Sunday, November 15, 2015

Teroristicki napad na Pariz

Nakon 11. septembra 2001. nismo bili svjesni koje posljedice na sve nas ce ostaviti taj tragicni dogadjaj. Prisjetimo se, 19 militanata ekstremisticke Al-Qaed-e otelo je cetiri aviona i upotrijebilo ih kao samoubilacko oruzje upereno na cetiri cilja u USA. Preko 3000 nevinih zrtava.


Juce je, vjerovatno priblizan broj militanata, druge ekstremisticke grupe, ovog puta ISIL-a, izvrsio nekoliko sinronizovanih napada na ciljeve u Parizu.  Broj nevinih zrtava se jos, sa sigurnoscu, ne zna; izmedju je 120 i 150.

Ono sto se vec sada sa sigurnoscu moze znati je da ce i ovaj tragicni dogadjaj imati trajne posljedice u svjetskoj politici i da cemo ih na bilo koji nacin, osjetiti svi mi.
Teroristicki napadi su odgovori "silom na silu" i nicim se ne mogu pravdati, jer su njihove zrtve nevini ljudi - mi koji se nadjemo u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu; kao sto su nevine zrtve vecina poginulih u ratovima i vojnim intervencijama na Istoku.

Do kada ce covjek koristiti "silom na silu" kao jedini izlaz iz sukoba u kojima se nalazio u milenijama iza nas i u kojima se nalazi i danas?! Kada ce na primjer organizacija UN poceti zaista raditi za mir u svijetu. Kada ce biti oduzeto pravo toj organizaciji da odobri i podrzi, kao sto joj je to danas praksa, odgovor "silom na silu"? Kada ce zaracene, zavadjene ideologije poceti razgovarati, sa uvazavanjem...? Kada ce poceti traziti put do stvarnog mira?


Na zalost, niti znam odgovore na ova i druga pitanja, niti sam optimista.
Na zalost, i ova tragedija ce se rjesavati silom i to cemo vidjeti vec uskoro.
Da li je, danas u 21. vijeku,  ljudskoj vrsti postovanje sile ispred postovanja pameti?! Cemu sve te vjere i skole koje djecu od malena uce suprotno, ako odrastao, "civilizovan" covjek i danas reaguje kao sto je reagovao milenijumima ranije?

Odgovorite sami i znacete posljedice...

No comments:

Post a Comment