Monday, November 30, 2015

DAMIR MILJEVIĆ: Ustavni sud BiH je politikantskim radom sam sebi iskopao grob


VIJESTI.BA: Ustavni sud BiH utvrdio je da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH. Vraća li nas ovakva odluka 20-ak godina unazad, kako tvrdi ministar pravde RS, ili je pak korak ka jednakosti svih građana u RS-u, kako je istakao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović? Kako je Vi ocjenjujete?
MILJEVIĆ: Prije svega, smatram da je ova odluka politikantska, a ne pravna o čemu govori i preglasavanje u Ustavnom sudu. Po mom mišljenju i ova odluka je dokaz da u BiH ne postoji niti jedna instiucija ni na jednom nivou organizovanja koja se profesionalno bavi svojim poslom i da je i Ustavni sud pod političkim uticajem, a u konkretnom slučaju uticajem SDA i međunarodne zajednice. Stoga niti je ova odluka bilo kakav korak naprijed za građane niti nas vraća 20 godina unazad jer mi već 20 godina stojimo u mjestu dok vrijeme prolazi, a ništa se kvalitetno ne mijenja u sistemu i u našim životima.

VIJESTI.BA: Reakcije na odluku su brojne i stižu sa svih strana. Postoji li bojazan od politizacije?

MILJEVIĆ:
 Bojazni od politizacije nema jer je, kako sam već rekao, ova odluka politička, a ne pravna i predstavlja samo još jednu od mnogih zloupotreba zaštite tzv. vitalnog nacionalnog interesa koji se se godinama zloupotrebljava od strane vladajućih struktura radi zadržavanja statusa quo u društvu.


VIJESTI.BA: Najviši zvaničnici RS i predstavnici Srpske u institucijama BiH jedinstveno su poručili da Dan Republike niko ne može ukinuti i da će on i dalje biti proslavljan. Ističu kako će ovo biti još jedna u nizu odluka Ustavnog suda BiH koja neće biti provedena. Kako to komentarišete?

MILJEVIĆ: 
Pa i sama činjenica da do sada preko 80 odluka Ustavnog suda nije provedeno najbolje govori u kakvoj zemlji i kakvom sistemu živimo i koliki je rejting Ustavnog suda BiH. S obzirom da npr. već 14 godina u tri kantona nije provedena odluka o konstitutivnosti naroda, ne vidim razloga ni da se ova odluka provede ako nema volje za to, a s obzirom na njenu besmislenost, očito je da volja ne postoji.


VIJESTI.BA: Imajući u vidu upravo poruku da odluka neće biti provedena, postoje li "poraženi" u ovom slučaju? Kome će odluka Ustavnog suda BiH donijeti koristi, a kome štetu?

MILJEVIĆ: Uz ovakvu odluku Ustavnog suda i s obzirom na njen tajming, jedini poraženi su građani BiH s obzirom da će sve političke strukture u BiH iskoristiti ovu situaciju da ne rade gotovo ništa na stvarnim problemima ove zemlje i njenih građana, a to je nedostatak vladavine prava, vladavina kriminala, korupcije i nepotizma i očajna ekonomska i socijalna situacija u zemlji.

Gubitnik je i Ustavni sud BiH koji je i ovom svojom odlukom pokazao da je sastavni dio smrdljive društveno - političke žabokrečine koju mi u ovoj zemlji pogrešno nazivamo političko-pravni sistem i da je sistem preglasavanja u donošenju odluka po kojem tri stranca koja ne žive u ovoj zemlji presuđuju oko najvišeg pravnog akta pogrešan.
Najveću korist od ove odluke ima Milorad Dodik kojem je ona došla kao kec na desetku u situaciji kad je sa svih strana bio pritisnut optužbama za kriminalne afere da se homogenizuje politička scena u RS, a i narod.
Po mom mišljenju, međunarodna zajednica, oličena u trojici sudija Ustavnog suda BiH, još je jednom spasila svog glavnog favorita sa osnovnim ciljem održavanja kontrolisane paralize BiH u svakom pogledu, da se slučajno ne bi desilo da se u zemlji desi nešto pozitivno ili neočekivano, mimo njihove volje i kontrole.

VIJESTI.BA: Na koji način će ovakva odluka Ustavnog suda BiH  uticati na odnos pozicije i opozicije u RS-u? Može li to konačno biti jedna dodirna tačka? Srđan Puhalo istakao je u razgovoru za Vijesti.ba da animozitet vlasti i opozicije može splasnuti ako izvana osjete opasnost po RS. Predstavlja li ova odluka opasnost po Srpsku?

MILJEVIĆ: 
Ovo je sigurno dodirna tačka na kojoj će pozicija i opozicija u RS biti jedinstvena. Animoziteti, po mom mišljenju, neće splasnuti, ali će biti stavljeni na stranu dok se situacija ne riješi. Odluka sama po sebi ne predstavlja nikakvu realnu opasnost po RS jer zbog nje niti će biti manje para u budžetima, niti će se u realnom životu bilo šta desiti. RS je već odavno u opasnosti, ali ne zbog odluka ovog tipa, nego zbog kriminala i korupcije i izuzetno loše ekonomske situacije.

Odluka je utoliko opasna što je kupila vrijeme režimu da nastavi da radi ono što već godinama radi tj. da devastira RS finansijski i ekonomski busajući se istovremeno u prsa da brani RS. Ona će samo poslužiti za skretanje pažnje sa stvarnih, realnih i životnih problema građana RS.

VIJESTI.BA: Predsjednik RS Milorad Dodik organizovao je sastanak sa zvaničnicima Srpske na kojem je razgovarano o spornoj odluci. Kako gledate na ishod ovog sastanka?

MILJEVIĆ: Sadržaj zajedničke izjave političkih faktora iz RS je očekivan i po mom mišljenju odražava stav svih prisutnih političkih opcija. Politikantskim radom Ustavni sud, ovakav kakav je sad, sam je sebi iskopao grob. U narednim danima i mjesecima na ovom pitanju, tj. na pitanju donošenja novog Zakona o ustavnom sudu BiH iskristaliziraće se stvarne namjere i ciljevi svih političkih aktera u zemlji, te stvarne namjere međunarodne zajednice.

Nažalost, zbog ovoga očekujem da će sve stvarno bitne stvari za život građana BiH biti potisnute u drugi plan jer su domaći političari, poslije koske Sejdić – Finci koja im je privremeno oduzeta, napokon dočekali novu oko koje mogu da se glođu, a zove se Ustavni sud BiH.

Razgovarala: Nevena Šarenac
(Vijesti.ba)

No comments:

Post a Comment