Wednesday, November 18, 2015

Fena: Završni izvještaj u vezi s nominacijom stećaka


 Završni izvještaj stručnjaka Međunarodnog udruženja za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) vezan za evaluaciju 30 nekropola stećaka nominiranih za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a bit će poznat u veljači 2016., potvrdio je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović. On ističe da taj proces odgovara uobičajenoj dinamici ICOMOS-a koju poštuje prilikom evaluacije određenih kulturnih dobara kandidiranih za Listu svjetske baštine.
U međuvremenu će 1. prosinca u Parizu biti održana panel diskusija sa stručnjacima ICOMOS-a, posvećena nominaciji stećaka. U njenom će radu sudjelovati predstavnici četiriju zemalja koje su potpisnice zajedničkog projekta nominacije - Srbija, Hrvatska, Crna Gora i BiH.
‘’Očekujem da se diskutira o nekim tehničkim problemima ili pitanjima kao što su zaštitne zone pojedinih nekropola, konkretno njih šest. U nekim slučajevima te zone treba proširiti, a u nekim je savjet da ih suzimo. Panel-diskusija će biti posvećena isključivo stećcima i to je također dio redovite procedure koju ICOMOS ima u primjerima evaluacije određenih kulturnih dobara ‘’, naveo je Lovrenović.
Ekspertska misija ICOMOS-a tijekom rujna je 20-ak dana boravila u BiH, obilazeći lokacije nekropola, što je preduvjet za sastavljanje konačnog izvještaja u ovom kulturno-povijesnom dobru.
‘’Na osnovu svega što smo mogli čuti tijekom perioda koji su stručnjaci ICOMOS-a proveli na terenu, kao i na dva sastanka - u Konjicu i Sarajevu, mislim da imamo sve razloge da budemo više nego optimistični kada je riječ o konačnoj odluci Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a’’.
Konačna odluka UNESCO-a o nominaciji stećaka za upis na Listu svjetske baštine bit će poznata u srpnju, nakon sjednice koja bi trebala biti održana u Istanbulu.
Rad na zajedničkom projektu nominacije stećaka na UNESCO-ovu Listu trajao je pet godina, a u okviru njega nominirano je 30 nekropola sa 70.000 stećaka, od čega su 22 nekropole iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije iz Hrvatske.





 (R.I., Fena)

No comments:

Post a Comment