Sunday, March 01, 2015

Sule: 1960-e: Električari-priča No.5


Rock 'n' roll scena u Jugoslaviji se počela izgrađivati tokom 60-ih godina. Na nju su uticali izvođači klasičnog rocka i rockabillya-kao što su Elvis Presley, Chuck Berry, Bill Haley, Carl Perkins, Buddy Holly...
Mnogi mladi ljudi počeli su svirati „električnu muziku“, nazvajući sami sebe „električarima“.
Iako ne postoje vjedrodostojne informacije o rock počecima u Jugoslaviji, ono što se ne može osporiti domaćim rockerima jeste bezgraničan entuzijazam, elan, energija i ubjeđenje koji su se dodirivali sa fanatičnom privrženošću nečemu što je bilo više od nove muzičko-plesne forme.
-Prvi takav muzičar koji se uspio uzdići do popularnosti bio je beogradski gitarista Mile Lojpur.
1960-ih godina bio zvijezda ljetnih igranki na Kalamegdanu.
U početku je imao samo gimnazijsko znanje engleskog jezika, pa je zato pjesme skidao po Vuku, ćirilicom.
Proslavio se hitom „Mile broj jedan, Mile broj dva“, a učestvovao je i u televizijskoj seriji „Grlom u jagode“, gdje je glumio samog sebe.
Za skoro 40 godina rada snimio je samo dve pjesme, 1988. godine  „Kad je Mile Lojpur svirao“ sa Nikolom Čuturilom i 1996. godine „Šumadijski tvist“, sa Prljavim inspektorom Blažom.
-Posebno treba istaknuti Zagrebčana Karla Metikoša, alijas Matt Collinsa.
Karlo Metikoš je nakon nekoliko lokalnih, nazovimo ih neuspjeha, i nesporazuma sa uredicima Jugotona odlučio potražiti sreću u inostranstvu. Preselivši u Pariz, ostvario međunarodnu karijeru pod pseudonimom Matt Collins. Novo englesko ime je lako odabrao. On i njegov menadžer otvorili su telefonski imenik New Yorka i odabrali ime koje im se najviše dopalo.
Karlo je otišao kao potpuno anonimno estradno ime, ali nakon godinu-dvije postao je jedan od najpopularnijih pjevača u Francuskoj. Pjevao je u čuvenoj Olympiji i imao svjetski hit, pjesmu „Ritam kiše“. 

Snimao je za Phillips Records, te je imao priliku upoznati legende poput Jerryja Leea Lewisa i Paula Anke.



Početkom sedamdesetih vraća se u Jugoslaviju, ženi se Josipom Lisac.  1973. godine sa Ivicom Krajačem radi joj debitantski, sad već legendarni album  „Dnevnik jedne ljubavi“.
Karlo Metikoš je umro 9. decembra 1991. godine.
-Ivanka Pavlović, danas sasvim zaboravljena zvijezda, učinila je tih šezdesetih značajan korak u prilog afirmacije pop muzike.
Bila je prva domaća pop pjevačica i lice kome je bilo dopušteno da se pojavljuje na radiju i na televiziji izvodeći „cover“ verzije hitova Helen Shapiro, Giglione Cinqueti i Rite Pavone.
Ivanku su obično pratili beat sastavi, što je njenim snimcima obezbjeđivalo moderan zvuk prijemčiv mladoj publici.
Pored redovnih nastupa u beogradskom varjeteu Orfeum, održala je preko 800 koncerata širom zemlje i snimila četiri ploče, od kojih je najznačajnija ona iz 1963. godine na kojoj se nalaze pjesme: „Mala Šejla“, „Pepermint Twist“, „Locomotion“ i „Slušaj pesmu“.  

(Little Sule) 

No comments:

Post a Comment