Monday, November 23, 2015

Svetislav Basara: Završna reč

Doguzeljasmo nekako i do kraja ove nedelje obeležene terorizmom i teroristima. Sledi takozvana završna reč i – ukoliko preko vikenda nijedna varoš ne odleti u vazduh – povratak u koliko-toliko redovno stanje. 
Kada god se dogodi neki globalni pičvajz, na javnu scenu stupa legija mrsomuda svih boja – među njima i moja malenkost, da ne bude zabune – koji po službenoj dužnosti rasvetljavaju, tumače i objašnjavaju šta se zapravo dogodilo. Jalovo je sve to, ali tome se, načelno, nema šta prigovoriti, kao što se nema šta prigovoriti ni protokolarnim izjavama saučešća, iako u tim izjavama najčešće nema ničeg osim puke konvencije. Postoji, međutim, jedna škola objašnjavačkog mišljenja koja mi žestoko ide na Crven ban, mislim tu na učene dame i gospodu koji terorističke akcije tumače u vrlo popularnom sociološkom ključu, kao neizbežne (po Lazanskom i opravdane) posledice “siromaštva”, “drugorazrednosti”, “odbačenosti”, “teškog detinjstva”, “potlačenosti” i pročih modernističkih budalaština. Koje same po sebi – sve dok se ne politizuju i ne uvaljaju u blato beslovenosti – uopšte nisu budalaštine, već stvarni (i teški) problemi. 
Ali viđi sad vraga su sedam binjišah – ideja da se problemi siromaštva, drugorazrednosti i potlačenosti mogu rešiti nasilnim putem, uopšte nije islamska – džihad je, iako nasilan, nešto sasvim drugo – već fundamentalno evropska. To je, zapravo, ideja vodilja Francuske i svih potonjih revolucija. Ne trčite pred rudu! Ne pada mi na pamet da na podobije ovdašnjih pomahnitalih “patriota” napišem – hteli ste Revoluciju, evo vam ga terorizam. Daleko od toga. Hteo sam da kažem da je nepošteno upisivati na raboš religije ono za šta krivicu (ako se svetskoistorijski tokovi mogu nazvati krivicom) snosi sekularizam. Monoteističke religije (i većina ostalih) zapravo nema ništa protiv siromaštva i ostalih pojava kojih se sekularna svest užasava i koje bajagi nastoji da savlada. Naprotiv! Smatra ih olakšavajućim okolnostima u procesu oslobađanja od stihija palog sveta. Otuda proizilazi da je terorizam upisan u “genetski kod” sekularizma i na sekularizmu zasnovanih demokratija, a da je terorizam posledica postepene sekularizacije islama, a ne islamizacije zapada, od koje se toliko strepi. 
Ako meni ne verujete na reč, poverujte islamskoj eshatologiji koja islamski terorizam navodi kao jedan od malih znakova blizine kraja sveta. A ako ne verujete islamskoj eshatologiji, valjda ćete poverovati pravoslavnom bratu Karamazovu koji kaže – ako nema Boga, sve je dozvoljeno. Kad smo već kod “znakova”, kakvi će biti “veliki” kad su ovakvi “mali”? 
E pa, biće baš onako – veliki. To je sve što mogu da kažem.


(danas)

No comments:

Post a Comment