite, ti bozji zastupnici na ovom svijetu, oni koje je bog postavio da u njegovo ime sire vjeru medju ljudima, ljubav i razumjevanje, prijete. Prijete demonstracijama. Prijete Emiru fetvom. A sta to znaci, bolje je da i ne znate. Ali evo da kazem, to znaci da ako to i urade, a i samim pominjanjem vec kao da su uradili, svaka bolesna ili ne budala ima pravo i obavezu da u ime vjere u boga ubije Emira, ko psa. I za to ce ta bolesna budala biti nagradjena lijepim zivotom i uzivanjima u raju.

Tri nedjelje su bile potrebne i sve vise „gradjanskoj“ a sve manje gradjanskoj stranci SDP, ciji je Suljagic clan, da se zvanicno oglsae i podrze ga. Tri nedjelje, socijaldemokratskog razmisljanja o necemu o cemu socijaldemokrate imaju svoje misljenje u jednoj sekundi.

A sad da se i ja malo bavim predvidjanjem buducnosti.

Sta ce se desiti u skoroj buducnosti?

Emir Suljagic ce ili podnijeti ostavku (sto ne zelim da vjerujem) ili ce biti smijenjen. U svakom slucaju predvidjam da ce se njegova odluka izmijenjiti i da ce vjeronauka i vjera odnijeti jos jednu pobjedu i jos jednom povuci ovu zemlju na brdovitom Balkanu nazad ka svijetlom srednjem vijeku.

2 comments:

  1. Gotovo bih se mogao kladiti da odluka i pored svih pokusaja nece biti vracena.
    Mislim da nece dati ostavku, ali jedno je sigurno. Bit ce smjenjen.

    ReplyDelete
  2. Dr Emir Suljagić je podnio ostavku pa mu ona nije prihvaćena pa će on izgubiti autoritet pa će onda... itd. Na kraju pa-pa-pa sekularnoj državi. Umjesto da se vjeronauk odvija unutar konfesionalnih institucija (a ovdje ih je svakim danom sve više), u državi zvanoj BiH vjeronauk je sastavni dio školskih programa. A oni na čelu tih institucija koji još nisu ukinuli ni ovdašnji specifikum: 'dvije škole(nacionalne) pod jednim krovom', ne priznajući tekovine civiliziranog društva, ne priznajući Darvina žele još više moći... žele dalju teizaciju društva. A država između stranih upliva i domaćih kompromisa povlači poteze u interesu klera i tako sramno doprinosi daljem produbljivanju međunacionalnih podjela. Malo je hrabrih Suljagića!

    ReplyDelete