Wednesday, June 15, 2011

Karmen i njeni posumi

Ove sam nasao na Internetu. Sigurno su australski. Ljepse izgledaju od mojih. Cak su i slatki. daleko bili...
Karmen pise Natasi:
Citam ovaj prilog o rakunima i posumima pa se mislim o ovim nasim posumima. Kod nas je to ovdje domaca zivotinja. Svaka kuca ih ima; Imamo ih nekoliko ispod krova nace kuce (u stvari u samom krovu) pa cijelu noc hodaju. Zapravo samo nocu izlaze jer su slijepi i danju ne vide. Nisam te nikad pitala, kad si bila ovdje, jesi li ih cula iznad sobe u kojoj si bila. Ivana i ja ih cujemo cijele noci. Ostoji pojedose pola baste. Ali mi smo se vec navikli pa mi dodju kao clanovi porodice.

Prije 2-3 godine imali smo jako vruce ljeto, pozare, temperaturaje isla do 46. Ispod krova je moralo biti bar 50 i to ih je natjeralo da izadju van. Jedan nam je dosao pred vrata, polumrtav od vrucine. Bilo mi ga je zao pa smo ga unijeli u kucu. Zvali smo RSPCA pa su nam rekli da ga stavimo u hladnu prostoriju i pomalo prskamo vodom. Prezivio je;
Ostoja ih ne voli jer mu pojedose bastu; prosle godine su nam obrstili svu blitvu.
P.S.
Eto toliko; ovog weekenda se u Melburnu odrzava Festival horova, 3 puna dana, i moj hor ucestvuje. Evo upravo printam pjesme koje cemo svi zajedno pjevati na zadnji dan festivala.
******************
Karmen je odobrila da se ova njena prepiska sa Natasom o posumima objavi u Parkicu. Drago mi je da Karmen cita Blog i da je tema o "domacim bestijama" potakla za komentar. Iz njenog komentara sam naucio odakle su nama ti ruzni posumi dosli. Iz Australije.
Mozda nam se Karmen javi i sa prilogom ili nekom slikom sa Festivala horova?!...
Kad vec pricamo o posumima, sjecam se da sam jednom, citajuci intervju kosarkasa Sekila o' Nila naucio da ih ima veoma mnogo u Kaliforniji. Sjecam se da je on rekao da su dvorista  milionskih kuca na Berverli Hilsu, gdje je bila i njegova, pune nekih ogromnih pacova. Posto se pacova bilo koje vrste grozim, od cijelog intrvjua zapamtio sam samo to. Ja bih, da sam na mjestu Karmen i Ostoje, pobjegao iz te kuce glavom bez obzira vec prvu noc, prodao je i kupio stan na 25. spratu neke zgrade! Nije da se bojim, ali...
Ovakvi su kod nas...

Inace, ja vec dugo razmisljam o borbi protiv tih "domacih bestija". Sta razmisljam? Ucestvujem, probavam razne metode. Nista ne uspijeva.
Ali kazu, a i provjerio sam, da se povlace jedino pred vodom. 

To  mi je dalo ideju da se, koristeci senzor na pokret ( motion sensor), i vodeni ventil, moze konstruisati sistem koji bi, cim te bestije udju u tvoju bastu ili dvoriste, ukljucio vodu da ih pospric i otjera. Semu vec imam u glavi. Jednostavna je da ne moze biti jednostavnija. Jedino sto treba razvlaciti tanke zice od sensora do male elektronske plocice koja bi ukljucivala vodeni ventil. Trazio sam po internetu da li tako nesto postoji , da bih kupio, ali nisam nasao.  Mnogo elegantnije rjesenje je koristeci bezicne komunikacije, ali to ga poskupljuje.
Ideju jos uvijek nisam patentirao. Ali cim nadjem malo vremena i napravim to, hocu...
Naravno, ako me neko od vas koji ovo citate ne preduhitri!

6 comments:

  1. Nisam ih cula, a nemam čvrst san i dobro čujem.
    Karmen, znam da si zauzeta pripremama za put ovamo i još k tomu ovi koncerti, ipak pošalji par rečenica o koncertu, ili pošalji linkove o tvom horu, a pogotovo bi nas obradovala kojom fotografijom.
    Pjevali ste odlično prije dvije godine kad sam vas slušala u Melbournu, a mogu zamisliti koliko ste napredovali.
    Ovdje kod nas pristižu informacije o zatvaranju zračnih luka u istočnom dijelu Australije, zbog oblaka pepela nakon erupcije vulkana na Novom Zelandu, pa danas o poplavama u NSW, koje se primiču Sidneyu. Hajde Australci, da čujemo što se to događa kod vas?

    ReplyDelete
  2. Spram ovog posuma "ovakvi su kod nas..." naš šismiš koji nam je još uvijek u komšiluku je skoro pa pravi ljepotan!

    ReplyDelete
  3. Umoran sam. Fatam se kreveta. Al' odolit' ne mogu...Sudeci po fotkama, kod nas u AU su posumi, a kod vas u Kanadi su posumice...

    ReplyDelete
  4. Evo i Vjeke!
    Umoran - od cega? Od odmora?
    Nije valjda da se ti bojis zenskog roda, kad ove kanadske posume svrstavas tako?!

    ReplyDelete
  5. Evo ga, potrazio malo po internetu i nasao. Prije par godina nije bilo na trzistu ali sada ima: http://www.mastergardening.com/dee-4015.html
    Ima i solarni. Ovaj mi se svidja:
    http://www.homedepot.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=10051&productId=202455441&langId=-1&catalogId=10053&PID=500871&cm_mmc=CJ-_-500871-_-10368321&cpncode=22-130344109-2&AID=10368321&cj=true&srccode=cii_9324560&locStoreNum=121

    ReplyDelete
  6. Mislim da sam na Tv vidio obrambeni sistem protiv rakuna. $29CAN
    Onako kako sam pretpostavljao, salje niskotalasne frekvencija i obara rakune u krugu 30m, ukljucujci i cuke, macke, vjeverice. Za komsinicu nesto nisam siguran. Mozda ako se doplati jaca verzija.

    ReplyDelete